Israel 19

Korasinin raunioita.
Jouko Piho istumassa Korasinin synagogan ”Mooseksen istuimella”.

Israel-raportti 29

28.12.2019

Korasin

Tein 19.12.2019 koko päivän retken Pohjois-Israeliin Golanin kukkuloille Marjaanan autokyydissä, kun hän kysyi yhtäkkiä, olenko käynyt Korasinissa. Sanoin, että kesällä 2016 oli tarkoitukseni tutustua Korasiniin, mutta en löytänyt paikkaa millään, joten minun oli tyytyminen viereisen Betsaidan raunioiden tutkimiseen, mistä olen kirjoittanut kirjassani ”Ihmeellinen Israel 2”. Melko lähellä ovat myös Kapernaumin rauniot, joita kävin katsomassa syksyllä 2015 ja joista kirjoitin kirjassani ”Ihmeellinen Israel”.

Silloin Marjaana sanoi: ”Korasin on tässä aivan lähellä.” Jolloin minä totesin: ”Ihanko totta? Ajetaan sinne sitten, niin saan vihdoinkin tehtyä siitäkin paikasta raportin.”

Korasin oli Gennesaretin järven pohjoispuolella oleva kaupunki, jonka asukkaat eivät ottaneet Betsaidan ja Kapernaumin tavoin Jeesuksen sanomaa vastaan eivätkä tehneet parannusta, vaikka Jeesus oli tehnyt niissä useita voimallisia tekoja.

Lopulta Jeesus joutui sanomaan kovat tuomion sanat näiden kolmen kaupungin asukkaille: "Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te. Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä." Matt. 11:21-24.

Jeesuksen profetia toteutui. Kapernaum, Betsaida ja Korasin ovat raunioina, mutta Tyros ja Sidon ovat vilkkaita kaupunkeja Libanonissa.

Korasinin vuosina 1926, 1962-1964 ja 1980-1987 esiin kaivetut rauniot ovat synkällä tavalla komeat.

Parhaiten on säilynyt jäänteitä 200-luvulla jKr. rakennetusta synagogasta, jonka arvovieraille ja Tooran lukijalle tarkoitetulle isolle basalttikivestä tehdylle ”Mooseksen istuin” - tuolille istahdin kuvanottoa varten.

Sen lisäksi alueella voi nähdä mikvan, rituaalisen kylpypaikan, ja öljyn puristamiseen tarkoitettuja isoja myllynkiviä.

Kuvassa ylempänä Korasinin raunioita.

Kuvassa alempana Jouko Piho istumassa Korasinin synagogan ”Mooseksen istuimella”.

Lehi-museon muistohuone, jossa Avraham Stern murhattiin.
Lehin johtaja Avraham Stern.

Israel-raportti 28

27.12.2019

Lehi-museo

Käydessäni Tel Avivissa 16.12.2019 minulla oli tilaisuus tutustua myös Florentinissa sijaitsevaan Lehi-museoon osoitteessa Stern St 8.

Vuonna 1985 avattu Lehi-museo, joka tunnetaan myös nimellä Beit Yair, on talossa, jossa brittiläinen poliisimies salamurhasi Lehin komentajan Avraham Sternin 12.2.1942.

Museossa on kaksi kerrosta, joista ylimmässä kerrotaan Sternin elämästä ja alemmassa Lehi-järjestöstä ja sen operaatioista brittejä vastaan aina Israelin itsenäistymiseen asti v. 1948.

Ennen Israelin Puolustusvoimien syntymistä brittien hallitsemassa Palestiinassa toimi kolme aseellista ryhmää, joiden päämääränä oli brittien poistuminen maasta ja Israelin itsenäistyminen, mutta siihen tarvittavista keinoista oltiinkin sitten kovasti eri mieltä.

Ensimmäinen ja maltillisin oli v. 1920 perustettu Hagana, josta kirjoitin ensimmäisessä Israel-kirjassani v. 2015.

Toinen oli Irgun eli Etzel, joka irrottautui v. 1931 Haganasta, koska se halusi huomattavasti aggressiivisempia toimia brittejä vastaan. Teen Irgunista ja sen Tel Avivissa sijaitsevasta museosta myöhemmin oman raportin.

Kolmas ryhmä on sitten tämän raportin aihe eli Lehi, joka irtaantui v. 1940 Irgunista, koska Irgun halusi lopettaa Toisen maailmansodan aikana iskut brittejä vastaan, mutta Lehi halusi jatkaa hyökkäyksiä brittejä vastaan. Lehi oli siis näistä järjestöistä kaikkein militantein.

Tosin joulukuussa 1943 tapahtuneen johtajanvaihdoksen jälkeen myös Menachem Beginin luotsaama Irgun alkoi tehdä iskuja brittien poliisiasemia vastaan.

Lehin toimintatapoihin kuuluivat jopa poliittiset murhat, joista tunnetuin on ruotsalaisen YK-välittäjän Folke Bernadotten ampuminen v. 1948.

Israelin itsenäistyttyä kaikki kolme taistelujärjestöä lakkauttivat toimintansa ja sulautuivat 1.6.1948 Israelin Puolustusvoimiksi.

Lehin väkivaltaisen menneisyyden takia Lehin kannattajilla ei ollut alkuaikoina pääsyä armeijan tai hallituksen johtotehtäviin. Vasta v. 1983 entinen lehiläinen Jitzhak Shamir valittiin pääministeriksi entisen irgunilaisen Menachem Beginin pääministerikauden jälkeen.

Kuvassa ylempänä Lehi-museon muistohuone, jossa Avraham Stern murhattiin.

Kuvassa alempana Lehin johtaja Avraham Stern.

Yksi monista Florentinin seinägraffiteista.

Israel-raportti 27

26.12.2019

Florentin

Käydessäni Tel Avivissa 16.12.2019 kuljin Jaffan ja Keskusbussiaseman välissä olevan vanhan Bauhaus-tyylisen kaupunginosan Florentinin läpi, joka on muuttunut 1990-luvun lopusta alkaen rähjäisestä ja osittain autioituneesta köyhien ja laittomien maahanmuuttajatyöläisten asuinalueesta muodikkaaksi opiskelijoiden, hipstereiden, taiteilijoiden ja katusoittajien suosimaksi vaihtoehtopaikaksi, jossa on runsaasti hostelleja, baareja ja kahviloita, joissa voi syödä kasvisruokaa ja kuunnella livejazzia rennoissa tunnelmissa.

Kaupunginosa on saanut nimensä juutalaisesta David Florentinesta, joka omisti Kreikan Thessalonikissa suuren rakennusliikkeen. Kun Thessalonikissa syttyi tuhoisa tulipalo v. 1917, suurin osa juutalaisväestöstä jäi ilman asuntoa. Tällöin Florentine lähetettiin silloiseen Palestiinaan ostamaan maata nykyisen Tel Avivin alueelta.

Joka puolella näkyy toinen toistaan värikkäämpiä ja isokokoisia graffiteja sekä persoonallisia taidegallerioita, joten ero ja kontrasti uuteen ja moderniin Tel Aviviin on suuri.

Florentin on myös käsityöläisten paikka. Eräälläkin kadulla näin toinen toisensa jälkeen kadulle avoimia puutyöverstaita, joissa valmistetaan mittatilaustyönä huonekaluja. Florentinissa on sen lisäksi paljon pikku leipomoita, suutareita ja verhoilijoita.

Florentinissa on myös Levinskyn tori, josta voi ostaa hyvälaatuisia hedelmiä, vihanneksia ja mausteita kohtuulliseen hintaan.

Monet ihmiset ovat muuttaneet Florentiniin siksi, että siellä on edelleen paljon huokeammat asumiskustannukset kuin aivan vieressä olevan Tel Avivin keskustassa.

Kuvassa yksi monista Florentinin seinägraffiteista.

Pastori Joel Ben David puhumassa Immanuel-kirkon joulujuhlassa. Kaikki alakerrassa olevat ihmiset eivät näy kuvassa ja sen lisäksi parvekkeella oli runsaasti väkeä.

Israel-raportti 26

25.12.2019

Joulu Israelissa II

Olin eilen jouluaattona Tel Avivin luterilaisen Immanuel-kirkon englanninkielisessä joulujumalanpalveluksessa.

Pienehkö kirkko oli aivan täysi. Laskin, että jotain 150 ihmistä oli paikalla.

Ohjelma oli tavanomainen eli jouluevankeliumi luettiin, joululauluja laulettiin ja pastori Joel Ben David piti hyvän saarnan.

Joelin äiti on juutalainen ja isä skotlantilainen. Joel syntyi Israelissa, mutta kasvoi Englannissa, jossa hän lapsena ihmetteli hiukan kadehtien kristittyjen joulunviettoa.

Joelista tuli ensin lakia tiukasti noudattava ortodoksijuutalainen, mutta hän ei saanut sisäistä rauhaa. Tutkittuaan välillä Koraaniakin Joel alkoi viimein lukea Raamattua läpi kristityn Judy-nimisen naisen kehotuksesta. Kun Joel oli päässyt yhdeksän kuukauden jälkeen Jesajan kirjaan ja lukenut luvun 53 kuvauksen Herran kärsivästä palvelijasta, hän ei ymmärtänyt siitä mitään, vaikka kyseessä on Vanhan testamentin kirkkain Messias-ennustus, joka toteutui Jeesuksen kuolemassa ristillä.

Niinpä Joel pyysi Judya selittämään, mistä siinä on kyse. Saatuaan kuulla selityksen Joel sanoi mielessään Jumalalle, että jos tämä on totta, hän haluaa uskoa siihen koko sydämestään. ”Olen valmis uskomaan”, Joel sanoi Judylle. Joel tiesi sisimmässään, että Jeesus on todellinen ja että Jeesus on Messias. Tätä heinäkuussa 2001 tapahtunutta kristityksi tuloa vahvisti vielä se, että Joel näki kahteen eri otteeseen ilmestyksessä Jeesuksen kasvot.

Myös Joelin vaimosta Adelista tuli Jeesuksen seuraaja hänen luettuaan Matteuksen evankeliumia. Ratkaisun tehtyään Adel itki niin paljon, että Joel kysyi huolestuneena, onko jokin vialla. Adel vastasi itkeneensä sen surun takia, että kukaan ei ollut kertonut hänelle Jeesuksesta aikaisemmin.

Vuonna 2004 Joel meni Jews for Jesus –järjestön työntekijänä Israeliin. Jews for Jesus on vuonna 1973 perustettu kansainvälinen juutalaisten parissa työtä tekevä lähetysjärjestö. Joel toimii nykyään järjestön koulutuspäällikkönä sekä Immanuel-kirkon pastorina.

Tässä on linkki Joelin todistukseen, miten hänestä tuli Jeesuksen seuraaja: https://www.youtube.com/watch?v=TM_jq80_XDM.

Laitan tähän lopuksi Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun joulutervehdyksen, jossa hän viittaa juutalaisten ja kristittyjen yhteisiin arvoihin ja siihen, että ilman kristittyjen voimakasta tukea 1800- ja 1900 –luvuilla Israelin valtiota ei olisi syntynyt. Netanyahu sanoi lopuksi, että Israelilla ei ole kristittyjä parempia ystäviä. Linkki Netanyahun ja hänen vaimonsa Saran joulutervehdykseen: https://youtu.be/A6d73S27Ecs.

Kuvassa Joel Ben David puhumassa Immanuel-kirkon joulujuhlassa. Kaikki alakerrassa olevat ihmiset eivät näy kuvassa ja sen lisäksi parvekkeella oli runsaasti väkeä.

Joulukuusi Jaffan liikenneympyrässä jouluna 2019.
Joulutuotteita Kesarean lähiostarin kaupassa.

Israel-raportti 25

24.12.2019

Joulu Israelissa

Israelissa joulu on juutalaisille tavallinen arkipäivä. Osalle messiaanisista juutalaisista joulu on pakanallinen juhla, jota ei ole syytä viettää, kun taas jotkut messiaaniset juutalaiset eivät vastusta joulun viettoa.

Joulua Israelissa viettävät siellä asuvat 177 000 kristittyä sekä jouluksi maahan saapuvat turistit ja pyhiinvaeltajat.

Jouluun liittyviä tapahtumia järjestetään erityisesti Betlehemissä, Jerusalemissa, Nasaretissa, Haifassa, Jaffassa ja Tel Avivissa.
Haifassa järjestetään vuosittain erikoinen ”Festival of Festivals” –juhla, jolloin kristityt viettävät joulua, juutalaiset hanukkaa ja muslimit Id al-Adhaa, kaikki sulassa sovussa koko joulukuun ajan eri tapahtumissa.

Jouluna Jeesuksen syntymäkaupunkiin Betlehemiin saapuu kymmeniätuhansia turisteja. Hotellit ovat tupaten täynnä, ja joulu näkyy kaupungissa kaikkialla. Hartaan joulutunnelman luomisessa voi olla kuitenkin ongelmia, koska kaikkialla on kaupustelijoita, ja liikenne on täyttä kaaosta. Meno on kuin vappuna Suomessa.

Olin alun perin ajatellut mennä Betlehemiin juuri joulun aikaan, mutta edellä mainittujen haittailmiöiden takia muutin suunnitelmani ja käynkin Betlehemissä myöhemmin eli helmikuussa 2020, jolloin siellä on rauhallisempaa. Kirjoitan silloin raportteja useista Betlehemin nähtävyyksistä.

Olen ympäri Israelia liikkuessani huomannut, että joulu näkyy yllättävän paljon juutalaisissa kaupoissa ja jopa Jaffan liikenneympyrässä, jonka keskellä näin ison tähtikoristeisen joulukuusen.

Täällä Kesarean lähiostarin kaupassakin on ollut jo viikkoja iso valikoima jouluaiheisia tuotteita, kuten joulupukkisuklaata ja joulukalenteri.

Joulukrääsän pääaiheena on kuitenkin valitettavasti joulupukki, kun taas joulun päähenkilö eli Betlehemin seimen Jeesus-lapsi loistaa poissaolollaan. Kyse on siis pakanallisen joulun kaupallisesta hyödyntämisestä.

Lähden tänä aattoiltana kohta puoliin Tel Aviviin osallistuakseni luterilaisen Immanuel-kirkon klo 18 alkavaan joulujuhlaan, mistä julkaisen raportin huomenna joulupäivänä.

Hyvää ja Siunattua Joulua kaikille, tällä kertaa Pyhältä maalta!

Tulkoon Jumalan rauha tähänkin maahan niin, että kaikilla ihmisillä olisi hyvä tahto toisiaan kohtaan!

Kuvassa ylempänä joulukuusi Jaffan liikenneympyrässä.

Kuvassa alempana joulutuotteita Kesarean lähiostarin kaupassa.

 

 

 

Juutalaisia rukoilemassa Temppelivuorella. (Photo credit: THE ASSOCIATION OF TEMPLE MOUNT ORGANIZATIONS)

Israel-raportti 24

23.12.2019

Juutalaiset rukoilevat Temppelivuorella

Temppelivuori on vuoden 1967 sodan jälkeen Israelin suvereenia aluetta, mutta Israel on antanut alueen uskonnollisen hallinnan muslimeille. Periaatteessa ja teoriassa juutalaistenkin pitäisi saada laillisesti rukoilla alueella, mutta tähän astisen käytännön mukaan ei-muslimien ei ole sallittu turvallisuussyistä rukoilla Temppelivuorella, koska on pelätty väkivaltaisia levottomuuksia muslimien taholta.

Jerusalem Postissa joulukuussa olleiden uutisten mukaan tilanne on kuitenkin muuttunut viime keväästä lähtien huomattavasti niin, että ryhmä juutalaisia on voinut rukoilla Temppelivuorella eikä lähellä oleva Wakf-poliisi ole puuttunut asiaan.

Kyseessä on ryhmä Temppelivuoren aktivisteja, jotka käyvät paikalla joka päivä lausumassa aamu- ja iltapäivärukouksia. Monesti lähellä olleet muut vierailijat ovat yhtyneet rukouksiin.

Kaikkia rukouksia ei voi sanoa alueella, koska ne vaatisivat tallitin eli rukoushuivin ja tefillinin eli raamatunlausekotelon käyttöä, mikä ei ole vielä mahdollista Temppelivuorella.

Rukoukset pyritään myös lausumaan hienotunteisen varovasti ja huomaamattomasti, hiukan tavallista nopeammin ja ilman polvistumisia.

Maanantaisin ja torstaisin luetaan ääneen myös Tooraa (Viisi Mooseksen kirjaa), mikä tapahtuu ulkomuistista, koska alueelle ei voi tuoda juutalaisten pyhiä Kirjoituksia.

Rukouskirjojakaan ei saa tuoda Temppelivuorelle, mutta uskovat lukevat rukoukset älypuhelimistaan.

Temppelivuoren aktivistit toivovat luonnollisesti, että he voisivat rukoilla vielä joskus tallitien, tefillinien, rukouskirjojen ja toorakäärön kanssa. He toivovat myös, että käyntejä voitaisiin tehdä myös sapattina lauantaisin, mikä ei ole nyt sallittua.

Aktivistien tulevaisuuden näkynä on juutalaisen temppelin rakentaminen Temppelivuorelle. Raamatun mukaan näin tulee käymään.

Kuvassa juutalaisia rukoilemassa Temppelivuorella. (Photo credit: THE ASSOCIATION OF TEMPLE MOUNT ORGANIZATIONS)

 

 
Kesarealaisen golfklubin portin vieressä oleva hanukka-kynttelikkö.

Israel-raportti 23

22.12.2019

Hanukka

Olen kirjoittanut edellisissä raporteissani viimeisen neljän vuoden aikana kaikista juutalaisten juhlista paitsi yhdestä eli hanukasta, koska sitä vietetään useimmiten joulukuussa.

Päätin siksi tulla tällä kertaa Israeliin nimenomaan talvella, jotta voisin kirjoittaa myös tästä suositusta ilon ja valon juhlasta.

Juhlittava ajanjakso vaihtelee kuunkierron mukaan, eikä sitä siksi vietetä joka vuosi samaan aikaan. Tänä vuonna hanukka alkaa tänä iltana 22.12.2019 ja kestää kahdeksan päivää loppuen 30.12.2019 illalla.

Hanukkaa vietetään vieraan kansan vallasta vapautumisen ja temppelin uudelleen vihkimisen muistoksi. Syyrian hallitsija Antiokus IV Epifanes halusi tuhota Aleksanteri Suuren valloittamien kansojen uskonnot ja vaati, että kaikkien piti omaksua hellenistinen elämäntapa.

Lopulta annettiin uhkavaatimus: juutalaisten on luovuttava erityispiirteistään, joihin kuuluivat mm. sapatti, elintapoja koskevat lait ja ympärileikkaus. Kun kaikki eivät tähän suostuneet, Antiokus marssitti joukkonsa Jerusalemiin ja häpäisi temppelin. Alttarit saastutettiin, pyhät astiat ryöstettiin ja kultainen lampunjalka rikottiin.

Antiokus määräsi jopa sian uhrattavaksi pyhällä alttarilla ja kreikkalaisten pääjumalan, Zeuksen, patsas pystytettiin temppeliin uudeksi palvonnan kohteeksi. Antiokus kutsui itseään lisänimellä ”Epifanes”, joka tarkoittaa ”Jumala ilmestyneenä”. Antiokusta onkin pidetty tulevan Antikristuksen esikuvana.

Pahan vallan kasvaessa täyteen mittaansa juutalaiset ryhtyivät lopulta kapinaan, jonka johtoon asettui pappi Matttiaan viisi poikaa ja erityisesti Juudas Makkabilainen. Pieni ja heikosti varustettu, mutta rohkea sissiryhmä menestyi taisteluissa hyvin ja ajoi maahan tunkeutuneet seleukidit pois.

Makkabilaiset ottivat uudelleen Jerusalemin temppelin haltuunsa v. 165 eKr. Rakas temppeli puhdistettiin, pyhät kalusteet korjattiin ja vihittiin uudelleen käyttöön Jumalan kunniaksi.

Erityisen tärkeä oli rikotun seitsenhaaraisen lampunjalan korjaaminen. Mutta kun makkabilaiset aikoivat sytyttää siihen tulen erityisesti valmistettua pyhää öljyä käyttäen, he löysivät sitä vain pienen ruukullisen yhden päivän tarpeeseen. Papit tiesivät, että uuden öljyn valmistaminen kestäisi vähintään kahdeksan päivää.

Lamput päätettiin kuitenkin sytyttää. Kaikkien hämmästykseksi tapahtui ihme, kun öljy ei palanutkaan vain yhtä päivää, vaan sitä riitti kahdeksaksi päiväksi, niin kauan, että lisää öljyä oli ehditty valmistaa.

Tapahtui siis kaksi ihmettä: sotilaallinen voitto ylivoimaisesta vihollisesta ja öljyn yliluonnollinen riittämisen.

Hanukkaa ei ole mainittu Vanhassa testamentissa, koska temppelin uudelleen vihkiminen tapahtui vasta VT:n kirjoittamisen jälkeen, mutta Uudessa testamentissa (Joh. 10:22) hanukka on mainittu lyhyesti: ”Oli talvi, ja Jerusalemissa vietettiin temppelin vihkimisen vuosijuhlaa.” Sitten kerrotaan, että Jeesus käveli temppelialueella Salomon pylväikössä eli Jeesuskin oli viettämässä hanukkaa.

Edelleen tänä päivänä hanukka-juhlan ensimmäisenä iltana kodeissa sytytetään tuli yhdeksänhaaraiseen hanukka-kynttelikköön, jossa kahdeksan kynttilää muistuttavat kahdeksanpäiväisestä öljyn ihmeestä. Juhlan edetessä sytytetään aina päivittäin yksi kynttilä lisää. Yhdeksäs kynttilä on nimeltään ”palvelija”, jolla muut kynttilät sytytetään.

Juutalaiskotien juhlaperinteisiin kuuluvat lisäksi pienet lahjat ja yhteisleikit sekä öljyssä paistettujen juhlaruokien syöminen. Koti myös koristellaan paperinauhoilla, Daavidin tähdillä ja paperikynttilöillä.

Kuvassa kesarealaisen golfklubin portin vieressä oleva hanukka-kynttelikkö.

Immanuel-kirkko Tel Avivissa.
Tel Avivin Immanuel-kirkon lasimaalauksia.

Israel-raportti 22

21.12.2019

Immanuel-kirkko

Beit Immanuel –seurakuntaa vastapäätä Beer Hofmann -kadun toisella puolella amerikkalais-saksalaisessa korttelissa kohoaa komea luterilainen Immanuel-kirkko, johon yritin päästä sisälle 16.12.2019 Tel Avivin matkallani, mutta portit olivat visusti kiinni. En ollut matkakirjaa tutkiessani huomannut, että kirkko on maanantaisin suljettu.

Mutta jälleen kerran Jumala lähetti minulle enkelin puutarhassa työskentelevän nuoren naisen muodossa, joka sanoi heti tilanteeni selitettyäni: ”Minä voin avata sinulle portin ja päästää sinut sisälle kirkkoon.”

Kirkko olikin melkoinen nähtävyys sisältä, ei suuri, mutta hyvin kodikas ja valtavan kaunis lähinnä monien upeiden ja värikkäiden lasimaalausten takia.

Immanuel-kirkko tekee monipuolista julistus- ja diakoniatyötä Tel Avivissa. Jumalanpalvelukset sapattina klo 11 hepreaksi ja englanniksi ja sunnuntaina klo 10 englanniksi sekä viikkotoiminta kokoavat juutalaisia ja ei-juutalaisia riippumatta kansallisuudesta tai yhteiskuntaluokasta.

Vuonna 1904 rakennetussa uusgoottilaisessa kirkkorakennuksessa vierailee vuosittain tuhansia israelilaisia joka toinen viikko järjestettävissä konserteissa sapatti-iltaisin ja tutustumassa kirkkoon. Musiikilla onkin tärkeä rooli israelilaisessa kulttuurissa. Pieni kirkko täyttyy paikallisista musiikin kuluttajista ilta toisensa jälkeen. Esiintyjinä on taiteilijoita Israelista ja ulkomailta. Viimeksi kirkossa konsertoi Ylioppilaskuntien Laulajat 6.12.2019 Suomen Itsenäisyyspäivän konsertissa.

Useimmiten järjestetään urkukonsertteja, mutta muitakin konsertteja pidetään, sillä kirkon hyvä akustiikka ja intiimi tunnelma vetävät ihmisiä puoleensa. Urut ovat monelle paikalliselle tuntematon instrumentti, sillä Israelissa ei ole monia urkuja. Immanuel-kirkon urut ovat maan parhaiden konserttiurkujen joukossa. Immanuel-kirkon urkurina toimii Arin Maisky, jonka isä Valery Maisky palveli aikoinaan myös kirkon urkurina.

Kuvassa ylempänä Immanuel-kirkko Tel Avivissa.

Kuvassa alempana Immanuel-kirkon lasimaalauksia.

Tel Avivin Beit Immanuel –seurakunnan kokoustalo.
Tel Avivin Beit Immanuel -seurakunnan pastori Aleksey Raikhstadt.

Israel-raportti 21

20.12.2019

Beit Immanuel – messiaaninen seurakunta

Beit Immanuelin messiaaninen seurakunta kokoontuu Tel Avivissa osoitteessa Auerbach 8, jossa on joka perjantai klo 18 hepreankielinen hengellinen kokous. Puheet tulkitaan myös englanniksi ja venäjäksi. Sisäänkäynti on kuitenkin Beer Hofmann –kadun puolelta.

Seurakuntaan kuuluu sekä Jeesukseen uskovia juutalaisia että eri kansallisuuksiin kuuluvia kristittyjä.

Koska sapatti alkaa jo perjantai-iltana eivätkä yleiset kulkuneuvot enää kulje, niin minun on vaikeaa osallistua kauempaa tilaisuuksiin, mikä on aika harmillista. Niinpä kävin katsomassa seurakunnan tiloja viime maanantaina 16.12.2019 Tel Avivin retkelläni.

Seurakunta on perustettu jo v. 1950 eli se on yksi ensimmäisiä messiaanisten juutalaisten perustamia seurakuntia Israelissa. Beit Immanuel haluaa edistää alijaa eli juutalaisten ja israelilaisten paluuta Israelin maahan, Jeesukseen uskovien arabien ja juutalaisten yhteyttä ja messiaanista toivoa Jeesuksessa.

Seurakunta on hyvin perhekeskeinen, koska mukana on paljon perheitä, joissa on pieniä lapsia. Lapset, nuoret, perheet ja yksinhuoltajat on huomioitu toiminnassa.

Lisäksi seurakunnalla on köyhien ruokkimis-, holokaustista selvinneiden auttamis- sekä Israelin armeijan sotilaiden tukemisohjelmia.

Beit Immanuelin yhteydessä toimii myös majatalo, johon viitataan usein keitaana vilkkaan miljoonakaupungin keskellä.

Beit Immanuelissa voi tutustua myös Israelin historiaan Baron’s Hall Heritage Centre -huoneessa, joka on nimetty paroni von Ustinovin mukaan, joka perusti ensimmäisen eläintarhan ja kasvitieteellisen puutarhan Israeliin.

Beit Immanuel oli ensimmäisiä muinaisen Jaffan ulkopuolelle pystytettyjä rakennuksia, jossa on vieraillut aikojen saatossa monia kuuluisuuksia, kuten Saksan keisari Wilhelm II vaimonsa Augustan kanssa.

Hotellivaiheen jälkeen Beit Immanuelissa toimi CMJ:n tyttökoulu, brittiläisten ja myöhemmin Israelin armeijan komentokeskus ja 1970-luvulta lähtien Beit Immanuel on ollut Israelin kasvavan messiaanisen liikkeen keskuspaikkoja.

Vuodesta 1988 Beit Immanuel –seurakunnan pastorina toimi 30 vuoden ajan David Lazarus. Tällä hetkellä pastorina toimii Aleksey Raikshadt, joka muutti vaimonsa Allan kanssa Itä-Siperiasta Israeliin v. 2000.

Juutalaisen Alekseyn tarina on melkoinen, koska hän oli Siperiassa poliisien jahtaama nuorisorikollinen, joka pakeni varastamallaan poliisiautolla hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta betoniesteeseen, mutta säilyi ihmeellisesti hengissä. Vakava onnettomuus johdatti Alekseyn kirkkoon, jossa hän tuli uskoon ja löysi Messiaan Jeesuksen. Vuotta myöhemmin hän tunsi voimakasta kutsumusta muuttaa Israeliin julistaakseen kaikille sanomaa Jeesuksesta.

Kuvassa ylempänä Tel Avivin Beit Immanuel –seurakunnan kokoustalo.

Kuvassa alempana pastori Aleksey Raikshadt.

Eila Ellu Närhi 21.12.2019 17:03

Tuttu paikka 😊 Ollaan käyty armeijassa ollessamme 💕🎶

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia