J. Pihon kirjoja 4

Timo Valtonen ja Jouko Piho Helsingin Kirjamessuilla 30.10.2022.

30.10.2022

Jouko Piho:

Helsingin Kirjamessujen sunnuntaipäivä

Nyt on sitten kirjamessut ohi. Kirjoitan tätä tekstiä kotona Loviisassa.

Sunnuntaina 30.10.2022 oli jälleen erittäin hyviä tapaamisia sekä tuttujen että aivan uusien ihmisten kanssa. Kirjoja meni kuusi kappaletta.

Kaiken kaikkiaan kirjoja meni messujen aikana 29 kappaletta ja rahaa tuli 255 euroa. Menot olivat yhteensä noin 1000 euroa, joten sain kirjamyynnilläni peitettyä ¼ kuluista. Mutta ei se mitään, koska minä en tee ja myy kirjoja voiton takia, mitä en ole koskaan saanut, vaan sanoman levittämisen takia.

Kirjoitan seuraavaksi muutamista kohtaamisista.

Ensimmäinen vieras oli Emil Elo, joka on seurannut minua paljon netissä. Elo sanoi: ”Sinä kirjoitat terävästi, mutta sinähän olet ihan mukava ja leppoisa kaveri.” Vastasin, että pitää välillä kärjistää, jotta kirjoitus saisi huomiota ja lukijoita. Eihän sinällään hyvälläkään kirjoituksella ole paljoakaan merkitystä, jos ihmiset eivät lue sitä.

Samoin seuraava osastollani kävijä eli Ilta-Sanomien toimittaja Miikka Kaskinen kertoi seuranneensa minua netissä, varsinkin Twitterissä. Keskustelimme paljon Twitterissä kirjoittavien ihmisten vääristä ennakkoasenteista, haukkumisista ja virheargumenteista, joita minä olen saanut melkoisen paljon osakseni. Totesin kuitenkin Miikalle, että minä en välitä päälleni jatkuvasti tulevasta loanheitosta, koska tärkeintä on se, että sanomaa voi tuoda esille. Sanoin vielä, että onneksi en ole saanut koskaan banneja Twitterissä, kun taas Facebookissa olen joutunut usein syömään bannipullaa.

Voisin vielä sanoa Twitteristä sen, että tänään osastolleni tuli useita minulle ennestään tuntemattomia ihmisiä, jotka sanoivat tulleensa sen takia, että he ovat lukeneet kirjoituksiani ja kannanottojani Twitterissä.

Seuraava vieras eli Risto Syrjä on mukana sellaisessa toiminnassa, josta en ollut ennen kuullutkaan eli hän kertoi minulle nettisivustosta www.kirjasilta.net, johon pyritään saamaan hyviä kristillisiä kirjoja ja artikkeleita netissä luettavaksi.

Yksi erikoisimmista vieraista oli Hanna Puukki, jolla on aina Herran sana minulle. Tällä kertaa sana oli Raamatun Valitusvirsistä.

Vähää ennen messujen lopetusta evankelista ja Jumalan mies Timo Valtonen tuli käymään, koska hän halusi ostaa Joosua Missiolle kirjani ”Ihmeellinen Israel 2”, jossa on 17.5.2016 tekemäni raportti hänestä otsikolla ”Timo Valtonen – uusnatsista Israelin rakastajaksi”.

Rukoilen siunausta kaikille kirjoilleni, jotka lähtivät messuilta maailmalle, että niitä lukevat ihmiset saisivat niiden kautta tietoa, viisautta, kehotusta, innoitusta ja uskoa Jumalaan.


James Hirvisaari ja Jouko Piho Helsingin Kirjamessuilla 29.10.2022.

29.10.2022

Jouko Piho:

Helsingin Kirjamessujen lauantaipäivä

Helsingin Kirjamessujen lauantaipäivä 29.10.2022 oli jälleen täynnä mielenkiintoisia tapaamisia (joista mainitsen muutamia, en kaikkia) ja kirjojakin meni seitsemän, joista kuusi myytyjä ja yksi vaihdettu.

Päivän ensimmäinen vieras oli Niilo Paasivirta, joka on tunnettu profetioiden kriitikko, mutta ihmisenä mukava ja ystävällinen. Paasivirta ei halua olla yleensä kenenkään kanssa yhteiskuvassa, mutta nyt hän suostui, koska hänen sanojensa mukaan ”kyseessä on kuuluisuus”.

Paasivirta on lukenut kirjani Outo tie, josta hän sanoi: ”Täytyyhän sen olla hyvä kirja, kun minäkin luin sen läpi.” Niilo odottaakin jo innolla Outo tie 2:n ilmestymistä.

Seuraavaksi pöytäni luo tuli James Hirvisaari, jonka kanssa oli mukava juttuhetki. Vaihdoimme kirjoja siten, että James valitsi kirjoistani itselleen runokirjani ”Jouko Pihon psalmeja” ja minä sain Hirvisaaren kirjan ”Sataprosenttinen vanhurskaus – Mauri Viksténin pelastusoppi”, mikä on kiinnostavaa, koska tunsin edesmenneen Mauri Viksténin melkoisen hyvin, koska olin useita vuosia nuori seurakunnan jäsen Lahden Siion-seurakunnassa, jossa Vikstén oli 1960-luvulla saarnaajana.

Saatuaan potkut v. 2013 Perussuomalaisista kohukansanedustaja Hirvisaari meni teologiseen tiedekuntaan ja valmistui teologian maisteriksi v. 2020. Mainittu kirja perustuu hänen dogmatiikan pro gradu -tutkielmaansa.

Sitten osastolleni tulivat Jussi Tervo ja Sami Lahtinen, joista Jussi kävi minua tervehtimässä viime vuonnakin, koska hän pitää antoisista keskusteluista.

Meillä oli nytkin meneillään hyvät ajatustenvaihdot ja olin juuri puhumassa siitä, että Paavo Väyrysestä tulee vielä Suomen presidentti, kun eräs vieressä seissyt häirikkömies alkoi puhua kiivaaseen sävyyn Väyrystä vastaan. Vastasin hänelle maltillisesti, mutta kun mies vain jatkoi mesoamistaan, sanoin lopulta, että asia on tullut selväksi, joten voimme lopettaa väittelyn tähän. Mutta mies vain jatkoi ja jatkoi. Jouduin lopulta sanomaan hyvin tiukasti, että hänen on parasta poistua, koska hänen aggressiivinen käytöksensä voisi pelottaa muita asiakkaita tulemasta pöytäni luo. No, lopulta mies lähti, mutta jupisi vielä mennessään: ”Sinä et voi tietää, että Väyrysestä tulee presidentti.” Vastasin miehelle: ”Minä tiedän.” ”Et voi tietää.” ”Minä tiedän.” ”Et voi tietää.” ”Minä tiedän.” Sitten ei kuulunut enää mitään.

Osastolleni tullut Sami Leppänen kysyi minulta, mitä sanon siitä, että joku hänen uskova kaverinsa oli kutsunut minua vääräksi profeetaksi. Vastasin, että on vaikeaa sanoa mitään, koska en tiedä, millä perusteilla tämä henkilö on väitteensä esittänyt. Lisäsin, että jokainen tekee tiliä sanomisistaan Jumalan edessä.

Yksi huvittava tilanne oli, kun mustahiuksinen ja parrakas nuorehko mies tuli luokseni. Sanoin hänelle: ”Sinähän olet ihan Rasputinin näköinen.” Jolloin mies vastasi: ”Niin faijanikin sanoo.”

Yhdessä vaiheessa oudon näköinen mies tuli pöytäni ääreen ja alkoi pauhata: ”Minulla ei ole Jumalaa!” Vastasin hänelle: ”Sinulla ei ole Jumalaa, mutta Jumalalla on sinut. Toivon ja rukoilen, että sinä löydät tien Isäsi luo.”

Osastolleni tullut Petri Lauerma kertoi, että jossain raamattupiirissä oli luettu minun Sanalastuja-kirjassani oleva kirjoitukseni Kolminaisuudesta, jolloin nekin olivat ymmärtäneet asian, jotka olivat olleet sitä ennen kolminaisuusoppia vastaan.

Sitten paikalle tuli Pasi Riento, joka osti viimeisen Outo tie -kirjani, joten painos on taas loppu, jonka takia otan yhteyttä pikimiten kirjapainoon uuden painoksen ottamiseksi.

Kohta sen jälkeen luokseni tuli mies, joka olisi halunnut ostaa Outo tien, mutta jouduin myymään hänelle vain eioota. Mies antoi yhteystietonsa, koska hän haluaa, että postitan hänelle kirjan heti, kun uusi painos on tullut. Kirjani on jo 15 vuotta vanha, mutta se myy edelleen takuuvarmasti vuodesta toiseen. Kyseessä taitaa olla jo eräänlainen legendaarinen kulttiklassikko.

Kävin loppuillasta vessassa ja sieltä palatessani kuulin Senaatintori-lavalta kiintoisaa puhetta, joten päätin mennä lähemmäksi kuuntelemaan. Kyse oli Sofi Oksasen avaamasta Ukrainan sotaa koskevasta debattikeskustelusta, jossa oli sillä hetkellä puhumassa ulkoministeri Pekka Haavisto, joka sanoi, että vaikka USAn tiedustelujärjestöt varoittivat helmikuussa 2022, että Venäjä on sotavalmisteluissaan tosissaan, niin sitä ei tahdottu uskoa Ukrainassa, minkä takia muukin maailma ajatteli, että kyse on vain Venäjän uhosta, jonka vuoksi 24.2.2022 alkanut Venäjän hyökkäys yllätti lähes kaikki. En kuunnellut sen enempää, vaan palasin osastolleni.

Jonkin ajan kuluttua huomasin, että lähellä olevalla Asmo Kosteen Nasta Muumio -osastolla oli useita ihmisiä ja heidän joukossaan myös Pekka Haavisto, joka tuntee Asmon pitkältä aikaa jo ennen poliittista uraansa, joten hän halusi tulla tervehtimään vanhaa ystäväänsä.

Kun Haavisto oli lähtemässä pois, kysyin häneltä: ”Sopisiko ulkomisterille tulla katsomaan osastollani olevia kirjoja?” Haavisto vastasi: ”Totta kai, katson mielelläni, mitä kirjoja sinulla on.”

Esittelin sen jälkeen Haavistolle kaikki kirjani ja sanoin lopuksi, että yksi tästä puuttuu, koska myin tänään viimeisen kappaleen tärkeimmästä kirjastani Outo tie. Kerroin sitten Haavistolle enemmän kirjastani, jolloin hän selvästi innostui ja sanoi, että kyseessä taitaa olla jonkinlainen kulttikirja, joten tein päätöksen, että kun saan uusintapainoksen, niin lähetän ensimmäisen kirjan lahjaksi ulkoministeri Haavistolle.

Viittasin sitten kuulemaani Haaviston puheen kohtaan ja sanoin, että historia toistaa itseään, että samoin kuin Ukrainassa ei uskottu USAn tiedustelun varoituksia, niin samalla tavalla jotkut poliitikot, kuten Väinö Tanner, eivät uskoneet syksyllä 1939, että Suomea uhkaisi sota, ja kesäkuussa 1944 päämaja ei uskonut Suomen tiedustelun tietoja, että Venäjä valmistelee suurhyökkäystä Kannaksella. Molemmat virhearviot maksoivat Suomelle lukuisia turhia ihmishenkien menetyksiä.

Haavisto oli samaa mieltä. Kun hän lähti, toivotin ulkoministerille kaikkea hyvää ja Jumalan siunauusta.

Matti T. Kettunen ja Jouko Piho Helsingin Kirjamessuilla 28.10.2022.

28.10.2022

Jouko Piho:

Helsingin Kirjamessujen perjantaipäivä

Helsingin Kirjamessujen perjantaipäivä 28.10.2022 oli tuplasti parempi kuin torstai: kirjoja meni 10 kappaletta, joista yhdeksän myytyjä ja yksi vaihtokirja.

Myin ensimmäisen kirjan jo ennen kuin messuovet avautuivat, kun jäin juttelemaan lähellä olevan Kristillisen Kirjan ystävien osastolla yhdistyksen puheenjohtajan Matti T. Kettusen kanssa, joka on myös Samuli Parosen seuran puheenjohtaja. Paronen kirjoitti aforismeja ja kun Kettunen kuuli, että minullakin on Aforismeja-kirja, niin hän halusi heti ostaa sen.

Kun Riihimäellä asuva Kettunen kuuli minun syntyneen Riihimäellä ja asuneen siellä 14 vuotta, hän sanoi heti, että hän yrittää saada minun kirjojani Riihimäen kirjaston kotiseutukokoelmaan. Kettunen kertoi Parosenkin asuneen Riihimäellä, mitä minä en ole ennen tiennytkään.

Kävin myöhemmin uudestaan Kettusen osastolla kuvien ottamista varten, jolloin tapasin pitkästä aikaa Hämeenlinnassa asuvan Yrjö Niemen, johon tutustuin 1980-luvun alkupuolella ollessani Suomen Yhteiskristillisessä Raamattukoulussa opettajana.

Tänään näin messuilla Tarja Halosen, joka oli juuri puhumassa ruotsiksi eräällä lavalla ja Esko Ahon, joka signeerasi uusinta kirjaansa. Olin mennä jututtamaan Ahoa, mutta luovuin kuitenkin ajatuksessa, koska hänellä näkyi olevan tiivis keskustelu meneillään erään naisen kanssa.

Sen sijaan juttelin jonkin aikaa Antti Rinteen kanssa, jolta kysyin, muistaako hän sitä, että olimme joitakin vuosia sitten mukana samassa Tuomas Enbusken tv-ohjelmassa. Ei muistanut. Kysyin sitten Rinteeltä, onko hän pyrkimässä presidentiksi, johon Rinne vastasi, että hänellä ei ole sellaisia ajatuksia.

Tapasin sen jälkeen Johannes Lahtelan Otavan puhepisteellä. Avioeron kokenut ja sen takia ortodoksipapin tehtävät jättänyt Lahtela oli laihtunut sitten viime näkemän (eräissä hautajaisissa), ja tukkaakin oli leikattu paljon pois, mutta muutoin Johannes oli varsin pirteä ja iloinen.

Eräänlaista sielunhoitoakin oli, kun kuuntelin osastollani pitkään erään 70-vuotiaan miehen tarinaa, kun hän halusi kertoa elämästään lapsuudestaan lähtien ja sittemmin halvaantumisensa jälkeisen elämänsä monista vaikeuksista.

Minulla oli pitkät keskustelut monista eri aiheista myös kasvatustieteiden tohtorin Kaija Turkin kanssa.

Puhuin useista erilaisista asioista myös Päivi Ahosen kanssa, joka haluaa parantaa varsinkin kehitysmaiden oloja omaksumansa buddhalaisen uskon perustalta.

Agronomi Pertti Ratia oli mielenkiintoinen henkilö, jonka kanssa vaihdoimme kirjoja. Tosin Ratia ei ole vielä julkistanut kirjaansa, vaan ainoastaan jakanut sitä lähipiirissä. Lupasin lukea kirjan ja antaa palautetta.

Sitten osastolleni tuli Ragnar Stara, joka on kirjoittanut yhteiskunnallisia kirjoja ruotsiksi ja englanniksi. Koska Stara ei ole koskaan ollut mukana kirjamessuilla näytteilleasettajana, hän kyseli minulta mahdollisen oman osaston laittamiseen liittyvistä asioista. No, minähän kerroin kahdeksan kertaa kirjamessuilla olleen konkarin kokemuksella.

Seuraavaksi osastolleni tuli tri Arttu Saarinen, jonka kanssa oli hyvät keskustelut ja joka tiesi aika paljon minusta jo ennestään. Kävi esim. ilmi, että hän oli kuunnellut kaksi Perttu Häkkisen (RIP) minun kanssani tekemää ohjelmaa vuosina 2015 ja 2016.

Ollessani syömässä näytteilleasettajille ja toimittajille varatussa ruokala Mestassa aloin vaihtaa ajatuksia samassa pöydässä aterioivan radiotoimittaja Ulla Lehtisen ja kirjailija-kääntäjä-lauluntekijä-esiintyjä Tomi Pulkkisen kanssa, joka tulee ensi vuoden keväällä esiintymään asuinpaikkakunnallani Loviisassa.

Sitten paikalle tuli minua tervehtimään eräs Jari, joka tekee saman joka messuilla.

Välillä ajattelin mennä juttelemaan James Hirvisaaren kanssa hänen osastolleen, mutta James ei ollutkaan paikalla, joten keskustelin hänen vaimonsa Merjan kanssa aika pitkään moninaisista asioista.

Loppuillan huipputilanne oli se, kun ennenkin kirjojani ostanut Joonas tuli osastolleni ja osti viisi kirjaa. Kävi myös ilmi, että Joonas odottaa innokkaasti Outo tie 2:n ilmestymistä.

Eli päivä oli todella monipuolisesti hyvä ja antoisa, mistä kiitän taivaan Isää, että jaksoin taas paahtaa 10 tuntia putkeen.

Kuvassa Matti T. Kettunen ja Jouko Piho. Kuvan otti Matin lapsenlapsi Vilma.

Maila Ovaska ja Jouko Piho 27.10.2022 Helsingin Kirjamessuilla.

27.10.2022

Jouko Piho:

Helsingin Kirjamessujen torstaipäivä

Tänään torstaina 27.10.2022 oli Helsingin Kirjamessujen avajaispäivä.

Olen tyytyväinen päivään. Kirjoja meni kaupaksi viisi ja sen lisäksi oli monia mielenkiintoisia tapaamisia, joista kerron tässä muutamia.

Yksi ensimmäisiä osastolleni tulleita oli Timo, joka kysyi, millä perusteella nyt on lopunaika. Viittasin Jeesuksen puheeseen, jossa hän sanoi, että viimeisinä aikoina tulee sotia, ruttotauteja ja maanjäristyksiä. Mainitsin myös Israelin valtion synnyn ja juutalaisten ja israelilaisten takaisinpaluun kotimaahansa yhtenä tärkeänä lopunajan merkkinä.

Yksi mukavimmista kohtaamisista oli Helsingin Opettajakorkeakoulun (1965-1967) aikaisen kurssikaverini Maila Ovaskan (kuvassa) tapaaminen useiden vuosikymmenten jälkeen.

James Hirvisaari käväisi osastollani, mutta juttumme jäi vähän kesken, mutta ei se haittaa, koska James on mukana messuilla koko ajan, joten tapaamme vielä ja voimme jatkaa keskusteluamme.

Erään toimittajan kanssa, joka ei halua nimeään julkisuuteen, juttelimme hyvin monenlaisista asioista, lähinnä politiikasta. Hän sanoi hauskasti minusta: ”Sinähän olet jonkinlainen Twitter-julkkis.” Vastasin, että en tiedä siitä, mutta onhan siellä syntynyt paljon keskustelua.

Muualle mennessäni tapasin käytävällä toimittajakirjailija Ulla-Maija Paavilaisen ja myöhemmin myös ohjaajanäyttelijä Jussi Parviaisen, jotka sanoivat tulevansa myöhemmin käymään osastollani.

Tällä kertaa minulla ei ollut avustajaa eikä ole tulevinakaan päivinä, mutta menihän se 10 tuntia yksinkin ihan joustavasti. Esim. ruokailuun mennessäni laitoin vain lapun pöydälle, että olen hetken poissa, mutta tulen pian takaisin.

Jos tulet kirjamessuille, tervetuloa myös minun Neos-osastolleni paikassa 7a142!
 

 

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia