Israel 20

Israelissa Golanin kukkuloilla oleva dolmen.

Israel-raportti 40

8.1.2020

Dolmenit

Gamlasta lähdettyämme huomasin tien vieressä pellolla merkillisen kivikasan. Päätin ottaa siitä kuvan ja kertoa tässä hiukan, mistä on kysymys.

Kyse on nimittäin dolmenista, joka on nuoremmalta kivikaudelta (3000-4000 eKr.) peräisin oleva suurista hakkaamattomista kivistä rakennettu rakennelma, jossa isot pystykivet kannattelevat yleensä laattamaista vaakakiveä.

Dolmeneita on Israelin lisäksi mm. Syyriassa, Libanonissa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Venäjällä.

Dolmeneista ei tiedetä, ketkä niitä rakensivat ja miksi, mutta yleisesti arvellaan, että dolmenit olivat todennäköisesti hautoja, joiden päällä oli usein maata tai pienempiä kiviä, jotka muodostivat hautakummun. Aikojen kuluessa vesi on huuhtonut maa-aineksen pois, ja jäljellä on vain kiviä.

Sanaa ”dolmen” käytti ensimmäisenä ranskalainen Napoleonin ajan menneisyydestä kiinnostunut upseeri Théophile Corret de la Tour d'Auvergne, kun hän kuvasi isojen kivien muodostamia hautoja v. 1796 ilmestyneessä kirjassaan Origines gauloises (Gallien alkuperä).

Tosin hän käytti sanaa muodossa ”dolmin”, mutta vuosikymmentä myöhemmin sanan kirjoitusasuksi ranskan kielessä vakiintui ”dolmen”, josta se on lainattu sellaisenaan muihin kieliin.

Kuvassa Israelissa Golanin kukkuloilla oleva dolmen.

Muinaisen Gamlan rauniot. Taustalla näkyy Gennesaretin järven pohjoisosa.
Näköalapaikka, josta roomalaiset aloittivat hyökkäyksensä kohti keskellä olevaa Gamlaa. Jouko Pihon tutkimassa sodasta kertovaa tekstiä vierellään roomalaisten käyttämä katapultti.

Israel-raportti 39

7.1.2020

Gamla

Jatkaessamme 19.12.2019 Golanin retkeämme oli seuraavana vuorossa Gamla, joka oli muinainen juutalainen kaupunki ja linnoitus.

Tällä hetkellä Gamla on luonnonsuojelualuetta, jonka tärkein vetonaula on noin 80 siellä pesivää korppikotkaa.

Alueella on myös virtoja, kuten Gamla, Bezalel ja Dalijot, ja vesiputouksia, joissa tosin ei ollut siellä käydessämme paljoakaan vettä, koska sen jälkeen tulleiden runsaiden vesisateiden takia vesiputouksista alkoi virrata vettä oikein kunnolla.

Näkymät läheiselle Gennesaretin järvelle ovat myös komeat. Gamla rakennettiin kamelin kyttyrän muotoiselle jyrkälle vuorelle, mistä tulee sen arameankielinen nimi, joka tarkoittaa kamelia.

Rooman vallan aikaan juutalaiset ryhtyivät kapinaan Galilean komentajan Josefus Flaviuksen johdolla, joka teki Gamlasta vahvasti linnoitetun kaupungin. Roomalaiset alkoivat piirittää Gamlaa Vespasianuksen johdolla v. 66 jKr. Piiritystä kesti seitsemän kuukautta.

Seuraavana vuonna 67 jKr. Rooman 60 000 legioonalaista onnistuivat murtamaan 9000 kapinallisen vastarinnan. Roomalaiset hyökkäsivät Gamlaan idästä päin, jossa on nyt näköalapaikka. 4000 taistelijaa sai surmansa ja loput 5000 syöksyivät mieluummin jyrkänteeltä alas kuolemaan kuin olisivat antautuneet piirittäjien vangeiksi.

Gamlasta on löytynyt raha, jossa oleva teksti selittää roomalaisten vastustamisen perimmäisen syyn. Rahassa lukee ”Vapautus pyhälle Jerusalemille”. Gamlan asukkaat uskoivat, että jos he voisivat pysäyttää roomalaisten etenemisen Golanilla, he pelastaisivat Jerusalemin. Yritys ei siis onnistunut, vaan roomalaiset marssivat Gamlan valloituksen jälkeen Jerusalemiin, joka tuhottiin kolmen vuoden piirityksen jälkeen v. 70 jKr., kuten Jeesus oli itkien Öljymäellä sanonut.

Valloituksen jälkeen Gamla autioitui eikä sitä rakennettu koskaan uudestaan.

Gamlasta on tullut samanlainen juutalaisten puolustustahdon ilmentymä kuin etelässä olevasta Masadastakin. Gamlaa onkin sanottu pohjoiseksi Masadaksi tai Golanin Masadaksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi v. 2009: ”Gamla ei tule enää koskaan kukistumaan.” Netanjahu viittasi siihen, että Golanin kukkuloiden hallinta on Israelin turvallisuuden takia strategisesti niin tärkeää, että Israel ei voi milloinkaan palauttaa niitä Syyrialle. Eikä pidäkään. Kyseessähän ovat Israelin omat maat eli Jumalan Jaakobin pojan Manassen jälkeläisille lupaamat ikuiset perintömaat. Ei omia perintömaita tule vieraille luovuttaa.

Gamlan luonnonsuojelualueella on myös 300-luvulla jKr. perustetun Deir Qeruhin kylän ja sinne 500-luvulla jKr. rakennetun kirkon ja luostarin rauniot.

Kuvassa ylempänä muinaisen Gamlan rauniot. Taustalla näkyy Gennesaretin järven pohjoisosa.

Kuvassa alempana näköalapaikka, josta roomalaiset aloittivat hyökkäyksensä kohti keskellä olevaa Gamlaa. Jouko Pihon tutkimassa sodasta kertovaa tekstiä vierellään roomalaisten käyttämä katapultti.

Vasemmalla israelilainen ja oikealla syyrialainen venäläisvalmisteinen T-65 -tankki vuoden 1973 Golanin taisteluiden OZ 77 –muistomerkillä. Syyrialainen panssarivaunu pysäytettiin tähän kohtaan, missä se nytkin jököttää.

Israel-raportti 38

6.1.2020

OZ 77 eli Kyynelten laakso

Bentalin vuoren jälkeen menimme katsomaan alhaalla laaksossa olevaa Jom Kippur –sodan taisteluiden muistomerkkiä OZ 77 (Rohkea 77), joka on saanut nimensä panssaripataljoona 77 mukaan, joka pysäytti syyrialaisten 6.10.1973 tapahtuneen yllätyshyökkäyksen kolmen päivän rajujen taisteluiden jälkeen.

Israelilaisilla oli huomattavasti vähemmän tankkeja ja ammuksista oli pulaa. Sotilaat olivat väsyneitä ja uupuneita. Joukkojen komentaja Avigdor Kahalani sanoikin jälkeenpäin, että israelilaiset onnistuivat voittamaan ylivoimaisen vihollisen vain sionismin ja päättäväisyyden ollessa heidän puolellaan. Lisäisin tähän, että uskon myös Israelin Jumalan olleen kansansa puolella, koska kyseessä oli ja on Jumalan israelilaisille lupaama perintömaa.

Suurten menetysten jälkeen syyrialaiset päättivät lopulta perääntyä. Verinen taistelupaikka sai nimekseen ”Kyynelten laakso”. Alueella on useita tankkeja, sekä syyrialaisia että israelilaisia.

Kaatuneiden israelilaisten sotilaiden muistoksi muistoalueelle on istutettu puita, joiden juuressa lukee kuolleen sotilaan nimi.

Läheisessä Elromin kibbutsissa voi nähdä taistelusta tehdyn koskettavan 20-minuuttisen elokuvan.

Kuvassa vasemmalla israelilainen ja oikealla syyrialainen venäläisvalmisteinen T-65 -tankki vuoden 1973 Golanin taisteluiden OZ 77 –muistomerkillä. Syyrialainen panssarivaunu pysäytettiin tähän kohtaan, missä se nytkin jököttää.

 

 
Ydinräjähdys tulee tuhoamaan Damaskoksen kaupungin.

Israel-raportti 37

5.1.2020

Israelin tulevat sodat

Lähi-idässä ja varsinkin Israelissa on odotettu jo pitkään seuraavaa isompaa sotaa. Odotus ei tarkoita sodan toivomista, vaan sen tosiasian tunnustamista, että valitettavasti taas uusi sota Lähi-idässä on jossain vaiheessa väistämätön.

Lisäksi Raamatun profetioiden täytyy toteutua. Raamatussa on nimittäin profetoitu Israelille vielä kolme sotaa.

1. Psalmin 83 ja Jes. 17 sota.

Seuraava Lähi-idän sota on kuvattuna psalmissa 83, jonka mukaan Israelin viholliset uhoavat: ”Tehdään loppu koko kansasta, niin että Israelin nimikin unohtuu!” Luvussa mainitaan myös arabien solmima liitto, johon kuuluu useita Israelin naapurimaita.

Israelin vihollisten hyökkäys ei johda kuitenkaan heidän voittoonsa vaan suureen tappioon, jonka myötä Israel laajentaa alueitaan Jordan-joen toiselle puolelle Israelin heimojen alueille.

Sodan aikana Israel joutuu kuitenkin kokemaan itsekin valtavia tuhoja, varsinkin Tel Avivin alueella, että lopulta Israel turvautuu Simsonin vaihtoehtoon ja käyttää ydinaseita Syyriaa vastaan, jolloin Syyrian pääkaupunki Damaskos tuhoutuu täysin, kuten Jes. 17:1 ennustaa: ”Damaskos ei enää ole kaupunki, siitä on tullut rauniokasa.”

Myös Jordaniaa vastaan Israel käyttää ydinasetta, jonka seurauksena Jordanian pääkaupunki Amman tulee autioksi rauniokummuksi Jer. 49:2 mukaan ja Israel saa takaisin perintömaansa eli Jaakobin pojan Gadin jälkeläisille luvatun alueen.

2. Gogin sota

Toinen tuleva Lähi-idän sota on ns. Gogin sota, josta profeetta Hesekiel on kirjoittanut kirjansa luvuissa 38 ja 39.

Gogista on eri käsityksiä, onko se Venäjä vai Turkki vai jokin muu, mutta pääasia on se, että kyseessä on Israelista pohjoiseen oleva valta, joka hyökkää liittolaisineen, mm. Iran, Libya ja Turkki, Israelin kimppuun ryöstötarkoituksessa, joka voi viitata Israelin öljy- ja kaasuvarantoihin Välimerellä.

Lopulta itse Jumala puuttuu taisteluun ja tuhoaa koko Gogin armeijan Israelin vuorille.

Todennäköisesti Gogin sota käydään Kolmannen maailmansodan yhteydessä. Jos ja kun mielestäni Gog on Venäjä, niin Venäjän armeijan täystuho Israelissa johtaa siihen, että myös osaa Suomea miehittäneet Venäjän sotilaat poistuvat sen jälkeen Suomesta ja koko Kolmas maailmansota päättyy Venäjän suunnattomaan häviöön ja pienenemiseen.

3. Harmageddonin taistelu

Viimeisin nykyisessä maailmanajassamme Israelia ja koko maailmaa kohtaava sota on Harmageddonin taistelu, joka käydään Israelissa Harmageddonissa Jisreelin tasangolla, kun Antikristuksen joukot valmistautuvat hyökkäämään Jerusalemia vastaan.

Silloin Israelin Messias, taivaasta alas maan päälle enkeliarmeijoineen saapuva Jeesus, voittaa Antikristuksen joukot Harmageddonissa.

Sen jälkeen sodat loppuvat Israelissa ja kaikkialla maailmassa, kun 1000 vuotta kestävän Jumalan valtakunnan hallintakausi alkaa maan päällä.

1000-vuotisen rauhanajan jälkeen on vielä lyhyt kapinayritys ja hyökkäys kohti Jerusalemia vankeudesta päässeen Saatanan johdolla, mutta Jumala kukistaa sen.

Sitten on viimeinen tuomio, jonka jälkeen Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan, jossa ei enää koskaan sodita eikä opetella sotimaan. Rauha on kirjaimellisesti ikuinen.

Kuva: Ydinräjähdys tulee tuhoamaan Damaskoksen kaupungin.

Joosuan aikaisten valloitusten aikaisen Israelin 12 heimon alueet, jotka käsittivät koko Pyhän maan sekä sen lisäksi maata Jordan-joen itäpuolelta, nykyisen Syyrian ja Jordanian alueilta. Jumalan antaman lupauksen mukaan tuleva Israel tulee olemaan vielä tätäkin suurempi ulottuen aina Eufrat-joelle asti.

Israel-raportti 36

4.1.2020

Keille Pyhä maa kuuluu?

Sanon heti alkuun tärkeimmän asian eli sen, että Pyhän maan omistusoikeus ei tule siellä asumisesta.

Jos nimittäin omistus riippuisi asumisesta, niin Pyhä maa kuuluisi siellä ensin asuneille kanaanilaisille kansoille eli keniläisille, kenasilaiislle, kadmonilaisille, heettiläisille, perissiläisille, refalaisille, amorilaisille, kanaanilaisille, girgasilaisille ja jebusilaisille.

Näin ei kuitenkaan ole, koska kaiken maan omistaja Jumala lupasi Aabrahamille yli 4000 vuotta sitten, että hän antaa Aabrahamin jälkeläisille maan Egyptin rajapurosta Eufratin suureen virtaan saakka, tämän maan, jossa asuvat…ja sitten Jumala luetteli nuo 10 Kanaanin maassa silloin asunutta kansaa.

Jumala sanoi syynkin kanaanilaisten maan menettämiseen ja se oli noidan kansojen syntivelan kasvu niin suureksi, että maa ikään kuin oksensi heidät ulos. Kyse oli siis Jumalan tuomiosta.

Jumala tarkensi vielä aikaa, milloin tämä lupaus toteutuisi ja sanoi, että näin kävisi neljän sukupolven kuluttua, kun Aabrahamin jälkeläiset eläisivät ensin muukalaisina vieraassa maassa.

Näin kävi, kun Aabrahamin pojanpoika Jaakob muutti perheineen Egyptiin, jossa yksi pojista eli Joosef oli noussut Egyptin pääministeriksi. Sitten suureksi kansaksi lisääntynyt heprealaisten orjuuteen vajonnut kansanjoukko palasi 400 vuoden jälkeen Mooseksen johdolla Jumalan Aabrahamille lupaamaan Pyhään maahan. Tosin Egyptistä lähtenyt joukko ei päässyt perille kahta miestä lukuun ottamatta, koska he kapinoivat Jumalaa vastaan, mutta seuraava sukupolvi valloitti Joosuan johdolla luvatun Kanaanin maan.

Sellainenkin tarkennus Raamatussa on vielä, että perijä ei ollut Aabrahamin poika Ismael, arabien kantaisä, vaan lupaus toistettiin Aabrahamin pojalle Iisakille ja hänen pojalleen Jaakobille.

Raamatun ilmoituksen valossa ei siis ole mitään epäselvyyttä siitä, keille Pyhä maa kuuluu. Pyhä maa kuuluu kokonaisuudessaan, Raamatun ydinalueet Juudea ja Samaria tietenkin mukaan lukien, juutalaisille ja israelilaisille, ei arabeille eikä keillekään muillekaan.

Lähi-idän jatkuvat sodat johtuvat siitä, että arabit, iranilaiset ja monet muut kansat eivät tunnusta tätä Raamatun ilmoitusta Pyhän maan omistusoikeudesta. Jopa jotkut juutalaisetkaan, lähinnä vasemmistoliberaalit, eivät käsitä tätä Raamatun lupausta, vaan ovat valmiit kahden valtion ratkaisuun eli Juudean ja Samarian antamiseen arabeille palestiinalaisvaltion luomista varten, mikä olisi täysin vastoin Jumalan tahtoa ja kohtalokasta Israelin turvallisuutta ajatellen.

Itse asiassa islamin pyhän kirjan Koraaninkin mukaan Israelin maa kuuluu Egyptin orjuudesta vapautuneille Israelin lapsille. Esim. muslimiprofessori Abdul Hadi Palazzi on sanonut: ”Jumala halusi antaa Aabrahamille kaksinkertaisen siunauksen Ismaelin ja Iisakin kautta ja määräsi, että Ismaelin jälkeläisten tulisi elää Arabian erämaassa ja Iisakin jälkeläisten Kanaanin maassa. Koraani tunnustaa Israelin maan juutalaisten perinnöksi ja selittää, että ennen viimeistä tuomiota juutalaiset tulevat palaamaan ja asumaan siellä. Tämä profetia on jo toteutunut.” Myös toinen muslimioppinut sheikki Ahmad al-Adwan on sanonut, että muslimien vaatimus Israelin maasta itselleen on hyökkäys Jumalaa vastaan.

Jossain maassa asuminen ei siis ole takuu ikuisesta omistusoikeudesta, koska sen asumisen oikeuden voi menettää Jumalan tuomioiden seurauksena, kuten kävi alussa mainituille kanaanilaisille kansoille.

Samoin Pyhässä maassa asuvat arabit, joita kutsutaan palestiinalaisiksi, eivät voi vaatia omistusoikeutta Pyhään maahan vain asumisen perustella, koska maan omistaja Jumala on luvannut koko Pyhän maan ikuiseksi perintömaaksi Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin jälkeläisille, ei Aabrahamin ja Ismaelin jälkeläisille.

Se että juutalaiset ja israelilaiset olivat vuosisatoja karkotettuina pois omasta maastaan Jumalan tuomioiden takia heidän syntiensä johdosta, ei ole lakkauttanut Jumalan lupausta. Joissakin kristillisissä piireissä suosittu korvausteologia, jonka mukaan Jumala olisi hylännyt Israelin ja nyt kristillinen seurakunta olisi ottanut Israelin paikan, ei pidä paikkaansa, vaan on väärää oppia. Raamattu sanoo nimittäin suoraan, että Jumala ei ole hylännyt kansaansa ja hän tuo lopunaikana hajaannuksessa elävän kansansa takaisin heidän omaan maahansa. Vuonna 1948 tapahtunut Israelin itsenäistyminen todistaa, että Raamatun profetiat pitävät paikkansa ja että Jumala on olemassa.

Koko maailma on Jumalan omaisuutta ja sen yksittäiset maat kuuluvat niille, joille Jumala maata antaa. Maan voi menettää, mutta maata voi myös saada lisää. Kaikki on Jumalan kädessä. Tämä periaate koskee kaikkia kansoja, myös Suomea ja Israelia.

Kuvassa Joosuan aikaisten valloitusten aikaisen Israelin 12 heimon alueet, jotka käsittivät koko Pyhän maan sekä sen lisäksi maata Jordan-joen itäpuolelta, nykyisen Syyrian ja Jordanian alueilta. Jumalan antaman lupauksen mukaan tuleva Israel tulee olemaan vielä tätäkin suurempi ulottuen aina Eufrat-joelle asti.

Hermonin vuori Bentalin vuorelta nähtynä.

Israel-raportti 35

3.1.2020

Hermonin vuori

Kerroin aikaisemmin, että Bentalin vuorelta avautuu hyvät näkymät kohti lumihuippuista Hermonia, joka on kolmen valtion, Syyrian, Libanonin ja Israelin alueilla kohoten 2814 metrin korkeuteen Syyrian puolella ja 2236 metrin korkeuteen Israelin puolella ollen siten Israelin korkein vuori.

Hermonin nimi tulee ilmeisesti seemiläisestä juurisanasta ”hrm”, joka tarkoittaa pyhitetty. Eri kansat ovatkin pitäneet Hermonia pyhänä, ja sen alueelta on löytynyt jäänteitä temppeleistä, kuten huipulla oleva Qasr Antar, joka oli muinaisen maailman korkeimmalla paikalla oleva pyhä rakennus.

Talvella ja keväällä Hermonin huipuille kerääntyy lunta, jonka sulamisvedet valuvat monina puroina ja jokina lopulta Jordan-jokeen, mikä on äärimmäisen tärkeää muutoin kuivalla alueella ja koko Israelin vesihuollon kannalta.

Veden merkittävyyteen viittaa myös Psalmin 133 jae 3, jossa Daavid kuvaa veljessopua seuraavin sanoin: ”Se on kuin aamun kaste, joka Hermonilta laskeutuu Siionin huipuille.”

Lumisuus merkitsee myös talven iloja eli Hermonilla on hiihtokeskus, jossa voi lasketella, hiihtää ja laskea kelkoilla. Ravintoloita on sekä vuoren juurella että huipulla.

Hermonilla on myös turvallisuuspoliittista merkitystä, koska sen strateginen sijainti on hyvin tärkeä Israelin aikaisen varoituksen järjestelmän toiminnassa. Vuorella on Israelin poliisin, puolustusvoimien ja turvallisuusjoukkojen havaintopiste. Syystäkin Hermonia kutsutaan ”kansakunnan silmiksi”.

Vuoden 1967 Kuuden päivän sodassa Israel valloitti osan Hermonista. Jom Kippurin yllätyssodan ensimmäisenä päivänä 6.10.1973 Syyria sai alueen takaisin, mutta 21.10.1973 Israel valtasi Hermonin alueen uudestaan.

Kuvassa Hermonin vuori Bentalin vuorelta nähtynä.

Tuuliturbiinin lapa. Taustalla näkyy Golanin tuulipuiston tuuliturbiineja.

Israel-raportti 34

2.1.2020

Golanin tuulipuisto

Golanissa retkeillessämme avautui eräältä tien kohdalta hyvä näkymä Golanin tuulipuistoon (The Golan Heights wind farm) ja 1050 metrin korkeudella olevan Bnei Rasan -vuoren laella oleviin tuuliturbiineihin, joten päätin ottaa niistä kuvan ja kertoa hiukan myös tästä energiamuodosta.

Mey Edenin (Eedenin vedet) kivennäisvesiyhtiö rakensi v. 1992 tämän Israelin ensimmäisen tuulipuiston Israelin energiaministeriön tukemana. Kolmen vuoden tarkkojen tutkimusten ja 20 eri paikan vertailujen jälkeen juuri tämä vuorenlaki valittiin tuulipuiston paikaksi.

Tuulipuistossa pyörii nyt kymmenen Floda 600 –mallista tuuliturbiinia, jotka tuottavat yhteensä kuusi megawattia sähköä, mikä riittää Mey Edenin tehtaan, The Golan Heights Winery –viinitilan ja 20 000 ihmisen sähkönkulutukseen. Loppuenergia syötetään Israelin sähköverkkoon.

Tällä hetkellä tuulivoima tuottaa 6,5 % Israelin sähköntarpeesta. Tuulivoimaloita on tarkoitus kuitenkin lisätä. Mey Edenillä onkin lupa rakentaa yhteensä 150 tuuliturbiinia Golanin kukkuloille. Sen lisäksi tuulivoimaloita on suunniteltu Galileaan, Negeviin ja Kuolleenmeren eteläpuolella olevaan Aravaan.

Tuulivoimaloita myös vastustetaan ympäristöjärjestöjen taholta niiden aiheuttamien lintukuolemien takia.

Golanin alueella on vielä oma erityinen ristiriitansa, kun Israelin armeijan edustajat ovat valittaneet tuulipuistojen rakentajien häiritsevän jatkuvasti heidän sotilaallisia harjoituksiaan.

Myös Golanilla asuvat druusit kokevat tuuliturbiinien vaikeuttavan heidän maanviljelystään ja hedelmätarhojen hoitoa.

Kuvassa tuuliturbiinin lapa. Taustalla näkyy Golanin tuulipuiston tuuliturbiineja.

Israel-raportti 33

1.1.2020

Orot Rabinin hiilivoimala

Leviathanin kaasunporaustornin läheisyyden lisäksi kävelymatkan päässä Kesarean majapaikastani on viereisessä Haderan kaupungissa sijaitseva Orot Rabinin hiilivoimala, jonka valoihin kiinnitin huomiota jo yöllä 30.11.2019 Israeliin tullessani.

Orot Rabin on Israelin suurin voimalaitos, jonka omistaa ja jota operoi Israel Electric Corporation (IEC).

Hiilivoimalaa alettiin rakentaa v. 1973. Voimala otettiin käyttöön v. 1981 ja modernimpi lisärakennus v. 1996. Voimalasta on suora siltayhteys hiilisatamaan, jonne ulkomailta hiiltä tuovat laivat purkavat lastinsa.

Voimala käyttää 18 000 tonnia hiiltä joka vuorokausi ja merivettä tarvitaan 320 000 tonnia joka tunti.

Alun perin voimalaitoksen nimi oli ”Maor David” IEC:n puheenjohtajan David Shiffmanin mukaan, mutta marraskuussa 1995 tapahtuneen pääministeri Jitzhak Rabinin murhan jälkeen voimala nimettiin hänen kunniakseen uudelleen Orot Rabiniksi eli Rabinin valoiksi.

Hiilivoimala on Israelin ilmansaasteiden päälähde. Noin 25 % Israelin kaikista päästöistä tulee Orot Rabinista. Siksi ainakin osa toiminnoista tullaan sulkemaan lähiaikoina. Tarkoituksena on muuttaa Orot Rabin kaasuvoimalaksi.

Kuvassa Orot Rabinin hiilivoimala auringonlaskun aikaan

Leviathanin kaasunporaustorni.

Israel-raportti 32

31.12.2019

Leviathanin kaasukenttä

Vuonna 2010 Israelin Välimeren rannikolta 130 km Haifasta länteen löytyi suunnattoman suuri kaasukenttä.

Tänään 31.12.2019 on historiallinen päivä, kun Leviathanin kaasuntuotanto pääsi vihdoinkin aamulla alkamaan. Viime hetkeen asti oli viivytyksiä Israelin Ympäristöministeriön vaadittua lisäselvityksiä päästöistä, mutta viime perjantaina lupa viimein heltisi.

Leviathanin löysi geologi Eitan Aizenberg, pienen Ratio-firman perustaja, joka pyysi mukaan israelilaisen Delek-yhtiön, joka pyysi taasen hankkeeseen mukaan teksasilaisen Noble Energyn, joka on kaasukentän ja tuotannon pääomistaja.

Leviathanin kaasukentän kehittäminen on ollut Israelin historian suurin infrastruktuurihanke, joka on tullut maksamaan 3,5 miljardia dollaria.

Leviathanin kenttä yhdessä v. 2013 tuotannon aloittaneen Tamarin kaasukentän kanssa tulee merkitsemään sitä, että energiantuoja Israelista tulee omavarainen energianviejä ainakin 40 vuodeksi eteenpäin. Jo nyt Israel on tehnyt monen miljardin vientisopimuksia Egyptin ja Jordanian kanssa.

Kaasukenttä on siis kauempana merellä, mutta kaasunporaustorni on rakennettu hyvin lähelle rannikkoa eli Kesarean rannalta vain 10 km merelle päin, mikä on herättänyt paikallisissa ihmisissä huolta mahdollisista myrkkypäästöistä. Ympäristöaktivistit ja rannikkokaupunkien poliitikot ovat yrittäneet vedota Korkeimpaan oikeuteen, jotta poraustorni siirrettäisiin kauemmaksi merelle, mutta valitukset eivät ole tuottaneet tulosta.

Leviathanin omistajayhtiöiden edustajat ovat tuoneet keskusteluun sen näkökulman, että kaasuntuotanto tulee puhdistamaan Israelin ilmaa, koska se tulee korvaamaan paljolti hiilen käytön.

Kaasun lisäksi on mahdollista, että Leviathanin alla noin 7 km:n syvyydessä on valtavan laaja öljykenttä. Asiaa on tutkittu jo paljon, mutta toistaiseksi ei ole vielä päästy poraamaan tarpeeksi syvälle, joten tutkimukset jatkuvat edelleen.

Jos alueelta löytyy vielä öljyäkin, niin silloin Israelin energiarikkauksista voi tulla houkutus hyökkäyssotiin. Tulee väistämättä mieleeni Hesekielin profetia (Hes. 38:12), jossa puhutaan lopunaikana tapahtuvasta Gogin ja sen liittolaisten hyökkäyksestä Israeliin ryöstämään kaiken ryöstettävän ja rosvoamaan mitä on rosvottavissa. Hesekiel mainitsee rikkauksina hopean, kullan, karjan ja kaiken tavaran. Hesekiel ei puhu mitään öljystä ja kaasusta, koska niitä ei tunnettu siihen aikaan. Uskon, että juuri öljy ja kaasu ovat ne rikkaudet, joita Gog eli käsitykseni mukaan Venäjä havittelee itselleen. Seurauksena on Gogin sota, jossa Jumala itse tuhoaa Venäjän armeijan viimeistä miestä myöten Israelin vuorille.

Kuvassa Leviathanin kaasunporaustorni.

Keskellä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu yhdessä eri maiden parlamentaarikkojen kanssa. Netanjahusta vasemmalla toisessa rivissä on KD:n kansanedustaja Peter Östman. (photo credit: AMOS BEN-GERSHOM/GPO).

Israel-raportti 31

30.12.2019

Israel Allies Foundation

Israel Allies Foundation (Israelin liittolaisten säätiö) on eri maiden kristittyjen parlamenttiedustajien järjestö, joka puolustaa Israelin oikeutta määritellä itse pääkaupungikseen Jerusalem ja joka taistelee erityisesti BDS:n boikottia vastaan, joka haluaa leimata Juudean ja Samarian israelilaiset tuotteet ei-Israelissa vaan jossain muussa maassa tehdyiksi. BDS tulee sanoista ”Boycott, Divestment and Sanctions”, jonka tarkoituksena on Israelin tuhoaminen.

Järjestö piti vuosittaisen kokouksensa (Jerusalem Chairman’s Conference) 8.-10.12.2019 Jerusalemissa. Mukana oli 25 lainlaatijaa eri puolilta maailmaa, heidän joukossaan KD:n kansanedustaja Peter Östman.

Kokouksessa oli puhujana myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, joka sanoi: ”Me emme ole vieraan maan miehittäjiä. Israel on kotimaamme patriarkka Aabrahamin ajoista alkaen. Sana ”juutalainen” tulee sanasta ‘Juudea’.” Lisäisin tähän, että sana “Juudea” tulee alunperin Aabrahamin pojanpojan Jaakobin pojan Juudan nimestä.

Netanjahu jatkoi: ”Jerusalemin ja pro-Israel -kristittyjen välinen ystävyys perustuu yhteisiin arvoihin. Totuus on meidän puolellamme. Pysykää Israelia koskevan totuuden puolella.”

Puheessaan Netanjahu kiitti myös USAn ulkoministerin Mike Pompeon ilmoitusta, että Yhdysvallat ei enää pidä Länsirannan israelilaisia siirtokuntia laittomina. Toivottavasti Suomi tekee saman tunnustuksen, koska Israelin omalle Jumalan lupaamalle perintömaalleen perustamat setlementit ovat tietenkin OK. Saahan sitä omalle maalleen rakentaa.

Kokouksen osanottajat antoivat Netanjahulle allekirjoitetun julistuksen (kuvassa), että ”Koskaan enää eivät kansakunnat ole hiljaa juutalaisiin kohdistuvien boikottien suhteen”.

Linkki Israel Allies Foundationin nettisivulle: https://israelallies.org/.

Kuvassa keskellä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu yhdessä eri maiden parlamentaarikkojen kanssa. Netanjahusta vasemmalla toisessa rivissä on KD:n kansanedustaja Peter Östman. (photo credit: AMOS BEN-GERSHOM/GPO).

Bentalin vuoren juoksuhautoja Hermonin vuoren näkyessä taustalla.

Israel-raportti 30

29.12.2019

Bentalin vuori

Kävimme 19.12.2019 Korasinin jälkeen Bentalin vuorella, joka on kahdesta syystä suosittu vierailukohde.

Ensinnäkin Bentalin 1171 metriä korkealta sammuneelta tulivuorelta avautuu mahtavat näkymät ympäri Golania, lumihuippuiselle Hermon-vuorelle, v. 1967 perustettuun Merom Golanin kibbutsiin ja Syyrian puolella olevaan autioituneeseen Kuneitran kaupunkiin.

Toiseksi Bentalissa oli Israelin armeijan etuvartioasema, jossa käytiin vuoden 1973 Jom Kippur –sodan aikana raivokkaita tankkitaisteluja, joiden aikaiset bunkkerit ja juoksuhaudat ovat avoinna vierailijoille.

Syyrialaiset hyökkäsivät 1500 tankin ja 1000 tykin voimin, kun Israelilla oli vain 160 tankkia.

Kun israelilaiset olivat tuhonneet 900 syyrialaisten tankkia ja heillä itsellään oli jäljellä enää vain seitsemän toimintakuntoista hyökkäysvaunua, syyrialaiset kääntyivät ja lähtivät pakoon jättäen alueen voitokkaille israelilaisille. Bentalin vuoren alapuolella olevassa laaksossa on näiden veristen taisteluiden muistomerkki OZ 77, jota kutsutaan myös nimellä ”Kyynelten laakso”. Teen siitä myöhemmin erillisen raportin.

Mainittakoon vielä, että Bentaliin vievän tien varrella on hollantilaisen taiteilijan Joop de Jongin erikoisia metalliveistoksia.

Ylhäällä on Coffee Anan –niminen kahvila, joka viittaa selvästikin entiseen YK:n pääsihteeriin Kofi Annaniin ja merkitsee samalla pilvikahvia.

Lopuksi voisin todeta, että Bentalin vuorella ei ole enää sotilastoimintaa, mutta viereisellä Avitalin vuorella on Israelin armeijan tukikohta. Sen sijaan Bentalissa on YK:n tarkkailupiste.

Kuvassa Bentalin vuoren juoksuhautoja Hermonin vuoren näkyessä taustalla.

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia