Israel 7

Majatalo Lähteen olohuone ja siitä avautuva maisema.

Israel-raportti 9

Majatalo Lähde

Vierailin Neve Shalomin majatalo Lähteellä heinäkuussa 2016. Nyt toiminta siellä on kuitenkin loppunut, kun majatalo Lähde avasi ovensa tammikuusta 2017 lähtien Jerusalemissa Malhan kukkulalla (Hanoch Kalai St 11).

Majatalon toiminnasta Suomessa vastaa Lähdeystävät ry, joka toimii vapaaehtoisperiaatteella. Puheenjohtajana on Jarmo Pakarinen, josta kerroin jo ensimmäisessä raportissani, kun hän tarjosi minulle ilmaisen kyydin lentokentältä majapaikkaani asti.

Kaunis ja kodikas, kolmikerroksinen majatalo sijaitsee lähellä Malhan ostoskeskusta ja raamatullista eläintarhaa. Kävelymatkan etäisyydellä on myös Pais Arena Jerusalem, jossa järjestetään joka syksy suuri kansainvälinen kristittyjen lehtimajanjuhlatapahtuma.

Majatalo Lähde palvelee suomalaisia matkailijoita suomen kielellä Bed & Breakfast –periaatteella vieraanvaraisuuden, hyvän palvelun, kohtuullisten hintojen ja hengellisen ilmapiirin hengessä.

Majatalo tarjoaa mahdollisuuden suunnitella Israelin matka omien toiveiden ja aikataulun mukaan. Henkilökunta auttaa mielellään matkan ja ohjelman suunnittelussa.

Kävin eilen tutustumassa uuteen majataloon ja haastattelin sen isäntää Raimo Mäntyä, joka on toiminut Lähteen vapaaehtoistyöntekijänä vuodesta 2012 lähtien. Raimo ja hänen ruoanlaitosta huolehtiva vaimonsa Annikki ovat tällä kertaa auttamassa kuuden viikon ajan.

Raimo mainitsi, että majatalon pyörittämiseksi tarvitaan kolme työntekijää. Koska kyseessä ei ole voittoa tavoitteleva yritys, ovat kaikki työntekijät mukana palkattomasti.

Raimo kertoi, että hänellä on ollut Israel-rakkaus jo lapsesta asti, silloinkin, kun hän ei vielä ollut uskossa. Raimo vain tunsi vahvasti, että Israel on Jumalan kansa ja iloitsi aina sen menestyksestä.

Raimo kokee, että majatalon toiminnassa hengellisyys on tärkeää. Niinpä he aloittavat joka päivän yhteisellä aamuhartaudella.

Sen lisäksi Benjamin Turkia pitää majatalossa joka tiistai-iltana raamattutunnin. Niin eilenkin, jolloin Benjamin puhui Jumalasta Isänä. Paikalla oli 21 suomalaista, joihin olikin mukava tutustua.

Benjaminin mp3-muodossa olevat raamattutunnit julkaistaan heti seuraavana päivänä sivulla http://www.portti.org/raamattutunnit-2017/ .

Majatalo Lähteen nettisivut: http://lahde.fi/.

Kuvassa majatalo Lähteen olohuone ja siitä avautuva maisema.

Israel-raportti 8

The Jerusalem Post

The Jerusalem Post on israelilainen tabloid-sanomalehti, joka ilmestyy ranskaksi ja englanniksi.

Lehden perusti 1.12.1932 alun perin Ukrainassa juutalaiseen perheeseen syntynyt Gershon Agronsky, jonka perhe muutti pian hänen syntymänsä jälkeen Yhdysvaltoihin.

Agronsky taisteli Ensimmäisessä maailmansodassa Vladimir Jabotinskyn perustamassa juutalaislegioonassa, minkä jälkeen hän muutti brittiläiseen Palestiinan mandaattiin.

Koska Israelin valtiota ei vielä ollut, aloitti lehti ilmestymisensä nimellä The Palestine Post. Lehti kannatti alusta alkaen juutalaisen valtion syntyä Palestiinaan sekä kritisoi avoimesti Ison-Britannian yrityksiä vastustaa juutalaisten maahanmuuttoa mandaatin aikana.

Israelin itsenäistymisen jälkeen lehden nimi muuttui muotoon The Jerusalem Post vuonna 1950.

Neljä vuotta myöhemmin Gershon Agron, joka on hänen uusi nimensä, valittiin Jerusalemin pormestariksi, jossa tehtävässä hän toimi kuolemaansa saakka vuonna 1955.

Vaikka The Jerusalem Post tavoittaa päivittäin kymmeniätuhansia lukijoita, lukijamäärät eivät silti ole yhtä suuria kuin isommilla hepreankielisillä sanomalehdillä. The Jerusalem Postin lukijakunta kuitenkin koostuu paljolti erilaisista lukijoista, kuten israelilaisista poliitikoista, ulkomaisista journalisteista ja turisteista. Lehteä toimitetaankin ympäri maailman.

Aikaisemmin The Jerusalem Post kannatti Israelin työväenpuoluetta ja lehden poliittinen linja oli liberaali ja vasemmistolainen. 1980-luvun loppupuolelta alkaen lehti muuttui huomattavasti oikeistolaisemmaksi.

Vuosina 2004-2011 toimineen päätoimittajan David Horowitzin aikana The Jerusalem Post siirtyi oikealta enemmänkin keskelle kilpaillen kovasti vasemmistoliberaalin Ha’aretz-lehden kanssa.

Horowitzin jälkeen päätoimittaja Steve Linde (2011-2016) ja nykyinen päätoimittaja Yaakov Katz ovat jatkaneet samalla tasapainoisella linjalla yrittäen tuoda lehdessä esiin poliittisen asteikon kaikkia näkemyksiä. Talouspolitiikassa The Jerusalem Post kannattaa uusliberalismia.

The Jerusalem Post alkoi ilmestyä netissä v. 1996. Nettiosoite on http://www.jpost.com/.

Jouko Piho Jerusalemin Vanhankaupungin muurilla.

5.3.2018

Israel-raportti 7

Muurikävely

Päätin eilen kokeilla sellaista, mitä en ole aiemmilla Jerusalemin matkoillani tehnyt eli ostin 18 sekeliä maksaneen lipun ja nousin Jaffa-portin kohdalla turkkilaisvallan aikana rakennetuille Vanhankaupungin muureille.

Kivinen ja epätasainen kävelypolku (hyvät kengät tarpeen) on vähän yli metrin leveä. Joissakin kohdin on leveämpiä paikkoja. Reitillä on monia jyrkkiä portaita ylös ja alas, joten samalla saa hyvää liikuntaa ja kuntoilua. Tämä on taas hyvä ottaa huomioon, jos on liikuntavaikeuksia.

Muureilta saa erinomaisen yleisnäkymän sekä Vanhaankaupunkiin että ympäröivään uudempaan Jerusalemiin. Koska asutusta on aivan muuriin saakka, merkitsee ylhäällä oleminen myös sitä, että sieltä näkee asukkaiden takapihoille.

Kävelin ensin pitemmän pohjoisen reitin, joka yleensä vie Leijonaportille asti, mutta nyt loppuosa oli suljettu ja pääsin Damaskoksen portille saakka. Pohjoisen reitin varrella on ensin kristittyjen ja sitten muslimien kortteli.

Sen jälkeen taivalsin armenialaisten ja juutalaisten korttelien ohi menevän lyhyemmän eteläisen reitin aina Siionin portille asti (en mennyt loppuun eli Lantaportille saakka), josta laskeuduin alas ja menin katselemaan vanhoja tuttuja paikkoja eli kuningas Daavidin hautaa ja hänen komeaa patsastaan.

Yhtäkkiä näin ison Daavidin kuvan ja kuulin musiikkia eräästä huoneesta. Menin sisälle kuuntelemaan kolmen miehen laulua ja kitaransoittoa. Kävi ilmi, että he ovat hasidijuutalaisia, jotka julistavat edesmenneen Menachem Schneersonin Seitsemän Nooan lain opetuksia. Näytin miehille ensimmäistä Israel-kirjaani, jossa kerroin käynnistäni liikkeen maailmankeskuksessa Haifassa syksyllä 2015. Miehiä hymyilytti ja ilahdutti, kun näytin heille kuvaa chabad-lahkon päämajasta.

Menin sitten illalla klo 19 Daavidin tornia vastapäätä sijaitsevan Christ Churchin tilaisuuteen, jossa anglikaanipappi David Pileggi saarnasi. Tapasin siellä suomalaisen uskovan miehen. Sovimme tapaamisesta lähiaikoina. Jerusalemissa tuntuu olevan aika paljon suomalaisia. Mutta missäpä meitä ei olisi.

Kuvassa Jouko Piho Jerusalemin Vanhankaupungin muurilla.

Ratsupoliisi Jerusalemissa Jaffa-kadulla.
Israelin poliisin tunnuslogo.

Israel-raportti 6

Israelin poliisi

Vuonna 1948 perustettu Israelin poliisi (Mishteret Jisrael) toimii kuten virkaveljensä kaikkialla maailmassa eli taistelee rikollisuutta ja terrorismia vastaan, valvoo liikennettä ja pitää yllä yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Työntekijöitä on 35 000, joista 30 % on naisia, ja sen lisäksi apuna on 70 000 suojeluskunnan (Civil Guard) vapaaehtoista.

Poliisi toimii kaikkialla Israelissa ja alueella C Länsirannalla. Israelissa ei ole paikallisia kunnan poliisiosastoja.

Jokaisella poliisilla on pistooli, joka hänellä on aina mukana, silloinkin kun hän ei ole virantoimituksessa. Sen lisäksi poliisipartiolla on ainakin yksi pitkäpiippuinen ase, esim. kivääri. Vapaaehtoisilla on tavallisesti käytössään M1 karbiini. Rajapoliiseilla on M16 tai M4 rynnäkkökivääri.

Israelissa poliisin työ on huomattavasti vaativampaa ja vaarallisempaa kuin monissa muissa maissa alueen poliittisesti räjähdysherkän tilanteen takia. Israelissa onkin sen takia pitkälle koulutettuja erikoisyksikköjä, kuten v. 1953 perustettu rajapoliisi Magav, joka toimii rauhattomilla raja-alueilla, Länsirannalla ja Jerusalemissa. Magavissa joutuvat myös Puolustusvoimien varusmiehet toimimaan jonkin aikaa osana heidän kolmivuotista koulutustaan. Rajapoliiseja on n. 8000.

Toinen erikoisyksikkö on v. 1974 perustettu terrorismia vastaan taisteleva Yamam, joka on yksi maailman parhaimpia ja kokeneimpia alallaan. Yamam pystyy sekä panttivankien pelastusoperaatioihin että hyökkäyksiin terroristeja vastaan.

Poliisin hätänumero Israelissa on 100.

Kuvissa ratsupoliisi Jerusalemin Jaffa-kadulla ja Israelin poliisin tunnuslogo.

Punaisen Daavidin Kilven ambulanssi, amerikkalaisten ystävien lahjoittama.
Punaisen Daavidin Kilven ensihoitajan moottoripyörä.

3.3.2018

Israel-raportti 5

Punainen Daavidin Kilpi

Punainen Daavidin Kilpi (Magen David Adom eli MDA) tunnuksenaan punainen Daavidin tähti on Israelissa toimiva, Punaista Ristiä ja Punaista Puolikuuta vastaava kansallinen järjestö, jolla on tällä hetkellä 2000 työntekijää ja yli 15 000 vapaaehtoista.

MDA alkoi toimintansa v. 1915 silloisessa Palestiinassa tri Moses Erlangerin toimesta, joka halusi auttaa Ensimmäisessä maailmansodassa haavoittuneita juutalaisia. Mutta kun sota loppui, lakkasi myös MDA v. 1921.

Järjestö syntyi uudelleen v. 1930 vastauksena arabien juutalaisasutuksia vastaan tekemille hyökkäyksille.

Joidenkin lähteiden mukaan seitsemän nuorta miestä perusti MDA:n uudestaan Tel Avivissa, kun taas toisten mielestä perustajana oli sairaanhoitaja Karen Tenenbaum.

Sitä seurasivat Jerusalemin ja Haifan osastot, ja viisi vuotta myöhemmin järjestö laajeni koko maata kattavaksi ja kaikkia ihmisiä koskevaksi lääkintäapua sekä ambulanssi- ja veripalvelua tarjoavaksi järjestöksi. MDA toimii myös Puolustusvoimien (IDF) apuna sodan aikana.

Vuonna 1950 Israelin parlamentti Knesset hyväksyi lain, joka virallisti MDA:n aseman Israelin kansallisena kriisi- ja pelastuspalvelujärjestönä. Ambulanssin hätänumero Israelissa on 101.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC hyväksyi vasta kesäkuussa 2006 Magen David Adomin Israelin viralliseksi apujärjestöksi. Sitä ennen oli ollut erimielisyyttä Daavidin tähti –tunnuksesta, jota muut eivät hyväksyneet.

Mutta siis v. 2006 Daavidin tähti pääsi vihdoin pannasta. Tosin nytkään Daavidin tähteä saa käyttää vain Israelissa. Jos MDA toimii Israelin ulkopuolella, sen on käytettävä joko ns. punaista kristallia eli vinossa olevaa punaista neliötä, tai punaista kristallia, jonka sisällä on Daavidin tähti.

MDA tarvitsee toimintaansa taloudellista apua, koska Israelin valtio ei tue sitä riittävästi. MDA:lla onkin ystäviä ympäri maailmaa. Patmos Lähetyssäätiö toimii MDA:n ystävyysjärjestönä Suomessa. Patmos on antanut järjestölle tukea laitteisiin, moottoripyöriin ja kymmeniin ambulansseihin.
Patmos on osallistunut myös ensiapuaseman rakentamiseen Petah Tikvassa ja toimittanut sinne laboratoriotarvikkeita.

Olin lokakuussa 1981 Patmoksen järjestämällä Israelin matkalla, jolloin ryhmämme kävi myös MDA:n Jerusalemin toimipaikassa, jossa näin kaksi Patmoksen lahjoittamaa ambulanssia.

Kuvissa Punaisen Daavidin kilven ambulanssi ja ensihoitajan moottoripyörä Jerusalemissa.

 

Prinssi William.

2.3.2018

Israel-raportti 4

Prinssi William Israeliin

Jerusalem Post kertoi eilen, että Kensingtonin palatsin ilmoituksen mukaan prinssi William aikoo tehdä historiallisen vierailun Israeliin tulevana kesänä ensimmäisenä Britannian kuninkaallisena.

Britannian kuninkaallisen perheen jäsenet eivät ole tähän mennessä tehneet virallisia valtiovierailuja Israeliin. Useat ovat kuitenkin käyneet Israelissa yksityisesti, kuten prinssi Charles, joka osallistui v. 1995 pääministeri Jitzhak Rabinin ja v. 2016 presidentti Shimon Peresin hautajaisiin. Silloin hallitus ja kuningatar painottivat, että kyseessä oli Charlesin henkilökohtainen vierailu.

Britannian torjuva kylmäkiskoisuus on herättänyt Israelissa turhautumista, kun samaan aikaan virallisia kuninkaallisia matkoja on tehty epädemokraattisiin ja itsevaltaisiin naapurimaihin, kuten Saudi-Arabiaan.

Nyt tilanne on siis muuttunut, kun Ison-Britannian hallitus on pyytänyt virallista vierailua, jonka Israelin, Jordanian ja Palestiinan hallintoviranomaiset ovat toivottaneet tervetulleeksi, joten samalla matkalla Cambridgen herttua käy myös Jordaniassa ja Länsirannalla.

Esimerkiksi pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi, että prinssi William tullaan ottamaan avosylin vastaan, ja presidentti Reuven Rivlin kutsui vierailua erityislahjaksi Israelin 70-vuotiselle itsenäisyydelle.

Tämä tuleva vierailu on merkittävä, koska se voi omalta osaltaan parantaa niitä haavoja, joita syntyi Israelin itsenäistymisen yhteydessä, kun juutalaisten maahanmuuttoa arabien vaatimuksesta voimakkaasti jarruttaneet brittiviranomaiset ja itsenäisyyttä ajavat siionistiset vapausliikkeet joutuivat lähes sotaan keskenään.

Ja kuten edellä kerroin, näitä haavoja on isketty sen jälkeenkin, koska Britannian hallitukset myötäilevät arabien kantaa ja puhuvat miehitetyistä alueista, vaikka kyse on Israelin omista historiallisista maista.

Lähde: http://www.jpost.com/Israel-News/Prince-William-the-Duke-of-Cambridge-to-visit-Israel-in-summer-2018-543968

Kuvassa prinssi William.

 

Naamiaisasuja puurimina 27.2.2018 Israelissa.
Puurimin juhlintaa Pisgat Ze'evissä 27.2.2018.

Israel-raportti 3

Puurim

Eilisestä illasta alkaen ja tämän keskiviikkopäivän 1.3.2018 iltaan asti Israelissa vietetään iloista puurim-juhlaa, joka muistuttaa jossain määrin meidän vappuamme.

Kuten ensimmäisessä raportissani kerroin, näin toissapäivänä vieressä olevan koulun oppilaiden innokasta puurim-juhlintaa kovaäänisen musiikin säestyksellä. Lapset juhlivat hiukan etukäteen, koska heillä alkoi seuraavana päivänä loma.

Puurim (arvat) on juutalainen juhla, jossa muistellaan Persian juutalaisten pelastumista juonesta, jolla kuningas Ahasveroksen eli Kserkses I:n neuvonantaja Haaman yritti tuhota heidät täydellisesti, mutta juutalaisen kuningatar Esterin rohkea toiminta esti sen.

Tapahtumat on kuvattu Vanhan testamentin Esterin kirjassa. Haamanin suunnitelmat tulivat juutalaisen Mordokain - Esterin kasvatusisän ja sedän - tietoon. Mordokai vetosi Esteriin, jotta hän puolustaisi omaa kansaansa kuninkaan edessä. Ehkä juuri sitä varten Jumala oli antanut Esterille korkean arvon.

Haaman, Persian "pääministeri”, oli taas juutalaisten vastustaja, jota ärsytti se, että juutalaisilla oli omat tapansa ja lakinsa, joita he noudattivat. Kaiken huipuksi Mordokai kieltäytyi kumartamasta korkea-arvoista Haamania selittäen olevansa juutalainen. Haaman suuttui silmittömästi ja tahtoi kostoksi surmata kaikki valtakunnan juutalaiset. Hän heitti puuria eli arpaa valitakseen juutalaisten tuhoon sopivan päivän. Kansanmurhan päiväksi tuli adar-kuun 13. päivä, viimeinen kuukausi, joten juutalaiset saivat vuoden armonaikaa.

Kuningas suostui Haamanin kansanmurhan suunnitelmaan, koska hän ei tiennyt, että hänen rakkain vaimonsa Ester oli myös juutalainen.

Juutalaiset pelästyivät saatuaan tietää heitä uhkaavasta kohtalosta, ja Mordokai kehotti Esteriä menemään kuninkaan luo armoa anelemaan.

Haaman on niin raivoissaan Mordokaille tämän uppiniskaisuudesta, ettei malttanut odottaa määräpäivää, vaan pystytti pihalleen hirsipuun Mordokaita varten. Järjestämissään pidoissa Ester aneli kuitenkin kuningasta säästämään kansansa hengen. Kuningas suostui, mutta vihastui Haamanille ja hirtätti tämän omaan hirsipuuhunsa. Juutalaisille annettiin myös oikeus puolustautua, jos joku nousee heitä vastaan määrättynä, koko valtakuntaan ilmoitettuna päivänä.

Kansallisen pelastumisen muistoksi Esterin kirja käskee juutalaisten "pitää iloisia juhlia ja pitoja, lähettää toisilleen herkkuja ja antaa lahjoja köyhille". Siksi juutalaiset lähettävät toisilleen leivonnaisia ja lahjoittavat rahaa hyväntekeväisyyteen. Minäkin sain eilen vuokraemännältäni Annelilta neljä lettua ja herkullista aprikoosihilloa.

Puurimin viettoon kuuluu myös naamiaisasuihin pukeutuminen. Tapa naamioitua puurimina esiintyi ensi kerran Italian juutalaisten keskuudessa.

Puurimin vietto aloitetaan synagogan iltajumalanpalveluksella, jossa luetaan Esterin kirja. Esterin kirja luetaan toistamiseen seuraavana päivänä, varsinaisena puurimina.

Puurimina ilonpito on sallittua myös synagogassa. Joka kerta kun Haaman tai joku hänen kymmenestä pojastaan mainitaan, seurakunta pitää meteliä räikillä, tömistämällä tai pöytää hakkaamalla. Mordokain ja Esterin nimiä tervehditään viheltämällä tai hurraamalla.

Puurimina hulluttelu ja pilkanteko on viety niin pitkälle, että jonkinlaiseksi yleiseksi säännöksi on muodostunut "puurimina kaikki on sallittua".

Pahan Haamanin henki elää edelleenkin, erityisesti nyt Iranin ja Hizbollahin taholta. Niin kauan kuin juutalaiset ovat asuneet hajallaan, vähemmistönä toisten kansojen keskuudessa, heitä on vihattu. Ja nyt kun heillä on oma valtio, juutalaisia vihataan entistä enemmän.

Esterin kirja ja puurim-juhla muistuttavat kuitenkin meitä, että Jumala ei salli kansansa täydellistä tuhoamista, vaan pelastus tulee lopulta – vaikka viime hetkellä.

Jumalan Aabrahamille antama lupaus on yhä voimassa: “Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.”

Kuvissa Pisgat Ze’evin koululaisia vanhempineen juhlimassa puurimia. Taustalla musiikkiauto.

Pisgat Ze'evin pääkatu Moshe Dayanin bulevardi ja raitiovaunu.

Israel-raportti 2

Pisgat Ze’ev

Paikka, jossa olen tällä matkalla majoitettuna, on nimeltään Pisgat Ze’ev, joka on Itä-Jerusalemissa sijaitseva suuri juutalainen siirtokunta, jossa on yli 50 000 asukasta. Nimi on suomeksi ”Ze’evin vuorenhuippu”, mikä on annettu siionistijohtaja Ze’ev Jabotinskyn kunniaksi.

Euroopan juutalaiset ostivat alueelta maatontteja jo 1930-luvulla perustaakseen sinne maatalousyhteisön, mutta useimmat maanomistajista kuolivat holokaustissa. Myöhemmin Israelin valtio lunasti maat itselleen uuden asutusalueen perustamiseksi.

Pisgat Ze’ev liitettiin Kuuden päivän sodan jälkeen v. 1967 virallisesti osaksi Israelia ja Jerusalemia. Itse siirtokuntaa alettiin rakentaa v. 1982, jotta saataisiin suora maayhteys Jerusalemin pohjoisimpaan osaan Neve Yacoviin. Ensiksi valmistui v. 1984 Keskusta, jossa minä asun, ja sen jälkeen neljä muuta aluetta.

Vuokranantajani Anneli ja Morris muuttivat Pisgat Ze’evin Keskustaan jo v. 1986, kun alueella oli vasta muutamia taloja. Anneli on viihtynyt täällä hyvin ja rauhallistakin on ollut paitsi v. 2003, jolloin palestiinalainen itsemurhapommittaja räjäytti Pisgat Ze’evissä bussin, jonka seurauksena seitsemän ihmistä sai surmansa ja kymmeniä haavoittui.

Monet perheet ja nuoret parit muuttavat nykyään Pisgat Ze’eviin, koska Jerusalemin asuntojen hinnat alkavat olla liian kalliita. Sen seurauksena Pisgat Ze’evissä on runsaasti kouluja ja päiväkoteja.

Pisgat Ze’evin ympärillä on useita arabikyliä ja itse Pisgat Ze’evissäkin asuu toistatuhatta arabia.

Historiasta voin mainita sen verran, että Pisgat Ze’ev on rakennettu Tell el-Fulin kukkulan ympärille, jossa sijaitsi aikoinaan Juudan heimon pääkaupunki ja Israelin kuninkaan Saulin palatsi.

Pisgat Ze’evin pääkatu on Moshe Dayanin bulevardi, joka alkaa Valtatie 1:ltä ja jatkuu Neve Yaacoviin asti. Kadun varrella on monia kauppoja, ravintoloita ja ostoskeskus Pisga Mall.

Kaupunginosan halki kulkee Jerusalemin raitiolinja, mikä helpottaa kulkemista huomattavasti. Ikävänä puolena on se, että joskus on arabialueiden läpi kulkevia raitiovaunuja kivitetty.

Arabit ja nk. kansainvälinen yhteisö pitävät Pisgat Ze’eviä laittomana, koska he eivät ymmärrä eivätkä siksi tunnusta, että paikka ja koko Länsiranta ovat Israelin historiallista kotimaata, jonne he ovat palanneet välillä pois oltuaan jälleen takaisin.
Sillä välin alueelle tulleet vieraat vuokralaiset eivät voi sanoa maan laillisille omistajille, että tämä onkin nyt meidän maata.

Juutalaiset eivät miehitä mitään, koska eivät he voi miehittää omaa maataan, eivätkä he varasta toisten maita, vaan he ovat tulleet ottamaan haltuunsa heille kuuluvan perintömaan.

Kuvassa Pisgat Ze’evin pääkatu Moshe Dayanin bulevardi ja raitiovaunu.

Pisgat Ze’evissä oleva Ben Zikrien talo, jossa Jouko Piholla on huone ja pikku keittiö käytössään.

27.1.2018

Jouko Piho:

Israel-raportti 1

Jälleen Israeliin - nyt majoitettuna Itä-Jerusalemissa

Tulin tänään 27.2.2018 Finnairin yölennolla klo 00.19 jälleen Israeliin. Olen tällä kertaa majoitettuna Itä-Jerusalemissa, Pisgat Ze’evin juutalaissiirtokunnassa, josta sain vuokratuksi mukavan asunnon Anneli ja Morris Ben Zikrin isosta kivitalosta.

Kolme kuukautta kestävän matkani päätarkoitus on siunata Israelia. Aloitin siunaamisen, kun lentokone oli Tel Avivin yläpuolella: ”Herra siunatkoon sinua Israel ja varjelkoon sinua Israel…”

Sen lisäksi haluan kertoa suomalaisille Israelin nähtävyyksistä, juhlista, seurakunnista, ihmisistä, politiikasta ja tämän päivän elämästä.

Olen kokenut yleensä Israelin matkoillani monia ihmeitä. Niin tälläkin kertaa. Kun menin lentokoneeseen sisälle, olin hämmästynyt huomatessani, että vieruskaverini on Jarmo Pakarinen, jonka olin viimeksi nähnyt heinäkuussa 2016, kun tein raportin Neve Shalomissa silloin sijainneesta majatalo Lähteestä.

Nyt Lähde toimii Jerusalemissa, jonne Jarmo oli matkalla yhdessä kahden suomalaisen kanssa. Siinä jutellessamme ja kysellessäni taksien hinnoista ja turvallisuudesta kävikin ilmi, että Jarmo voisi ottaa minut kyytiin ja viedä aina perille saakka. Näin kävi. Pistäydyimme ensin Malhassa sijaitsevassa Lähteen majatalossa, jonka jälkeen Jarmo vei minut 13 km:n päässä olevaan Pisgat Ze’eviin.

Tarjosin luonnollisesti Jarmolle korvausta kyydistä, mutta hän ei suostunut millään vastaanottamaan mitään. Uskon, että Herra tulee palkitsemaan hyväsydämisen ja auttavaisen veljeni runsain siunauksin.

Pääsin lopulta nukkumaan puoli neljän aikoihin aamuyöstä, mutta eihän uni tullut millään silmään, kun kävin läpi jo heti matkani alussa tapahtuneita ihmeitä.

Heräsin kuitenkin aamulla jo yhdeksän aikoihin kovaääniseen musiikkiin. Päätin mennä katsomaan, mistä on kysymys. Arvelin, että kyseessä on varmaankin puurimin juhlinta. Ja näin oli. Puurim alkaa varsinaisesti huomenna keskiviikkona, mutta koululaiset juhlivat sitä jo tänään, koska huomenna heillä alkaa loma. Teen erillisen jutun puurimista ylihuomenna.

Kerron samoin omissa jutuissaan majapaikkani isäntäpariskunnasta sekä tästä paikkakunnasta, jossa nyt asustelen.

Kuvassa Pisgat Ze’evissä oleva Ben Zikrien talo, jossa minulla on huone ja pikku keittiö käytössäni.

25.2.2018

Jouko Piho:

Lähden Israeliin

Lähden huomenna 26.2.2018 kolmeksi kuukaudeksi Israeliin. Olen tällä kertaa majoitettuna Itä-Jerusalemissa, tarkemmin sanottuna Pisgat Ze-evissä.

Laitan jälleen joka päivä nettiin raportteja kuvineen kaikesta, mitä olen nähnyt ja kokenut. Myös henkilöhaastatteluja on luvassa.

Teen sitten taas kesäkuussa koosteen kaikista raporteista ja julkaisen ne kirjan muodossa. Kirjan nimi tulee olemaan Ihmeellinen Israel 3.

Pyydän saada sulkeutua esirukouksiinne, että kaikki menee hyvin ja turvallisesti.

13.2.2018

Jouko Piho:

Netanyahu haluaa Länsirannan juutalaissiirtokunnat liitettäviksi osaksi Israelia

World Israel Newsin mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on keskustellut jo jonkin aikaa presidentti Trumpin kanssa Israelin suvereenisuudesta Juudeassa ja Samariassa eli Länsirannalla olevissa juutalaisten uudisasutuksissa.

Netanyahu pitää tärkeänä, että hänellä olisi asiassa amerikkalaisten tuki. Netanyahu korostaa myös sitä, että kyseessä täytyy olla hallituksen eikä yksityisten ihmisten aloite, koska kyseessä on historiallinen muutos.

Tämä olisi hyvä alku, että Länsirannalla olevat juutalaisasutukset anneksoitaisiin eli liitettäisiin virallisesti osaksi Israelin valtiota. Olen kuitenkin sitä mieltä ja aion kirjoittaa siitä Netanyahulle, että olisi vielä parempi tehdä kertarysäyksellä kunnon historiallinen ratkaisu ja liittää koko Länsiranta Israeliin ja lopettaa kaikki puheet mistään palestiinalaisvaltiosta, koska Länsiranta on ikivanhaa juutalaisten ja israelilaisten historiallista, vain heille luvattua Raamatun sydänmaata. Arabit ovat olleet ja ovat alueella myöhemmin tulleita vierailevia vuokralaisia, ei maan laillisia omistajia. Jumala on antanut koko Israelin perintömaaksi ikuisiksi ajoiksi Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin jälkeläisille, ei Ismaelin jälkeläisille.

Lähde:

https://worldisraelnews.com/netanyahu-in-talks-with-us-about-annexation-in-judea-and-samaria-pm-says/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Netanyahu+Says+He%27s+Talking+with+Trump+about+Annexation%3B+IDF+Teaches+Iran+Lesson%3B+Israeli+Pilots%3A+%27Force+of+Blast+Could+Have+Killed+Us%27&utm_campaign=20180212_m144061127_Netanyahu+Says+He%27s+Talking+with+Trump+about+Annexation%3B+IDF+Teaches+Iran+Lesson%3B+Israeli+Pilots%3A+%27Force+of+Blast+Could+Have+Killed+Us%27&utm_term=Netanyahu+Says+He_27s+Talking+with+Trump+about+Annexing+Areas+of+Judea+and+Samaria

2.12.2017

Jälleen Israeliin

Monien kyselyjen jälkeen sain vihdoinkin tänään tietää, että saan käyttööni vuokrahuoneen seuraavaa Israelin matkaani varten 26.2. – 26.5.2018.

Majapaikkani on tällä kertaa Itä-Jerusalemissa sijaitsevassa Pisgat Ze’evissä.

Vaimoni tulee matkan puolivälissä käymään luonani pariksi viikoksi.

Kirjoitan samaan tapaan kuin ennenkin matkastani joka päivä raportin kuvineen. Kesällä 2018 ilmestyvät sitten kaikki raporttini ”Ihmeellinen Israel 3” -kirjan muodossa.

11.2.2017

Dokumenttielokuva juutalaisten paluusta Israeliin

Median ammattilaiset Mika ja Ruut Ahonen julkaisivat joulukuussa 2016 tekemänsä dokumenttielokuvan Suunnitelma A, joka kertoo juutalaisten paluumuutosta Israeliin. 27-minuuttinen elokuva on hyvin tehty. Kannattaa katsoa.

Tässä linkki elokuvaan: http://www.hurttimurtti.fi/suunnitelma-a-dokumentti/ .

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia