Israel 11

United Israel Appealin rakennus King George V -kadun varrella Jerusalemissa.

12.4.2018

Israel-raportti 45

United Israel Appeal

Seuraavaksi näin Jerusalemin King George V –kadulla Keren Hayesodin  eli englanniksi United Israel Appealin (Yhdistynyt Israel-vetoomus) rakennuksen.

Kyseessä on Maailman siionistikongressissa Lontoossa v. 1920 perustettu rahankeräysjärjestö, jonka päätarkoituksena on ollut auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin. Alkuajan johtajiin kuuluivat mm. Chaim Weizmann, Albert Einstein ja Ze’ev Jabotinsky.

Eri puolilta maailmaa saatujen lahjoitusten avulla United Israel Appeal on tuonut Israeliin kymmeniätuhansia Euroopasta paenneita juutalaisia auttaen heitä sopeutumaan ja uuden elämän alkuun antamalla tulokkaille taloja ja työpaikkoja. Järjestö on perustanut yli 900 asutusaluetta sekä maalla (moshavit ja kibbutsit) että kaupungeissa (tunnetuimpina Sderot 1951 ja Eilat 1956).

Tämä sama perustyö jatkuu edelleenkin. Nyt on pääpaino niiden juutalaisten pelastamisessa, jotka elävät sellaisissa maissa, joissa heidän elämänsä voi olla vaarassa. Tällaisia maita on yhä enemmän, koska antisemitismi on nousussa. Heitä rohkaistaan tekemään alija eli muuttamaan Israeliin, jossa heitä autetaan kaikin tavoin.

Myös turvallisemmissa maissa eläviä juutalaisia, varsinkin nuoria, kehotetaan samaan opettamalla heille juutalaista kulttuuria ja siten sytyttämällä heissä innostusta mennä rakentamaan esi-isien maata.

Tämän lisäksi United Israel Appealilla on monenlaisia sosiaali- ja koulutusohjelmia nuorison, hädänalaisten ja heikompien yhteisöjen auttamiseksi.

Jerusalemin päämajan lisäksi järjestöllä on monia toimistoja ympäri maailmaa, joista yksi tärkeimpiä on New Yorkissa USAssa. Voidaan sanoa, että United Israel Appeal on linkki Israelin ja Amerikan juutalaisten välillä. Suomessa järjestön edustajana toimii Leo Bensky.

United Israel Appeal toimii yhteistyössä 45 maassa olevien eri järjestöjen kanssa, kuten The Jewish Agency, Friends of Israel (ei-juutalaiset tukijat) ja The Jewish Federations of North America.

Vuonna 1956 säädetyn lain mukaan United Israel Appealilla on kansallisen instituution asema, jonka vuoksi järjestöllä on tiivis työyhteys myös Israelin valtion kanssa.

United Israel Appealin nettisivu: http://www.kh-uia.org.il/En/Pages/default.aspx .

Kuvassa United Israel Appealin rakennus King George V –kadun varrella Jerusalemissa.

 

 

 

Jewish National Fundin päämajarakennus King George V –kadun varrella Jerusalemissa.

11.4.2018

Israel-raportti 44

Jewish National Fund

Seuraavaksi huomasin King George V –kadulla rakennuksen, jossa luki “Jewish National Fund” (Juutalaisten kansallinen rahasto).

Kyseessä on v. 1901 Sveitsin Baselissa pidetyssä viidennessä Siionistikongressissa Theodor Herzlin aloitteesta perustettu voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen järjestö, jonka perustehtäviin kuuluu Israelin omavaraisuuden, kestävän kehityksen, maatalouden ja kasvun tukeminen.

Tätä tarkoitusta varten Jewish National Fund alkoi ostaa ja kehittää maata juutalaisille uudisasukkaille Turkin vallan ja myöhemmin brittimandaatin aikana. Vuonna 2007 tilanne oli se, että Jewish National Fund omisti 13 % Israelin maasta.

Tälle maalle on tehty todella paljon. Jewish National Fund on istuttanut 240 miljoonaa puuta, rakentanut 250 patoa ja vesiallasta, perustanut yli tuhat puistoa ja raivannut maanviljelykseen 1000 neliökilometriä maata kehittäen samalla kestäviä ekologisia käytänteitä maaperän kehittämiseksi ja suojelemiseksi.

Varsinkin vesihuoltoon liittyvä työ on ollut ja on edelleen hyvin tärkeää vedenpuutteen vaivaamassa Israelissa, jossa on vuodessa vain 50 sadepäivää. Viimeisen neljän vuoden aikana ollut kuivuusjakso on koetellut Israelin vedentuotannon äärirajoja.

Tähän asti on selvitty, mutta tulevaisuuden haasteiden eli lähinnä väestömäärän kasvun takia Israelin vesihuoltoviranomaiset ovat pyytäneet Jewish National Fundia auttamaan 400 miljoonan dollarin hankkeessa, jonka tarkoituksena on rakentaa vielä 90 uutta vesiallasta. Jewish National Fund on näyttänyt asialle vihreää valoa ja on jo aloittanut rahankeräyskampanjan hankkeen toteuttamiseksi.

Jewish National Agencyn nettisivu:www.kkl.org.il/eng/  

Kuvassa Jewish National Fundin päämajarakennus King George V –kadun varrella Jerusalemissa.

 

 

Jewish Agencyn rakennus King George V -kadun varrella Jerusalemissa.

10.4.2018

Israel-raportti 43

Jewish Agency for Israel

Seuraavaksi huomasin King George V –kadulla korkean rakennuksen, jossa luki ylhäällä ja alhaalla The Jewish Agency for Israel.

Kyseessä on v. 1929 perustettu järjestö, joka tuo juutalaisia Israeliin (alija) ja auttaa rakentamaan parempaa yhteiskuntaa ja voimakasta Israelia, johon maailman kaikki juutalaiset voivat tuntea yhteenkuuluvuutta yhteisen perinnön ja kotimaan kautta. Jewish Agency onkin tärkein yhdysside Israelin ja muualla maailmassa asuvien juutalaisten välillä.

Vuodesta 1948 alkaen Jewish Agency on tuonut Israeliin kolme miljoonaa juutalaista.

Viimeisimpiä projekteja ovat olleet 8000 Etiopian juutalaisen lennättäminen Israeliin 1980-luvulla Mooses- ja Joosua –operaatioiden kautta. Näitä seurasi v. 1991 operaatio Salomo, jolloin 14400 Etiopian juutalaista tuotiin 36 tunnissa lentokoneilla Israeliin.

Kaikkein mittavin operaatio on ollut auttaa Berliinin muurin v. 1989 tapahtuneen murtumisen jälkeen entisestä Neuvostoliitosta Israeliin muuttaneita lähes miljoonaa juutalaista sopeutumaan uuteen maahan.

Maahanmuuton lisäksi Jewish Agency järjestää tutustumismatkoja Israeliin, levittää Israel-tietoa ympäri maailmaa ja auttaa vaikeuksissa olevia nuoria, sekä arabeja että juutalaisia, Israelissa.

Erityisesti Jewish Agency yrittää auttaa venäjää puhuvia juutalaisia tutustumaan juutalaiseen perintöönsä, koska he ovat olleet paljolti eristäytyneitä muista juutalaisyhteisöistä vielä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeenkin. On arvioitu, että vain 20 % Venäjältä tulleista juutalaisista on jollain tavoin mukana juutalaistyylisessä elämässä.

Mainittakoon vielä erikseen Jewish Agencyn Taglit-Syntymäoikeus –ohjelma, joka antaa 18-26 –vuotiaille juutalaisille nuorille 10 päivän ilmaisen opetusmatkan Israeliin. Sen jatkona on Onward Israel –ohjelma, joka tarjoaa 6-10 viikon työharjoittelumahdollisuuden opiskelijoille ja jo työelämässä mukana oleville nuorille.

Järjestöllä oli myös tärkeä osuutensa Israelin valtion perustamisessa, kun sen puheenjohtajana vuodesta 1935 toiminut David Ben-Gurion luki 14.5.1948 Israelin valtion itsenäisyysjulistuksen ja hänestä tuli uuden valtion ensimmäinen pääministeri.

Natan Sharansky, Neuvostoliiton Ukrainassa syntynyt juutalainen toisinajattelija, poliitikko ja kirjailija, on toiminut tämän maailman suurimman juutalaisen järjestön puheenjohtajana vuodesta 2009 alkaen.

Jewish Agency on lain mukaan puolivaltiollinen järjestö, joka ei kuitenkaan saa rahoitusta valtiolta vaan yksittäisiltä lahjoittajilta.

Jewish Agencyn nettisivu: http://www.jewishagency.org/

Kuvassa Jewish Agencyn rakennus King George V –kadun varrella Jerusalemissa.

 

 

 

 

Jesurunin synagoga Jerusalemissa.
Jesurunin synagoga sisältä.

9.4.2018

Israel-raportti 42

Jesurunin synagoga

Seuraava kohteeni King George V –kadulla oli v. 1936 valmistunut Jesurunin synagoga, joka rakennettiin Länsi-Jerusalemin keskussynagogaksi.  Päärabbi Avraham Kook antoi suurta apua lahjoittaen synagogalle sen ensimmäisen toorarullan.

Jesurun on Israelin runollinen lempinimi, joka on mainittu 5. Mooseksen kirjan luvun 32 jakeessa 15.

Jesurunin kaareva synagoga on kansainvälistä Bauhaus-tyyliä kapeine ikkunoinen ja ilman koristelua.

Kaikki juutalaiset ovat tervetulleita tähän moderniin ortodoksisynagogaan, jossa on ainutlaatuinen tunnelma. Myös Israelin presidentti Reuben Rivlin on ottanut tämän synagogan omaksi hengelliseksi kodikseen.

Synagoga on ollut edelläkävijä myös musiikin alalla, kun se palkkasi Jerusalemissa ensimmäisenä ammattilaiskanttorin.

Synagogan ohjenuorana ovat Simon Vanhurskaan sanat: ”Maailma on kolmen asian varassa, jotka ovat rukous, Tooran tutkiminen ja lähimmäisenrakkaus.”

Viimeisestä asiasta on esimerkkinä synagogan tapa tarjota joka pesach-juhlana ilmainen seder-ateria niille, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia valmistaa omaa seder-ateriaa.

Ensimmäisessä kuvassa Jesurunin synagoga Jerusalemissa.

Toisessa kuvassa Jesurunin synagoga sisältä.

 

Jerusalemissa oleva Fruminin talo, jota ollaan kunnostamassa Knesset-museoksi.

8.4.2018

Israel-raportti 41

Fruminin talo eli Knesset-museo

Seuraava kohteeni King George  V –kadulla oli Fruminin talo (Beit Froumine), jossa Israelin parlamentti Knesset toimi väliaikaisesti vuosina 1950-1966 ennen kuin nykyinen Knessetin rakennus  valmistui.

Nimi tulee Frouminen perheestä, joka asui talossa vuodesta 1947 lähtien. Kolmikerroksisesta talosta piti tulla aluksi kuusikerroksinen, mutta v. 1948 syttynyt Itsenäisyyssota keskeytti suunnitelmat. Vuoden 1948 lopulla vasta itsenäistynyt Israel valitsi talon Knessetin kodiksi.

Aluksi Knessetin kokouksia pidettiin eri paikoissa Tel Avivissa, mutta kun sodan jälkeen raunioitunut Fruminin talo saatiin valmiiksi, pidettiin siellä 13.3.1950 ensimmäinen Knessetin kokous.

Vanhassa Knessetissä tehtiin monia tärkeitä päätöksiä, mutta rakennuksen sijainti keskellä kaupunkia oli ongelmallinen turvallisuuden takia. Myös Jerusalemin asukkaille tuli hankaluuksia, kun King George V –katu suljettiin rakennuksen kohdalta aina Knessetin istuntojen aikana.

Pari kertaa oli aika vakavia välikohtauksia, kun v. 1952 Saksan ja Israelin välistä korvaussopimusta vastustaneet mielenosoittajat heittivät ikkunoita särkien kiviä rakennukseen ja tunkeutuivat täysistuntosaliin. Vuonna 1957 täysistuntosaliin heitettiin käsikranaatti, jolloin mm. pääministeri David Ben-Gurion ja ulkoministeri Golda Meir haavoittuivat.

Kun uusi Knesset-rakennus valmistui, piti Israelin matkailuministeriö Vanhan Knessetin rakennuksen tiloja hallussaan vuosina 1966-2004.

Vuonna 2002 tontti myytiin yksityisyrittäjälle, joka aikoi purkaa talon ja rakennuttaa tilalle kauppa- ja asuntorakennuksen. Entisen täysistuntosalin tilalle suunniteltiin liikepankin päähuonetta.

Hanke johti kuitenkin julkiseen vastustukseen, jota johti Israelin perintöpaikkojen suojeluseura nykyisten ja entisten Knessetin jäsenten tukemana. Lopulta Knesset hyväksyi alustavasti v. 2005 ja lopullisesti v. 2010 Knesset-museon lain, jonka mukaan rakennus pitää palauttaa entiseen kuntoon ja siitä tulee valtion rahoittama museo.

Entisöintitöihin ei kuitenkaan päästy heti käsiksi, vaan vuosina 2005-2015 Uskonnollisten asioiden ministeriöllä oli rakennuksessa eri virastojaan.

Vuodesta 2015 lähtien tyhjentynyttä taloa on kunnostettu entiseen loistoon ja Knesset-museoksi.

Niinpä kun kävelin rakennuksen ohi, se oli osittain peitetty suurilla suojapressuilla, joissa näkyi valtavan kokoisia David Ben-Gurionin, Golda Meirin ja Menahem Beginin kuvia.

Kuvassa Fruminin talo, jota ollaan kunnostamassa Knesset-museoksi.

 

Talithakumi-portti King George V –kadun varrella Jerusalemissa.
Alkuperäinen Talithakumi-rakennus.

7.4.2018

Israel-raportti 40

Talithakumi

Kävellessäni jokin aika sitten Jerusalemissa pitkin King George V katua löysin sen varrelta monia kiintoisia paikkoja, joista kirjoitan tulevina päivinä.

Ensimmäiseksi kerron koristeellisesta sisäänkäyntiportista, jonka päällä lukee suurin kirjaimin Talithakumi ja sen yllä on iso pyöreä kello. Kyseessä on säästetty osa kuuluisan arkkitehdin Conrad Schickin suunnittelemasta ja v. 1868 valmistuneesta rakennuksesta, jonne pastori Theodor Fliednerin v. 1851 perustama saksalainen tyttökoulu muutti ja toimi sen tiloissa vuoteen 1949 asti. Sittemmin rakennuksessa oli toimistoja.

Sanonta ”Talithakumi” on otettu Uudesta testamentista, jossa kerrotaan, että Jeesus herätti kuolleista pienen tytön sanoen samalla ”Tyttö, nouse!” eli Jeesuksen äidinkielellä arameaksi ”Talitha koum!” ja hepreaksi ”Talitha kumi!”

Taloa ei enää ole, vain tuo portti, koska se purettiin ja tilalle rakennettiin v. 1980 Jerusalemin ensimmäinen tavaratalo Hamashbir LeTsarhan. Nyt ei ole enää tavarataloakaan, vaan rakennus on myyty apteekkiketjulle.

Talitha kumi –niminen luterilainen koulu toimii edelleen vuodesta 1961 lähtien Betlehemin naapurikaupungissa Beit Jalassa.

Ensimmäisessä kuvassa Talithakumi-portti King George V –kadun varrella Jerusalemissa.

Toisessa kuvassa alkuperäinen Talithakumi-rakennus.

 

Armenian katolinen kirkko Jerusalemissa.
Maria kohtaa ristiä kantavan poikansa Jeesuksen.

6.4.2018

Israel-raportti 39

Armenian katolinen kirkko

Kirjoitin eilen Jerusalemin Vanhankaupungin armenialaiskorttelissa sijaitsevasta Jaakobin katedraalista, mutta muslimikorttelista löytyy Via Dolorosan varrelta toinenkin armenialaiskirkko, nimittäin v. 1881 rakennettu Armenian katolinen kirkko, joka on autonominen kirkko, mutta samalla täydessä uskonyhteydessä Rooman paavin kanssa.

Kirkko tunnetaan myös nimellä Puolalainen kirkko, koska Puolan armeija auttoi sen entisöimisessä vuosina 1947-1948.

Kirkkoa kutsutaan myös nimellä Neitsyt Marian surujen kirkko, koska siinä kohtaa on Via Dolorosan neljäs asema, se paikka, jossa Maria kohtasi ristiä kantavan poikansa Jeesuksen. Tästä tilanteesta on kirkon alakerroksen kappelissa nähtävissä vaikuttava maalaus.

Kirkon ulkopuolella näkyy Via Dolorosan kolmas asema, jossa Jeesus kaatui ensimmäisen kerran kantamansa ristin painon alla. Pienen 1400-luvulla rakennetun kappelin oven yläpuolella on tilannetta kuvaava Thaddeus Zielinskin tekemä reliefi.

Kirkon yhteydessä on myös ravintola ja laaja matkamuistomyymälä.

Ensimmäisessä kuvassa Armenian katolinen kirkko Jerusalemissa.

Toisessa kuvassa Maria kohtaa ristiä kantavan poikansa Jeesuksen.

 

 

Jerusalemin armenialaiskorttelissa sijaitsevan Jaakobin katedraalin sisäänkäynti.
Jerusalemin armenialaiskorttelissa sijaitseva Jaakobin katedraali sisältä.

5.4.2018

Israel-raportti 38

Jaakobin katedraali

Löysin vihdoin tällä matkalla Jerusalemin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Jaakobin katedraalin, jota olin ennenkin haeskellut armenialaiskorttelista kirkkoa kuitenkaan löytämättä.

Hankaluus johtui siitä, että ensin piti mennä jonkinlaiseen eteiseen, sitten sisäpihalle ja sen jälkeen ovesta itse katedraalin sisälle eli kirkko ei näy kadulle ollenkaan. Sisällekään ei pääse vapaasti milloin tahansa, mutta minulla kävi onni, kun pääsin pujahtamaan erään matkaseurueen mukana kirkkoon 15.00 ja 15.30 välillä, jolloin siellä on rukoushetki.

Kirkko on itse asiassa armenialaisen luostarin sisällä. Luostarialueella on myös suuri kirjasto, museo, kouluja ja asuinrakennuksia. Paljon armenialaisia muutti alueelle Ensimmäisen maailmansodan aikana Turkissa tapahtuneen armenialaisten kansanmurhan jälkeen. Teen siitä asiasta erillisen raportin myöhemmin.

Jeesuksen opetuslapsen Jaakobin mukaan nimetty Pyhän Jaakobin katedraali rakennettiin jo v. 420 jKr. ja nykyinen kirkko ristiretkeläisaikaan 1100-luvulla paikalle, jossa kuningas Herodes Agrippa I mestautti Jaakobin v. 44 jKr. Alkuperäinen kirkko oli nykyistä suurempi, mutta persialaiset tuhosivat sen v. 614 jKr. Uuden kirkon arkkitehtuurissa näkyy varhaiskristillistä, armenialaista ja goottilaista vaikutusta.

Armenialaisen tradition mukaan Jaakobin pää on haudattuna tässä Jerusalemin kirkossa, mutta muun osan ruumiista Jaakobin opetuslapset veivät Iberiaan eli Espanjaan ja hautasivat hänet Compostella de Santiagoon Galiciassa. Tämä siksi, että Jaakob oli ollut saarnaamassa Iberiassa, kun neitsyt Maria ilmestyi hänelle. Siksi Jaakob on tänä päivänäkin Espanjan suojeluspyhimys.

Kirkon sisäpihaa ympäröivillä seinillä voi nähdä useita maalauksia, jotka kuvaavat Jeesusta, viimeistä tuomiota, opetuslapsi Jaakobia ja Jeesuksen velipuoli Jaakobia, jota tässä kirkossa myös kunnioitetaan ja jonka ruumis on perimätiedon mukaan haudattu tänne.

Siellä näkyvät myös Jeesuksen opetuslasten Taddeuksen ja Bartolomeuksen kuvat, jotka ovat Armenian apostolisen kirkon suojeluspyhimyksiä, koska he saarnasivat ensimmäisinä evankeliumia Armeniassa. Armenia olikin ensimmäinen maa, joka omaksui kristinuskon valtion uskonnoksi v. 301 jKr. kuningas Tiridates III:n johdolla.  Kaiken kaikkiaan kirkossa ja sen sisäpihalla on yhteensä yli 130 maalausta.

Kirkon sisällä oli melko hämärää ja juhlallista, koska sähköä ei ole, vaan valo tulee korkealla olevista ikkunoista, kynttilöistä ja öljylampuista. Edessä on suuri alttari, jossa on kuva neitsyt Mariasta Jeesus-lapsi sylissään. Vasemmalla puolella on Jeesuksen velipuoli Jaakobin kuva ja oikealla puolella on kuva Johannes Kastajasta, joka pitää mestatun Jaakobin päätä lähellä sydäntään. Kaikkialla on valtavasti lamppuja ja massiivisia kattokruunuja.

Kirkon erikoisuutena on myös siellä täällä näkyvä armenialainen kirjoitus, joka perustuu 400-luvulla luotuun armenialaisten omaan aakkostoon.

Toinen erikoisuus on kirkon ulkopuolella riippuvat puulaudat (nakos), joita käytettiin kirkonkelloina 1800-luvulle asti, koska muslimit olivat kieltäneet varsinaisten kirkonkellojen käytön.

Kolmas erikoisuus on runsas sinisten keraamiikkalaattojen käyttö kirkossa ja pihalla. Laatoissa on lintujen ja yhteenkietoutuneiden oksien kuvia, mikä kuvaa ihmissielua.

Armenialaiset papit on helppo tunnistaa, koska he käyttävät teräväkärkistä päähinettä, joka muistuttaa armenialaisten pyhänä pitämää Ararat-vuorta, jonne Nooan arkki pysähtyi vedenpaisumuksen jälkeen.

Ensimmäisessä kuvassa Jaakobin katedraalin sisäänkäynti.

Toisessa kuvassa Jaakobin katedraali sisältä.

Margaretha Jägerhult, anusimeja auttavan Operation Lifelinen johtaja.

4.4.2018

Israel-raportti 37

Anusimit

Israeliin on muuttamassa kaikkialta maailmasta ihmisiä, jotka ovat havainneet, että heillä on juutalaisia tai israelilaisia juuria.

Yksi merkittävimmistä ryhmistä ovat Espanjan ja Portugalin anusimit (pakotetut), jotka kadottivat identiteettinsä, kun heidät pakotettiin inkvisition aikana Rooman kirkon toimesta joko kääntymään kristinuskoon tai lähtemään pois maasta.

Jotkut pakenivat Espanjasta, mutta useimmat taipuivat uhkausten edessä ja kääntyivät säilyttäen kuitenkin juutalaisuuden salaa sisimmässään. Heitä kutsuttiin nimellä ”kääntyneet” tai ”kryptojuutalaiset”, mutta myös nimellä ”marrano” (sika).

Monille, esim. Portugalin juutalaisille, ei annettu edes mahdollisuutta päättää itse, vaan heille pidettiin vastoin heidän tahtoaan joukkokastajaiset Lissabonin keskustorilla.

Nyt heidän jälkeläisensä alkavat havahtua siihen, että oikeastaan he ovatkin juutalaisia. Tämän tiedostamisen seurauksena suuri joukko anusimeja eli sefardijuutalaisia on muuttamassa Israeliin, jossa heidät sijoitetaan etelään Negeviin.

Tämä valtava muutto toteuttaa Obadjan profetian (jae 20): ”Ja Jerusalemin pakkosiirtolaiset, jotka ovat Sefaradissa (Espanja), ottavat perinnökseen Etelämaan (Negevin) kaupungit."

Kääntyneiden Espanjan juutalaisten jälkeläisiä on noin 60 miljoonaa. Heillä on espanjalaisia nimiä kuten Ruiz, Diaz, Perez, Gonzales, Lopez, Hernandez ja Olivares.

Heidän joukossaan on myös joukko anusimeja, jotka ovat vuosisatojen kuluessa unohtaneet identiteettinsä, mutta jotkut perinteet ovat silti säilyneet. Monet sytyttävät kynttilät perjantai-iltana sapatin alkaessa ja syövät juhla-aterian tietämättä miksi ja viettävät Pesachia ym.

Viimeisten parin vuosikymmenen aikana Jumala on alkanut avata anusimeille heidän todellista identiteettiään palauttaakseen heidät takaisin omaan perintömaahansa. Yhä useampi kysyy, kuka minä olen, etsii omia juuriaan ja löytää kadonneen juutalaisuutensa.

Israelin viranomaiset ovat tunnustaneet anusimien olemassaolon, mutta panivat aluksi paluun ehdoksi kääntymisen ortodoksijuutalaisuuteen, mikä vaikeutti ja hidasti prosessia. Vaatimus oli myös outo siinä mielessä, että esim. Venäjältä tulleille ei-uskonnollisille juutalaisille ei tällaista kääntymisehtoa ole laitettu.

Viime aikoina tilanne on kuitenkin muuttunut niin, että niiden henkilöiden, jotka voivat todistaa, että heidän äidinpuoleiset esivanhempansa olivat juutalaisia, ei tarvitse kääntyä.

Yhä useampi anusimi palaakin kotiinsa Israeliin. Tästä muuttoaallosta on tulossa valtava, koska anusimien jälkeläisiä on paljon myös Etelä-Amerikassa.

Anusimien paluu on yksi ajanmerkki, joka puhuu voimakkaasti Messiaan paluun läheisyydestä.

Suomessa toimii Margaretha Jägerhultin johtama järjestö Operation Lifeline ry, jonka nettisivuilta http://www.operationlifeline.com/suomeksi/ voi lukea lisää heidän työstään anusimien Israeliin muuttamisen auttamiseksi.

 

 

 

Matti Hämäläinen 05.04.2018 17:41

:-kiitos!näistä mielenkiintoisista matkakuvauksista ja ihmisistä kuvista avartaa maailmankuvaa ja hienoja hyviä kuvia.Jumala Siunatkoon runsaasti vaivannäköä k

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia