Israel 14

Jad Hashmonan nykyinen johtaja Aijelet Ronen päärakennuksen edessä.

11.5.2018

Israel-raportti 74

Jad Hashmona

Jad Hashmona on lähellä Jerusalemia Juudean kauniilla ja rauhallisilla kukkuloilla sijaitseva kibbutsi tai oikeastaan moshavi tai vielä tarkemmin moshav shitufi, joka on täysin kollektiivisen kibbutsin ja yksityistaloudelle enemmän sijaa antavan moshavin välissä oleva osuustoiminnallinen kuntakylä.

Ryhmä Raamattuun uskovia suomalaisia perusti Jad Hashmonan v. 1971 kahdeksan natsi-Saksalle vuonna 1942 luovutetun juutalaisen muistolle. Nimi "Jad Hashmona" onkin suomeksi "kahdeksan muistomerkki". Pihalla on asiasta kertova muistotaulu suomeksi ja hepreaksi, jossa näiden kahdeksan nimet on mainittu.

Perustajajäseniä olivat Seppo ja Aili Raulo, Anja Suomela, Hilkka Manninen, Ulla Alimattila (nyk. Peltonen), Mirja Vento, Hanna Lehtineva (Riippa). Alkuvaiheissa mukaan tulivat myös Dina Kohonen ja Eva Liski, jotka asuvat edelleen Jad Hashmonassa.

Vuodesta 1978 alkaen Jad Hashmonaan alkoi liittyä messiaanisia juutalaisia eli israelilaisia, jotka uskovat sekä Vanhaan että Uuteen testamenttiin. Suomalaiset ja israelilaiset ovat yhdessä rakentaneet avaraan ja rauhalliseen Juudean vuorimaisemaan kauniin lomakylän hirsitaloinen.

Jad Hashmonan pääelinkeinona on majoitus- ja ravintolatoiminta. Siellä kokoontuu myös joka sapatti messiaaninen seurakunta, jota neljä vanhinta johtaa. Vuonna 1998 valmistui vapaaehtoistöin rakennettu kuusihuoneistoinen vanhusten asuntola.

Alueelle on myös rakennettu lasten leikkikenttä ja raamatullinen puutarha, jonne on entisöity vanha viinikuurna, öljynpuristamo, puimatanner, viinitarhan vartiotorni ja synagoga.

Jad Hashmonassa asuu myös raamatunkääntäjä Mirja Ronning puolisonsa kanssa. Teen Mirjasta erillisen raportin.

Vuonna 2008 Jad Hashmona joutui ikävään tilanteeseen, kun Isossa-Britanniassa parisuhteensa virallistanut naispari halusi järjestää Jad Hashmonassa juhlan ystävilleen ja perheilleen ja sopi juhlasalin vuokrauksesta Jad Hashmonan kanssa. Kun omistajille selvisi, että kyseessä ei ole heteropariskunta, he peruuttivat naisten varauksen. Pariskunta vei asian oikeuteen, ja alemmassa oikeusasteessa Jad Hashmona tuomittiin maksamaan pariskunnalle korvausta syrjinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä syrjinnän julkisilla paikoilla kieltävän lain nojalla.  

Kesäkuussa 2014 Jad Hashmonan vetoomus tuomion kumoamiseksi ei mennyt läpi Jerusalemin piirioikeudessa, joka vahvisti alemman oikeusasteen tuomion sekä noin 20 000 euron vahingonkorvauksen pariskunnalle, minkä Jad Hashmona maksoi heti pois.

Oikeusjutun seurauksena Jad Hashmona ei enää ilmoita julkisesti järjestävänsä häitä. Mutta paikassa on kuitenkin pidetty oman väen eli messiaanisten juutalaisten häitä.

Kävin tutustumassa Jad Hashmonaan ensimmäisen kerran v. 1981, kun Patmos-ryhmämme vieraili siellä.

Tänään kävin Jad Hashmonassa toisen kerran ja tapasin paikan nykyisen pääsihteerin 45-vuotiaan Aijelet Ronenin, joka on israelilainen, joka on naimisissa Mirja Ronningin pojan Danielin kanssa.

Aijelet on jo neljännen polven messiaaninen juutalainen. Aijelet tuli ensimmäisen kerran Jad Hashmonaan 9-vuotiaana v. 1981, kun hänen isänsä oli siellä johtajana. Aijeletista itsestään tuli johtaja v. 2007.

Kun kysyn, mitä Aijelet ajattelee työstään, hän huudahtaa: ”Minä rakastan työtäni. Se on kuin pienen kaupungin johtamista. Me pidämme huolen kaikesta.”

Jad Hashmona on tosiaan oma pieni, mutta itsenäinen kyläyhteisönsä, jossa asuu 250 ihmistä ja 65 perhettä.

Paikassa toimiva hotelli on oma bisneksensä, jossa on 30 työntekijää. Jad Hashmonan yhteisössä on viisi palkattua työntekijää ja 20 vapaaehtoista ulkomaalaista auttamassa.

Suomessa toimiva Jad Hashmonan Ystävät -yhdistys auttaa lahjoituksin, mutta ymmärsin Aijeletin puheesta, että he olisivat hyvin kiitollisia, jos he voisivat saada Suomesta vielä enemmänkin taloudellista apua.

”Jad Hashmona on suomalainen menestystarina”, sanoo Aijelet lopuksi. Tämän menestystarinan jatkumista kannattaa tukea.

Jad Hashmonan nettisivusto: http://yad8.com/.

Kuvassa Jad Hashmonan nykyinen johtaja Aijelet Ronen päärakennuksen edessä.

YMCAn rakennus Jerusalemissa.

10.4.2018

Israel-raportti 73

YMCA

YMCA on lyhenne sanoista Young Men’s Christian Association eli Nuorten miesten kristillinen yhdistys NMKY eli kotoisesti Namika. Nimestään huolimatta liikkeen jäseninä on sekä miehiä että naisia.

YMCA on ekumeeninen järjestö, joka tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille kristillisiin arvoihin pohjautuvaa laaja-alaista toimintaa, varsinkin urheilun, kuten koripallon parissa, mutta myös kulttuurin ja koulutuksen aloilla.

Liikkeen perusti George Williams (1821–1905) Lontoossa kesäkuussa 1844 tarkoituksenaan saada nuoret miehet hyvien harrastusten pariin ja kiinnostumaan samalla kristinuskosta.

YMCA toimii nykyään yli 125 maassa ja sillä on noin 60 miljoonaa jäsentä.

Jerusalemin YMCA perustettiin v. 1878 lähellä Jaffa-porttia olevassa kirjakaupassa. Ensimmäisenä presidenttinä oli samainen George Williams, joka oli perustanut koko liikkeen.

Toimittuaan eri paikoissa Jerusalemin YMCA päätti rakentaa oman toimipisteen. Vuonna 1920 Jerusalemin YMCAn pääsihteeriksi tullut Archibald Clinton Harte aloitti suuren rahankeräyskampanjan ja sai kokoon v. 1924 miljoona dollaria Jerusalemin haaraosaston uutta rakennusta varten. Erityisesti amerikkalaisen James Newbegin Jarvien merkittävät lahjoitukset auttoivat rakennusprojektia eteenpäin.

Rakennus valmistui v. 1933, jolloin turkkilaiset Jerusalemista v. 1917 häätänyt brittikenraali Edmund Allenby vihki talon käyttöönsä näillä saatesanoilla, jotka voi lukea tänä päivänäkin pihalla olevasta muistotaulusta hepreaksi, arabiaksi ja englanniksi: ”Tässä on paikka, jonka ilmapiiri on rauha ja jossa poliittiset ja uskonnolliset mustasukkaisuudet voidaan unohtaa kasvattaen ja kehittäen niiden tilalle kansainvälistä yhteyttä.”

Kävin eilen tutustumassa tähän King David –kadun varrella olevaan komeaan Jerusalemin YMCAn rakennukseen, jossa on monenlaisia toimintoja, kuten suosittu hotelli, viehättävä ravintola, auditorio, konserttisali, kokoushuone, urheilutiloja sekä koulutus- ja kulttuuritapahtumia.

YMCAn rakennus on varsin kaunis ja se onkin valittu kulttuurin perintökohteeksi. Erikoisuutena voisi mainita rakennuksen takaosassa oleva yli 100 metrin pituinen kaarikäytävä sekä se, että kahdessa rakennuksessa on kupolikatto.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että tämän uusbysanttilaisen talon arkkitehtinä oli sama mies, joka suunnitteli New Yorkin Empire State Building –pilvenpiirtäjänkin eli Arthur L. Harmon.

Jerusalemin YMCAn nettisivusto: http://ymca.org.il/.

Kuvassa YMCAn rakennus Jerusalemissa.

 

 

Lars Enarson, raamatunopettaja ja vartija Jerusalemin muureilla.

9.5.2018

Israel-raportti 72

Lars Enarson

Huomasin netissä pari kuukautta sitten ruotsalaiseen raamatunopettajan Lars Enarsonin nimen.

Tänään tapasin 65-vuotiaan Larsin hänen Jerusalemin kodissaan ja toimistossaan.

Lars on asunut Israelissa vaimonsa Harrietin kanssa vuodesta 1997 lähtien.

Mutta mikä sai heidät tulemaan Israeliin?

Lars vastaa: ”Näin v. 1974 eräässä ruotsalaisessa kristillisessä lehdessä ilmoituksen, että Jerusalemissa järjestetään kristillinen Pyhän Hengen maailmankonferenssi, jossa kuuluisa parantajaevankelista Kathryn Kuhlman olisi mukana. Tunsin heti, että minun pitää mennä sinne, ei Kuhlmanin vaan Israelin takia. Minulla ei ollut kuitenkaan rahaa eikä kalenterissa aikaa, mutta Jumala järjesti molemmat.”

”Israeliin tultuani tajusin heti, että tämä on hyvin ainutlaatuinen maa Jumalan suunnitelmissa. Vaimoni koki samoin.”

”Konferenssin viimeisenä päivänä olimme Haifan lähellä Karmel-vuorella, kun Jumala kohtasi meidät. Pyhä Henki tuli voimallisesti yllemme ja me tiesimme, että meidän tulee muuttaa Israeliin.”

Muutto ei kuitenkaan toteutunut heti. Välillä Enarsonit asuivat Amerikassa, jossa Lars sai kutsun Herralta alkaa rukoilla Ruotsin puolesta Förebedjare för Sverige –liikkeessä yhdessä Kjell Sjöbergin kanssa.

Vuonna 1993 Lars aloitti USAssa ollessaan The Watchman International –järjestön (https://www.thewatchman.org/) ja alkoi rukoilla erityisesti Yhdysvaltojen puolesta.

Vuonna 1995 Lars toimi amerikkalaisen ryhmän Israelin matkan johtajana ja kävi silloin samalla paikalla Karmelilla, jossa hän oli saanut vaimonsa kanssa kutsun muuttaa Israeliin. Silloin Jumala sanoi Larsille: ”Nyt on aika muuttaa.”

Niinpä v. 1997 Enarsonien muutto Israeliin toteutui vihdoinkin, vaikka odotusaikaa tuli 23 vuotta.

Lars Enarson on kirjoittanut useita kirjoja, joista minä ostin kaksi, kun näin ne näytillä olohuoneessa, eli ”The Time of Jacob’s Trouble and ”The Joy of the Whole Earth”. Viime mainittu kertoo Jerusalemista, joka on koko maailman ilo. Kirjat julkaisee Larsin perustama kustantamo Ariel Media (http://arielmedia.se/).

Lars on mukana myös tv-työssä ja hänen ohjelmaansa ”Jerusalemin muureilla” lähetetään eri tv-kanavilla ruotsiksi ja englanniksi, myös suomeksi tekstitettynä TV7:n kautta.

Tämän lisäksi Lars matkustaa ympäri maailmaa opettaen Israelista ja profeetallisesta sanasta.

Puhumme sitten Israelin nykytilanteesta. Lars huudahtaa: ”Tämä kansakunta on ihme. Pienestä aloitettiin, mutta tällä hetkellä Israel on maailman kahdeksanneksi voimakkain valtio taloudellisesti ja sotilaallisesti, ja Saksan pankin arvion mukaan Israelin sekeli on maailman toiseksi vahvin valuutta kiinan juanin jälkeen.”

Lars painottaa, että erityisesti tämä vuosi on erittäin merkittävä, koska Israel on ollut 70 vuotta itsenäinen. ”70 on vapauden luku, vapaus orjuudesta”, Lars muistuttaa.

Puhumme sitten sodasta ja Hengen vuodatuksesta. Olemme samaa mieltä siitä, että molemmat ovat tulossa. Lars jakaa myös käsitykseni sittä, että seuraavan sodan jälkeen Israel laajenee suuresti ja Temppelivuori tulee Israelin haltuun, joka rakentaa sinne uuden juutalaisen temppelin.

Lopuksi Lars yllättää sanomalla, että sota on lyhyt ja kestää vain kuusi tuntia, koska Jes. 17:14 ennustaa: ”Ilta on kauhuja täynnä, aamun tullen ne ovat poissa.”

Oli niin tai näin, niin joka tapauksessa on aivan selvää, että Israel ei kestä pitkää sotaa, vaan sodan on oltava mahdollisimman lyhyt. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ja kun Israelin kimppuun hyökätään, Israelin on vastattava iskuun hyvin nopeasti ja äärimmäisellä voimalla.

Lars Enarsonin nettisivusto: http://www.larsenarson.com/.

The Watchman Internationalin Facebook-sivut:  https://www.facebook.com/thewatchmaninternational/.

Kuvassa Lars Enarson, raamatunopettaja ja vartija Jerusalemin muureilla.

 

8.5.2018

Israel-raportti 71

Christians for Israel International

Christians for Israel (Kristityt Israelin puolesta) perustettiin v. 1979 Hollannissa ja Jerusalemissa Karel van Oordtin ja Pee Koelewijnin johdolla.

Sen jälkeen yhteiskristillinen CFI on laajentunut maailmanlaajuiseksi liikkeeksi, jolla on 150 000 tukijaa.

CFI:n näkynä on opettaa raamatullista totuutta Jumalan tarkoituksista Israelin kohdalla. CFI uskoo, että Jumala on uskollinen ja pitää kaikki Israelille antamansa lupaukset voimassa.  Jumala valitsi Israelin siunauksen välikappaleeksi ihmiskunnalle. Israel ei ole tehtävässään aina onnistunut ja on nykyään osittain paatunut, mutta siitä huolimatta seurakunta ei ole korvannut Israelia, vaan Jumala rakastaa valittua omaisuuskansaansa Israelia. Jumalan Israelin kansan kanssa tekemät liitot ovat siten ikuisesti voimassa.

Missioon kuuluu myös Israelin lohduttaminen rukouksen, auttamistyön ja alija-maahanmuuton tukemisen kautta. CFI on auttanut yli 130 000 juutalaista muuttamaan eri maista Israeliin, kuten Venäjältä, Intiasta, Etiopiasta ja Ranskasta.

Auttamistyöhön kuuluu köyhien ruokkiminen, lasten kouluttaminen, holokaustista selvinneiden auttaminen, Juudeassa ja Samariassa olevien juutalaissiirtokuntien tukeminen ja Israelissa asuvien arabikristittyjen rohkaiseminen.

CFI järjestää myös Israelin matkoja, jotta eri maiden kristityt voivat tulla tutustumaan Pyhään maahan ja sen ihmisiin paikan päälle.

Monien muiden lailla myös CFI taistelee antisemitismiä ja disinformaatiota vastaan tarjoamalla oikeaa ja tarkkaa tietoa Israelista eri tiedostusvälineille ja kristillisille johtajille.

Christians for Israel International –järjestön nettisivusto: https://www.c4israel.org/ .

Christians for Israel International –järjestön Facebook-sivut: https://www.facebook.com/c4israel/ .

Kuvassa Christian for Israel International –järjestön tunnus.

 

 

 

Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön päämajarakennus Jerusalemin Katamonissa eli Gonenissa.

7.5.2018

Israel-raportti 70

ICEJ - Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (International Christian Embassy Jerusalem, ICEJ) on kansainvälinen, yhteiskristillinen ja kristillistä siionismia edistävä Israelin ystävyysjärjestö.  

Järjestön perustamisen taustalla on kesän 1980 tapahtumat, kun Egyptin parlamentti antoi lausuman, jossa Jerusalem julistettiin palestiinalaisten pääkaupungiksi. Tämän johdosta Israelin parlamentti Knesset julisti puolestaan jakamattoman Jerusalemin Israelin ikuiseksi pääkaupungiksi. Vastalauseena asialle lähes kaikki valtiot siirsivät suurlähetystönsä Jerusalemista Tel Aviviin.

Syksyllä 1980 lehtimajajuhlan aikoihin Jerusalemiin oli kokoontunut tuhatkunta kristittyä 23 maasta. Kesällä tapahtuneiden asioiden johdosta he perustivat oman suurlähetystönsä, jolle he antoivat nimen Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö. Juhlassa oli mukana Israelin virkamiesjohtoa ja jokainen 23 maan edustaja lupasi osaltaan maittensa kristittyjen tukea Jerusalemille ja Israelin maalle.

Minä olin mukana ICEJ:n järjestämillä toisilla lehtimajanjuhlilla lokakuussa 1981, jolloin juhlapuhujana oli itse pääministeri Menahem Begin, ja osanottajia oli jo 3500 35 eri maasta.

ICEJ perustaa työnsä Jesajan kirjan kohtaan 40:1-2: ”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani, sanoo teidän Jumalanne. Puhukaa lempeästi Jerusalemille ja kertokaa sille, että sen pakkotyö on päättynyt, että sen syyllisyys on sovitettu.” Toinen avainkohta on Jumalan Aabrahamille antama lupaus: ”Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua (1. Moos. 12:3).”

Käytännössä ICEJ auttaa juutalaisia alijassa eli Israeliin muuttamisessa ja tekemällä laajaa sosiaalista avustustyötä juutalaisten, arabien, druusien, beduiinien ja romanien parissa.

Myös tiedotus on tärkeää, jonka vuoksi järjestöllä on päivittäinen sähköpostipalvelu ICEJ News, viikoittainen radio-ohjelma FrontPage Jerusalem (Suomessa joka toinen viikko Radio Deissä), kuukausittainen yhteistyöliite The Jerusalem Postin kristityssä painoksessa ja joka toinen kuukausi ilmestyvä aikakauslehti Word from Jerusalem (Sana Jerusalemista). ICEJ myös tukee antisemitismin vastaisia tiedotuskampanjoita.

Sen lisäksi ICEJ järjestää edelleen vuosittaisen lehtimajanjuhlan Jerusalemissa (tänä vuonna23.-28.9.2018).

ICEJ:lla on aktiivista toimintaa yli 90 maassa, myös Suomessa vuodesta 1984 lähtien. Ulla Järvilehto toimi puheenjohtajana maaliskuuhun 2008 asti. Nykyään puheenjohtajana on Tapani Sopanen.

ICEJ:n toimintaa on arvosteltu siitä, että järjestö ei evankelioi. Näen itse asian niin, että ICEJ:lla on oma tehtävänsä ja toisilla voi taas olla toisenlainen työnäky, mutta heidän ei kannata arvostella toisiaan, vaan ymmärtää, että meillä voi olla erilaisia kutsumuksia, jotka täydentävät toisiaan.

ICEJ:n nettisivusto: https://int.icej.org/.

ICEJ:n Facebook-sivu: https://www.facebook.com/ICEJofficial/.

Kuvassa Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön päämajarakennus Jerusalemin Katamonissa eli Gonenissa.

 

MyHeritagen perustaja ja toimitusjohtaja Gilad Japhet.

6.5.2018

Israel-raportti 69

MyHeritage

MyHeritage on israelilainen sukututkimusohjelmisto, jolla voi luoda sukupuita, ladata ja selata valokuvia sekä tehdä hakuja 6,3 miljardista historiallisesta tiedosta.

49-vuotias Gilad Japhet, joka on edelleen yhtiön toimitusjohtaja, perusti MyHeritagen vuonna 2003 Bnei Atarotin kylän moshavissa olevasta olohuoneestaan käsin.

Sen jälkeen MyHeritage on laajentunut huomattavasti ollen yksi nopeimmin kasvavia startup-yrityksiä maailmassa.

Tällä hetkellä MyHeritagella on 255 työntekijää. Palvelulla on 42 kielen tuki (myös suomeksi) ja sillä on eri puolilla maailmaa 96 miljoonaa käyttäjää, jotka ovat luoneet 41 miljoonaa sukupuuta.

Yhtiön pääkonttori sijaitsee Or Yehudassa Israelissa. Sivutoimistoja on Tel Avivissa, Lehissä Utahissa ja Burbankissa Kaliforniassa.

MyHeritagella on monia eri ohjelmia, joista mainitsen tässä muutamia.

Family Tree Builder (Sukupuun rakentaja) on ilmaiseksi ladattava ohjelmisto, jonka avulla käyttäjä voi rakentaa sukupuun, ladata valokuvia, katsella kaavioita ja tilastoja sekä paljon muuta. Ohjelmiston lataaminen on ilmaista, mutta kuten MyHeritage-nettisivustokin, se käyttää freemium-mallia siten, että käyttäjät voivat ostaa Premium-paketin saadakseen lisäominaisuuksia.

MyHeritage DNA on MyHeritagen vuonna 2016 lanseeraama geneettinen testauspalvelu. Testi tehdään kotitestauspakkauksen avulla pyyhkäisemällä posken sisäpintaa pakkauksen mukana tulevalla näytteenottopuikolla. Tulokset tarjoavat sekä DNA-osumia että etnisyysarvion.

Tein tuon DNA-testin. Kaikki toimi hyvin eikä maksanut paljoa. Olen geneettisen testin mukaan 87,5 % suomalainen, 5,2 % baltti, 2,8 % englantilainen, 1,8 % eskimo/inuiitti, 1,5 % nigerialainen, 1,2 % filippiiniläinen, indonesialainen ja malesialainen.

MyHeritagen suomeksi käännetty nettisivusto: www.myheritage.fi .  

MyHeritagen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/myheritage/ .

Kuvassa MyHeritagen perustaja ja toimitusjohtaja Gilad Japhet.

Etualalla Ray ja Sharon Sanders yhdessä amerikkalaisten Israelin ystävien kanssa.

5.5.2018

Israel-raportti 68

Christian Friends of Israel

Christian Friends of Israel (Israelin kristityt ystävät) on v. 1985 perustettu kansainvälinen kristittyjen palvelujärjestö, joka rakastaa Israelia ja haluaa osoittaa tukea ja ystävyyttä Israelille Raamatun kehotusten pohjalta taistellen samalla antisemitismiä vastaan.

Järjestön perustivat Ray ja Sharon Sanders, joihin tutustuin, kun he olivat vuosina 1982-1983 laillani opiskelemassa Christ for the Nations Instituutissa Texasin Dallasissa Yhdysvalloissa. Muistan, miten he jo silloin puhuivat Israel-näystään, mikä toteutuikin muutamaa vuotta myöhemmin, kun he perustivat v. 1985 Christian Friends of Israel (CFI) –järjestön.

Alusta alkaen he saivat tukea kahdelta kansainvälisesti tunnetulta raamatunopettajalta, nimittäin Derek Princeltä ja Lance Lambertilta, jotka auttoivat heitä kaikin tavoin kuolemaansa asti.

Alkuaikoina Sandersit tapasivat Jerusalemissa kolme ranskalaista naista, jotka profetoivat heille: ”Christian Friends of Israel ei tule kasvamaan korkeuksiin, vaan se tulee tekemään työtä syvyyksissä.”

Myöhemmin Sandersit totesivat, että juuri niin kävi. He työskentelivät tavallisten juutalaisten parissa ruohonjuuritasolla, sellaisten kanssa, jotka eivät tavallisesti toivota kristittyjä tervetulleiksi koteihinsa. Mutta he avasivat sydämensä Sanderseille, jotka ovatkin sanoneet, että kaikki CFI:n työ on ollut ihmissuhteisiin perustuvaa.

Sandersit aloittivat toiminnan pienestä Mevaseret Zionissa sijaitsevasta asunnostaan käsin, mutta tällä hetkellä CFI:lla on päämaja Jerusalemissa, josta käsin he operoivat monia ulospäin suuntautuvia auttamisohjelmia 55 Israelin kaupungissa. Sen lisäksi järjestöllä on toimistoja ympäri maailmaa.

CFI on vuosien mittaan auttanut tuhansia terrorin uhreja ja holokaustista selviytyneitä juutalaisia tukien alijaa eli Israeliin muuttoa suunnittelevia juutalaisia.

CFI haluaa myös opettaa kristittyjä heidän heprealaisesta perinnöstään kirjallisuuden ja konferenssien kautta.

Tärkein CFI:n saavutus lienee se, että he ovat saaneet monet juutalaiset uskomaan ja ymmärtämään, että heillä on kristittyjä ystäviä, kuten rabbi Yaacov Youloksen, joka kuultuaan järjestön nimen oli sanonut: ”Israelin kristittyjä ystäviä? En tiennytkään, että meillä olisi ystäviä.” Lopulta kävi niin, että rabbista ja Sanderseista tuli 18 vuoden ajaksi läheisiä ystäviä.

Sandersit ovat nyt eläkkeellä, mutta heidän vävynsä Kevin Howard ja tyttärensä Stacey Howard jatkavat CFI:n ystävyystyötä. Sharon tosin jatkaa vielä työtään järjestössä osa-aikaisena kirjoittajana ja opettajana. Sharon on myös parhaillaan kirjoittamassa heidän elämästään kirjaa, jonka työnimenä on ”Standing between Two Worlds” (Seisten kahden maailman välissä).

Christian Friends of Israel -järjestön nettisivusto: http://cfijerusalem.org/web/.

Kuvassa etualalla Ray ja Sharon Sanders yhdessä amerikkalaisten Israelin ystävien kanssa.

 

 

 

 

Yechiel Ecksteinista kertovan elämäkertakirjan “The Bridge Builder” kansi.

4.5.2018

Israel-raportti 67

International Fellowship of Christians and Jews

International Fellowship of Christians and Jews (Kansainvälinen kristittyjen ja juutalaisten yhteisö) on mielenkiintoinen järjestö, jonka rabbi Yechiel Eckstein perusti v. 1983. Järjestöllä on päämajat Jerusalemissa ja Chicagossa.

Järjestön tarkoituksena on edistää kristittyjen ja juutalaisten välistä ymmärrystä ja rakentaa laajaa tukea Israelille. Tehtävä ei ole helppo menneen 2000 vuoden epäsovun ja ristiriitojen historian takia, mutta yhteisö pyrkii luomaan vuoropuhelua, yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta.

Myös tämä järjestö tekee sosiaalista auttamisyötä köyhien parissa, taistelee antisemitismiä vastaan ja auttaa juutalaisia palaamaan raamatulliseen kotimaahansa. Erilaisia ohjelmia tuetaan Israelin lisäksi Venäjällä, Etelä-Amerikassa, Etiopiassa ja yli 50 muussa maassa.

Kaiken tämän toteuttamiseksi Fellowship-järjestöllä on 1,6 miljoonaa kristittyä lahjoittajaa, mikä tekee siitä maailman suurimman Israelia auttavan kristittyjen tukeman humanitaarisen järjestön, joka saa vuodessa yli 100 miljoonaa dollaria avustusrahoja.

Perustaja ja järjestön nykyinen johtaja Yechiel Eckstein on omistanut koko elämänsä kristittyjen ja juutalaisten välisten ymmärryksen siltojen rakentamiseen sekä Israelin valtion tukemiseen.

Tähän työhön sopii hyvin se, että Zev Chafetsin kirjoittaman ja v. 2015 englanniksi ilmestyneen Ecksteinin elämäkertakirjan nimenä on ”The Bridge Builder” (Sillanrakentaja). Vuotta myöhemmin kirja julkaistiin myös hepreaksi.

Ecksteinista sanotaankin, että hän on maailmanlaajuisesti uskonnollisen vapauden johtava puolestapuhuja. Esimerkkinä voisi mainita sen, että rabbi Eckstein matkusti Kiinaan toimiakseen siellä vangittujen kristittyjen pastoreiden puolesta.

Monipuolinen Eckstein kirjoittaa jatkuvasti kolumneja sellaisiin lehtiin kuin Time, The New York Times, Wall Street Journal, The Jerusalem Post ja moniin muihin. Sen lisäksi Eckstein on kirjoittanut 11 suosittua kirjaa.

Eckstein on myös kuuluisa neljä CD:tä julkaissut heprealaisten laulujen hasidilaulaja. Vuoden 1973 Jom Kippur –sodan aikana Eckstein esiintyi Israelin armeijan joukoille Syyrian rintamalla. Sen lisäksi Eckstein on laulanut monissa sairaaloissa ympäri Israelia.

Eckstein on myös yksi johtavista Raamatun opettajista, joka auttaa kristittyjä syventämään heidän yhteyttään Israeliin ja heidän juutalaisiin juuriinsa. Eckstein tavoittaa radio- ja tv -ohjelmiensa sekä sosiaalisen median kautta päivittäin miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Ei ole siten ihme, että Jerusalem Post nimesi rabbi Ecksteinin 50 vaikutusvaltaisimman juutalaisen joukkoon maailmassa.

International Fellowship of Christians and Jews –järjestön nettisivusto: http://www.ifcj.org/.

International Fellowship of Christians and Jews –järjestön Facebook-sivut:  https://www.facebook.com/FellowshipFan/ .

Kuvassa Yechiel Ecksteinista kertovan elämäkertakirjan “The Bridge Builder” kansi.

Käy allekirjoittamassa vetoomus osoitteessa https://www.theheartofisrael.org/ .

3.5.2018

Israel-raportti 66

Israelin sydän -järjestö

Israelin sydän –järjestö on eilen kertomani Suvereniteettiliikkeen tavoin sitä mieltä, että Israelin raamatullinen sydänmaa eli Juudea ja Samaria kuuluu juutalaisille ja israelilaisille raamatullisilla, historiallisilla ja laillisilla perusteilla.

Maailma kyllä tuomitsee Israelin, joka rakentaa taloja ja asutuskeskuksia muinaisiin pyhiin kaupunkeihinsa, kuten Jerusalemiin, Hebroniin, Beteliin, Siloon ja moniin muihin paikkoihin Juudeassa ja Samariassa, mutta Israelin sydän –järjestö sanoo ja kehottaa ympäri maailmaa olevia kannattajiaan kertomaan maailmalle: ”Minä tuen Israelin kansan oikeutta rakentaa kotejaan kaikilla Israelin raamatullisen sydänmaan alueilla.” Jos sinä olet samaa mieltä, voit käydä laillani allekirjoittamassa ylhäällä olevan vetoomuksen.

Israelin sydän –järjestö toimii Jerusalemin pohjoispuolella Benjaminin heimon kukkuloilla olevassa Psagotin (huiput) siirtokunnassa. Tässä v. 1981 perustetussa setlementissä on vähän vaille 2000 asukasta.

Israelin sydän julkaisee viikottaista uutiskirjettä, järjestää matkoja ja toimii yhdistävänä linkkinä alueen maanviljelijöiden ja pienyrittäjien ja ulkomaalaisten välillä.

Sen lisäksi järjestö rakentaa kouluja, puistoja, leikkikenttiä ja terveyskeskuksia ja avustaa sähkön ja veden infrastruktuurin parantamisessa.

Kaiken kaikkiaan Israelin sydän tukee 40 hyväntekeväisyyskohdetta ja 1,5 miljoonaa ihmistä eri puolilla Israelia.

Israelin sydän on mukana myös alija-työssä eli auttaa juutalaisia kaikkialta maailmasta muuttamaan Israeliin ja juurtumaan maahan.

Israelin sydän –järjestön nettisivusto: https://www.theheartofisrael.org/ .

Israelin sydän –järjestön Facebook-sivu: https://www.facebook.com/HeartOfIsrael/ .

Suvereniteettiliikkeen johtonaiset Jehudit Katsover (vas.) ja Nadia Matar.

2.5.2018

Israel-raportti 65

Suvereniteettiliike

Suvereniteettiliike (Sovereignty Movement) on kahden rohkean naisen, Jehudit Katsoverin ja Nadia Matarin, perustama ja johtama poliittinen kansanliike Israelissa, joka vaatii Israelin suvereenisuutta Juudeassa ja Samariassa. He ovat myös ”Women in Green” (Naiset Vihreässä) -liikkeen johdossa.

Liike haluaa elvyttää uskoa ja siionismia ja lisätä turvallisuutta koko maassa. Mukana on paljon julkisuuden henkilöitä, filosofeja ja Israelin maan pitkäaikaisia aktivisteja. Päämäärään pyritään kirjoitusten, konferenssien, käytännön työn ja poliittisen lobbaamisen kautta.

Suverenitettiliike vastustaa Israelin vasemmiston hellimää ajatusta maan jakamisesta ja kahdesta valtiosta, mutta haluaa rohkaista myös oikeistoa palaamaan siionistisen vision kannalle eli ymmärtämään Juudean ja Samarian merkitys juutalaisten kotimaana.

Liike uskoo, että nyt on tullut uusi aika, jolloin oikeisto johtaa Israelia ja työntää historian roskakoriin vasemmiston harhakuvitelmat maan jakamisesta ja terroristivaltion perustamisesta sen sydänmaille.

Liikkeen ajatukset ovatkin saaneet yhä enemmän vastakaikua tavallisten israelilaisten, poliitikkojen ja ulkomaisten kommentaattoreiden mielissä. Oikeistolainen kansallisuusajattelu kulkee selvässä myötätuulessa myös Israelissa.

Kansallismieliset kokevat saavansa hyvää tukea myös Israelin pääministeri Benjamin Netanyahulta ja Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta, jotka ovat näissä asioissa samoilla linjoilla heidän kanssaan.

Silti on todettava, että samoin kuin kaikkialla maailmassa, myös Israelin kansallismielinen oikeisto joutuu taistelemaan edelleen suurta rahaa, vasemmistolaisliberaalia valtamediaa ja osittain puolueellista oikeuslaitosta vastaan.

Tätä oikeiston ja vasemmiston välistä kamppailua on jatkunut nyt jo yli 50 vuotta eli vuoden 1967 Kuuden päivän sodasta lähtien, jolloin kansakunta jakaantui syvästi kahtia sen suhteen, mitä valloitetuille alueille pitäisi oikein tehdä. Vasemmisto puhuu yhdessä arabien kanssa miehitetyistä maista ja kahden valtion mallista, kun taas oikeisto puhuu Israelille historiallisesti kuuluvista vapautetuista alueista ja yhden juutalaisvaltion mallista.

Suvereniteettiliikkeen nettisivusto: http://ribonut.co.il/index.aspx?pageIDU=3&lang=2 .

Kuvassa Suvereniteettiliikkeen johtonaiset Jehudit Katsover (vas.) ja Nadia Matar.

 

Ebenezer Operation Exoduksen aloitussivu netissä.

1.5.2018

Israel-raportti 64

Ebenezer

Kirjoitin viime lauantaina juutalaisesta Shavei Israel –järjestöstä, joka etsii kadonneita Jaakobin jälkeläisiä ja rohkaisee heitä palaamaan Israeliin.

Vastaavaa työtä tekevät myös monet kristilliset järjestöt. Yksi tällainen järjestö on Ebenezer Operation Exodus, joka haluaa auttaa juutalaisia palaamaan Israeliin Raamatun profetioiden mukaisesti.

Näitä profetioita on lukuisia, mutta Ebenezerin aloitussivulla on kohtia Jeremian 32. luvun lopusta: ”Minä kokoan sen asukkaat kaikista maista, joihin minä olen heidät hajottanut … minä istutan heidät pysyvästi tähän maahan, sen minä teen koko sydämestäni.”

Ebenezerin perustaja on sveitsiläinen liikemies Gustav Scheller, joka asuu yhdessä vaimonsa Elsan kanssa Britanniassa. Vuonna 1982 Jumala puhui Schellerille, että hänen tarkoituksensa ja suunnitelmansa on tuoda juutalaiset takaisin Israeliin ja että hän käyttäisi Gustavia tässä tehtävässä.

Vuonna 1991 Jumala puhui Schellerille jälleen hänen ollessaan Jerusalemissa: ”Nyt on aika alkaa auttaa minun kansaani palaamaan pohjoisesta maasta.” Scheller ymmärsi, että oli kysymys entisessä Neuvostoliitossa asuvista juutalaisista, ja perusti Ebenezer Operation Exoduksen.

Sen jälkeen järjestö on auttanut yli 140 000 juutalaista palaamaan Israeliin. Alussa työntekijöitä oli vain kolme, mutta tällä hetkellä Ebenezerillä on yli 150 henkilökuntaan kuuluvaa tai vapaaehtoista henkilöä.

Työn painopiste on ollut Venäjällä, mutta viime vuosina Ebenezer on alkanut avustaa juutalaisten maahanmuuttoa myös Etiopiasta, Etelä-Afrikasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Muuton avustamisen lisäksi Ebenezerillä on humanitaarisen avun ohjelmia Venäjällä, Israelissa ja muualla. Tätä tarkoitusta varten avattiin Jerusalemissa v. 2006 Ebenezerin toimisto, joka auttaa maahantulijoita henkisesti ja käytännön neuvoin, mutta tarpeen tullen myös ostamalla ruokaa ja maksamalla vesi- ja sähkölaskuja.

Jos haluat lisätietoa tai jos haluat tukea Ebenezeriä, joka muuten tarkoittaa ”avun kivi”, voit mennä järjestön nettisivuille http://www.operation-exodus.org/verkkokauppa.html.

Kuvassa Ebenezerin aloitussivu netissä.

 

 

 

Isäinmaan ystävä 10.05.2018 17:51

Ihmisen dna:sta saa paljon tietoa monella tapaa, kun dna avataan tutkimuksissa. Eli ihmisen perimän tutkinta voi olla mielenkiintoista.

Anne Kilpeläinen 11.05.2018 02:25

Jeesus sanoo raamatussa, että hänen sukulaisiaan ovat kaikki ne jotka elävät Taivaallisen Isän tahdon mukaan. Siispä taivaallinen geeniperimäkin on olemassa

Vesa 10.05.2018 08:05

Israel-raportti 69 ei kerro Pihon haploryhmistään. Minun isälinja on I-M253 --- https://www.familytreedna.com/groups/finland/about/background

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia