Israel 3

Aurinkopaneelilla toimiva lämminvesivaraaja talon katolla Safedissa.

13.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 17

Israel ja energia

Israel on energian suhteen riippuvainen tuontienergiasta. Suurin osa tarvittavasta energiasta tuotetaan hiilellä, jota ei ole Israelissa, ja Egyptistä tuotavalla maakaasulla. Lisäksi käytetään jonkin verran diesel- ja polttoöljyä.

Israelissa ei ole myöskään vesivoimaa eikä ydinvoimalaitoksia. Vuonna 2007 tehtiin suunnitelmia ydinvoimaloiden rakentamiseksi Israeliin, mutta Japanin Fukushimassa v. 2011 tapahtuneen ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen aikeista luovuttiin.

Aurinkoenergiaa pyritään hyödyntämään yhä enemmän. Kaikkialla Israelissa näkee talojen katoilla aurinkopaneeleilla toimivia lämminvesivaraajia. Jos pöntöt ovat valkoisia, ne ovat juutalaisten, jos mustia, ne ovat arabien.

Myös tuulivoimaloita voi nähdä siellä täällä korkeiden vuorten huipulla. Israelin tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus nykyisestä 2 prosentista 10 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Tilanne on energian suhteen kuitenkin muuttumassa. Israelista saattaa nimittäin tulla lähivuosina energiajättiläinen, koska eri puolilta Israelia on löytynyt öljyä ja Välimerestä kaasua Tamarin ja Leviathanin kentiltä. Koeporausten valossa näyttää siltä, että ainakin osassa maata on yhtä isot liuskeöljyvarannot kuin kaikkein suurimmissa öljyntuottajamaissa. World Energy Councilin, maailmanlaajuisen energiajärjestön, mukaan Israelista saattaa löytyä yli 250 miljardia tynnyriä öljyä.

Israelin löydöksillä tulee olemaan pitkällä aikavälillä suuri merkitys markkinoiden saatavuus- ja hintakehitykseen. Öljy- ja kaasuvarat tulevat vaikuttamaan myös Lähi-idän tulenarkaan poliittiseen tilanteeseen.

Profeetta Hesekiel ennusti tämän tilanteen jo yli 2500 vuotta sitten kirjoittamalla lopunaikana tapahtuvasta Gogin sodasta (Hes. 38), jolloin pohjoisessa asuva Gog, monien mielestä Venäjä, tulee hyökkäämään Israelin kimppuun ryöstääkseen sieltä kaiken mitä on ryöstettävissä. Kyse on tuskin appelsiineista tai edes Israelissa hiottavista timanteista. Gogin rosvouksen syy on mitä todennäköisimmin energia eli Israelista löytyneet isot öljy- ja kaasukentät.

 

Palestine Postin etusivun uutinen 14.5.1948: Israelin valtio on syntynyt.

12.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 16

Israelin itsenäisyyspäivä

Tänään 12.5.2016 vietetään Israelissa Itsenäisyyspäivää (Jom Ha’Atsma’ut). Kaikissa mahdollisissa paikoissa näkyy Israelin lippuja, ihmisten päällä, autoissa, asunnoissa ja katujen varsilla, jotka ovat myös täynnä sinivalkoisia suikalenauhoja.

Israel itsenäistyi 68 vuotta sitten 14.5.1948, kun David Ben-Gurion luki Tel Avivissa itsenäisyysjulistuksen, mutta juhlaa vietetään tänä vuonna kahta päivää aikaisemmin, koska päivämäärä ei voi osua sapatiksi eikä sitä edeltäväksi päiväksi.

Itsenäisyyspäivän vietto alkoi jo eilen illalla virallisella seremonialla Herzl-kukkulalla Jerusalemissa heti Kaatuneiden muistopäivän päätyttyä. Theodor Herzl oli nykyaikaisen siionismin perustaja, jonka hauta on hänen mukaansa nimetyllä kukkulalla.

En päässyt Tiberiaan keskustassa olleeseen itsenäisyysjuhlaan mukaan, mutta ylempänä sijaitsevalle asunnollemme asti näkyi ja kuului noin puoli yhdentoista aikaan illalla komea ja näyttävä ilotulitus. Israelilaisilla on vaikuttava kyky surra kaatuneita sotilaita, mutta vaihtaa murhe nopeasti iloksi itsenäisyydestä.

Kun Israel itsenäistyi, maassa oli vain 806 000 asukasta. Viime maanantaina julkaistun viimeisimmän tilaston mukaan Israelissa asuu nyt 8 522 000 ihmistä, joista 6 377 000 on juutalaisia, 1 771 000 on muslimiarabeja ja 374 000 muita, joihin lasketaan mukaan esim. kristityt arabit ja muiden uskontojen harjoittajat.

Kaikista maailman 14,3 miljoonasta juutalaisesta noin 43 prosenttia asuu tällä hetkellä Israelissa. Raamatun profetiat tulevat kuitenkin toteutumaan, mikä merkitsee sitä, että Israelin ulkopuolella elävät 57 % juutalaisista tulevat muuttamaan lähivuosina Israeliin.

Mainittakoon vertailun vuoksi, että kun Israel perustettiin v. 1948, maailmassa oli 11.5 miljoonaa juutalaista, joista vain 6 % asui Israelissa.
 

Kaatuneiden ja terrorismin uhrien muistamispäivä Israelissa.

11.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 15

Kaatuneiden muistopäivä Israelissa

Tänään 11.5.2016 on Israelissa vietetty Kaatuneiden muistopäivää (Jom Hazikaron). Päivän virallinen nimi on Israelin kaatuneiden sotilaiden ja terrorismin uhrien muistamispäivä.

Päivää vietetään juhlavien seremonioiden merkeissä. Juhla alkoi jo eilen illalla kello 20 yhden minuutin kestävällä sireeniäänimerkillä.

Virallinen päivän aloittava seremonia tapahtuu Länsimuurilla, jossa Israelin lippu lasketaan puolitankoon.

Olimme tänään Tiberiaan bussiasemalla, kun kello 11 sireeni soi jälleen, tällä kertaa kaksi minuuttia. Seisoimme hiljaa yhdessä kymmenien muiden kanssa. Kukaan ei liikkunut eikä puhunut eivätkä autot liikkuneet.

Katsoin taivaalla lentäviä vapaita lintuja ja rukoilin: ”Anna Herra tämän kansan vapauden jatkua. Suojele ja varjele Israelia!”

Tämän päivän aikana monet ihmiset osallistuvat muistoseremonioihin ja käyvät hautausmailla.

Illalla klo 19 ja 20 välillä Israelin Itsenäisyyspäivän aloittaa virallinen seremonia Herzl-kukkulalla. Lippu nostetaan jälleen ylös puolitangosta ja tunnelma vaihtuu surullisesta riemukkaaksi. Teen Itsenäisyyspäivästä erillisen raportin.

Kaatuneiden muistopäivän viettäminen juuri ennen Itsenäisyyspäivää muistuttaa kansalaisia itsenäisyyden hinnasta. Päivä on israelilaisille tärkeä, koska hyvin suuri osa heistä on palvellut maan Puolustusvoimissa IDF:ssa ja koska monien lähiomaisia kaatui itsenäistymissodissa.

Kaanan ortodoksinen hääkirkko.

10.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 14

Kaanan ortodoksinen hääkirkko

Kaanan ja Nasaretin matkamme toinen kohde oli Kaanan ortodoksinen hääkirkko, joka on vastapäätä katolista hääkirkkoa, mutta sisälle mennään toista kautta.

Vuonna 1886 rakennettu kirkko tunnetaan myös nimellä Pyhän Yrjön kreikkalaisortodoksinen kirkko.

Vaimoni Ritva kävi sytyttämässä kynttilän alun perin ortodoksiuskoiselta Yrjö-isältään lapsuudessa oppimansa tavan mukaan.

Myös tässä kirkossa pidetään häitä ja sen lisäksi jo naimisissa olevat tulevat tänne uudistamaan vihkilupauksensa.

Molemmissa kirkoissa käy vuosittain noin 200 000 pyhiinvaeltajaa. Ortodoksisessa kirkossa vierailee runsaasti Venäjältä tulleita matkailijoita.

Kaanan ortodoksikirkossa uskotaan olevan kaksi niistä kuudesta vesiastiasta, joissa oli vettä häävieraiden käsienpesua varten, kunnes Jeesus muutti veden viiniksi, koska se oli loppunut kesken hääjuhlan. Voit lukea alkuperäisen kertomuksen Jeesuksen ensimmäisestä ihmeestä evankeliuminkohdasta Joh. 2:1-11.

Nykyään Kaana on arabikaupunki, mutta noin 10 % heistä on kristittyjä.

Kuvassa Kaanan ortodoksinen hääkirkko.

Kaanan katolisen hääkirkon alakerrassa oleva iso kiviastia, joka saattaa olla yksi niistä kuudesta astiasta, joiden veden Jeesus muutti viiniksi, tai ainakin samanlainen.
Kaanan katolinen hääkirkko, jonka edustalla ovat vas. Ariela Waizman ja Ritva Piho.

9.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 13

Kaanan katolinen hääkirkko

Tein vaimoni Ritvan kanssa 6.5.2016 päivämatkan Kaanaan ja Nasaretiin yhdessä Ariela Waizmanin kanssa.

Nasaretista 7 km:n päässä koilliseen oleva Kaana (Kafr Kanna) on tunnettu siitä, että Jeesus teki siellä ensimmäisen ihmeensä muuttamalla häissä veden viiniksi, jonka vuoksi paikkaa pidetään hyvin pyhänä. Tämän muistoksi Kaana on täynnä ensimmäisen ihmeen hääviiniä myyviä kauppoja sekä kaksi ihmettä muistelevaa hääkirkkoa.

Menimme ensimmäiseksi Kaanan pieneen ja kauniiseen katoliseen hääkirkkoon, jossa on kaksi vihreäkupolista kellotornia ja enkelipatsaita täynnä oleva julkisivu.

Fransiskaanit tulivat alueelle v. 1641. Vuonna 1879 fransiskaanit alkoivat rakentaa uutta kirkkoa vanhemman kirkon päälle. Työ valmistui ja nykyinen kirkko vihittiin v. 1883.

Kirkon alakerrassa on nähtävillä iso muinainen ruukku, jonka sanotaan olevan yksi niistä kuudesta kiviastiasta, joiden veden Jeesus muutti viiniksi.

Silloin tällöin Kaanan katolisessa kirkossa järjestetään häätilaisuuksia.

Yksi Jeesuksen opetuslapsista Natanael eli Bartolomeus oli kotoisin Kaanasta ja hänen muistokseen on kirkkokin, mutta se on yleensä suljettuna, sekä avoinna oleva pieni kappeli.

 

 

Adam Berkowitz ja Jouko Piho Golanilla Katzrinin ostoskeskuksessa.

8.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 12

Adam Berkowitz

Pohjois-Galilean ja Golanin retkemme viidentenä kohteena oli Golanin pääkaupunki Katzrin ja sinne v. 2013 muuttanut Adam Berkowitz.

Katzrinin settlementti perustettiin v. 1977. Alueelle muutti aluksi nuoria pareja Haifasta ja Tel Avivista. Tällä hetkellä Katzrinin 7000 asukkaasta noin yksi kolmasosa on entisestä Neuvostoliitosta 1980-luvun lopulla muuttaneita juutalaisia tai heidän jälkeläisiään.

Löysin netistä muutama vuosi sitten sivuston Breaking Israel News (http://www.breakingisraelnews.com/#ZFX6vRypvj7luhPq.97), jossa on mielenkiintoisia uutisia ja artikkeleita Israelista sekä juutalaisten että kristittyjen silmin nähtynä.

Kiinnitin huomiota erityisesti Adam Berkowitzin teräviin kirjoituksiin ja kun huomasin, että hän asuu Golanilla Katzrinissa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa, päätin käydä tapaamassa häntä Pohjois-Israelin matkamme yhteydessä, mikä toteutui viime tiistaina 3.5.2016.

Pienen etsiskelyn jälkeen löysimme tapaamispaikaksi sovitun Katzrinin ostoskeskuksen, jossa minua odotti leveästi hymyilevä ja ystävällinen Adam.

Yhdysvalloissa syntynyt Adam Berkowitz toimi nuorempana 30 vuotta kokkina New Yorkissa, mutta koettuaan itsensä onnettomaksi hän päätti lähteä lomalle kibbutsiin Israeliin. Adamin ajatuksena oli olla Israelissa vain vähän aikaa, mutta muutaman viikon kuluttua hän alkoi kokea, että tässä maassa on jotain erityistä.

”Tämä maa vaikutti minuun niin voimakkaasti, että minä joka olin aika maallinen tyyppi, aloin tulla uskonnolliseksi ja menin rabbeja valmistavaan Yeshiva-kouluun 8 vuodeksi”, kertoi Adam myhäillen.

Adam Berkowitz on siten vihkimyksen saanut rabbi, mutta sen lisäksi hän palvellut Israelin Puolustusvoimissa IDF:ssa lääkintätehtävissä.

Tällä hetkellä Berkowitz on vakituinen artikkelikirjoittaja em. Breaking Israel News –sivustolle. Päivä meidän tapaamisemme jälkeen sivustolla oli Berkowitzin erinomainen kirjoitus siitä, että evankeliset kristityt ovat Israelin suurin tukiryhmä maailmassa, mutta nämä kristityt joutuvat kuitenkin kokemaan usein torjuvaa kritiikkiä niiden taholta, joita he haluavat auttaa. Tässä linkki artikkeliin: http://www.breakingisraelnews.com/…/slowly-jewish-hearts-…/… .

 

Nimrodin linnoitus Golanilla Israelissa.

7.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 11

Nimrodin linnoitus

Pohjois-Galilean ja Golanin retkemme neljäntenä kohteena oli Hermon-vuoren eteläisellä rinteellä 815 metriä merenpinnan yläpuolella olevalla harjanteella sijaitseva mahtava 420 metriä pitkä ja 150 metriä leveä Nimrodin linnoitus, joka on melko hyvin säilynyt islamilainen keskiajan rakennelma.

Alunperin linnoituksen nimi oli arabiaksi Qal’at al-subeiba eli suuren kallion linna, mutta alueelle 1800-luvulla tulleet druusit alkoivat kutsua sitä Nimrodin linnaksi.

Nimi Nimrod tulee Raamatun mainitsemasta kuningas Nimrodista, joka oli Nooan pojan Haamin pojan Kuusin poika eli Nooan pojanpojanpoika, ensimmäinen mahtava hallitsija maan päällä, joka oli myös suuri metsästäjä Jumalan armosta. Perinteisesti häntä on pidetty myös Babylonin tornin rakentajana.

Kuuluisan Saladinin veljenpoika Al-Aziz rakensi 1229 Nimrodin linnoituksen perustukset, joita myöhemmät sulttaanit laajensivat niin, että lopputuloksena on vieläkin vaikuttavan näköinen linnoitus, joka vartioi aikoinaan rannikon Tyyroksesta Syyrian Damaskokseen johtavaa tietä ja josta oli hyvä tarkkailla Golanin ylänköä ja lännestä tulevia vihollisarmeijoita kuten ristiretkeläisiä.

Kun ristiretkeläisaika päättyi 1200-luvun lopulla, myös Nimrodin linnoituksen merkitys väheni, ja esim. turkkilaisvallan aikana 1400-luvulla linnaa käytettiin vankilana. Sen jälkeisinä vuosisatoina linnoitus hylättiin ja siellä kävivät vain paimenet laumoineen hakemassa välillä suojaa.

Vuodesta 1967 lähtien alue kuten koko Golan on ollut Israelin hallinnon alainen.

 

Hermonilta valuvaa kirkasta vettä, joka virtaa Tel Danin luonnonsuojelualueen läpi.

6.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 10

Tel Dan

Pohjois-Galilean ja Golanin retkemme kolmantena kohteena oli tien 99 varrella oleva Tel Danin luonnonsuojelualue, jossa raamatullinen muinaishistoria ja ainutlaatuinen luonnonkauneus yhdistyvät.

Vanhojen raunioiden lomassa voi ihailla tänne läheiseltä Hermon-vuorelta valuvaa valtavan kirkasta ja turkoosinväristä vettä, joka laskee täällä alueen läpi kiertävään Dan-jokeen, joka on kolmesta Jordaniin virtaavasta joesta suurin ja tärkein. Sitä katsellessa tuli heti mieleen Raamatussa mainittu elämän veden virta, joka kristallinkirkkaana kumpuaa Jumalan ja Karitsan (=Jeesuksen) valtaistuimesta (Ilm. 22:1).

Myös kasvillisuus, kukat, pensaat ja puut, on hyvin runsasta ja monimuotoista, jota ihaillessa tuli tunne kuin kävelisi Eedenin puutarhassa.

Täällä asui aikoinaan Israelin 12 heimosta pohjoisimpaan osaan asettunut Danin heimo, joka valloitettuaan Laisin kaupungin nimesi sen Daniksi. Tästä kerrotaan Raamatussa Tuomarien kirjan 18. luvussa.

Alueella on kolme eripituista kävelyreittiä, myös lyhyt reitti, jonka voi kiertää pyörätuolilla.

Puiston keskellä on Tel Dan, muinaisen Israelin pohjoisen kuningaskunnan pääkaupunki, jossa voi nähdä pakanallisena alttarina käytetyn ns. korkean paikan sekä kaupunginportteja.

Tel Dan näyttää olevan hyvin suosittu käyntikohde. Alue oli täynnä busseja ja paljon oli myös iloisia koululaisryhmiä.

 

Israelissa sanotaan Holokaustin muistopäivänä: "Ei koskaan enää!"

5.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 9

Holokaustin muistopäivä

Tänään 5.5.2016 on kaikkialla Israelissa vietetty Holokaustin muistopäivää (Jom HaShoa) natsi-Saksan vainoissa kuolleiden juutalaisten muistoksi, kun kaksi kolmasosaa Euroopan juutalaisista surmattiin ja yksi kolmasosa kaikista maailman juutalaisista kuoli.

Menin aamulla klo 10 ulos, kun hälytyssireenit alkoivat soida kahden minuutin ajan ja näin, miten autot pysähtyivät ja ihmiset viettivät hiljaisen hetken uhrien muistolle. Näin tapahtuu koko maassa.

Jom HaShoan aikana myös monet viihde- ja julkiset laitokset on suljettu. Israelin televisio ja radio välittävät muisto-ohjelmia ja dokumentteja eivätkä lainkaan mainoksia. Liput lasketaan puolitankoon.

Vainojen uhrien museossa, Jad Vashemissa, pidetään erityinen seremonia, joka televisioidaan koko kansalle.

Pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi puheessaan, että Holokaustin muistopäivän vietto on nyt tärkeämpää ja ajankohtaisempaa kuin koskaan aikaisemmin, koska kaikkialla maailmassa antisemitismi on nostamassa jälleen päätään.

Kun juutalaiset viettävät tätä tuskallisten muistojen päivää, he ajattelevat samalla: ”Ei koskaan enää!”

Kun muistelemme holokaustin miljoonia uhreja, voimme samalla muistaa myös niitä urheita ja vanhurskaita miehiä ja naisia, jotka auttoivat, pelastivat ja kätkivät juutalaisia, vaikka se oli heille itselleen hyvin riskialtista ja vaarallista toimintaa.

Voimme muistaa myös sotilaita, jotka vapauttivat kuolemanleirit ja auttoivat eloonjääneitä uuden elämän alkuun.

Tällä hetkellä Israelissa asuu 193 000 holokaustista selviytynyttä juutalaista, joista 2/3 on naisia ja joiden keski-ikä on 80 vuotta. Monet heistä, tutkimusten mukaan noin 45 000, ovat varsin köyhiä. Onneksi on kuitenkin useita eri järjestöjä, osa kristillisiä, jotka auttavat heitä eri tavoin.

 

Kirjat Shmonan kaupunki Pohjois-Israelissa.

4.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 8

Kirjat Shmona, Tel Hai ja Metula

Pohjois-Galilean retkemme toisena kohteena olivat pohjoisessa olevat kaupungit Kirjat Shmona, Tel Hai ja Metula.

Vuonna 1949 perustetun Kirjat Shmonan nimi on suomeksi Kahdeksan kaupunki, mikä viittaa niihin kahdeksaan juutalaispioneeriin, jotka kaatuivat v. 1920 läheisessä Tel Haissa (Elämän kukkula) puolustaessaan yhteisöään ryösteleviä arabeja vastaan. Heidän johtajansa oli Josef Trumpeldor, Venäjällä syntynyt sionistijohtaja, jonka kunniaksi on Israelissa joka puolella hänen mukaansa nimettyjä katuja. Trumpeldor sanoi vähää ennen kuolemaansa: ”On hyvä kuolla isänmaan puolesta.”

Tel Haissa on Trumpeldorille omistettu muistomerkki sekä suuri muistokivi niiden 12 laskuvarjosotilaan muistoksi, jotka kuolivat Tel Haissa 6.8.2006, kun Libanonin puolelta ammuttu Katjusha-raketti surmasi heidät.

Tämän toisen Libanonin sodan aikana Kirjat Shmonaan ammuttiin toistatuhatta rakettia. Kaupunki tuli surullisenkuuluisaksi lukuisista pommisuojistaan.

Käväisimme myös kääntymässä lähellä olevassa Metulassa, joka on Israelin pohjoisin kaupunki, josta voi katsella kuuden kilometrin päässä olevaa Libanonia.

Vuoden 2006 Libanonin sodassa Metulasta tuli aavekaupunki, kun kaikki sen asukkaat pakenivat pois Hizbollahin raketti-iskujen takia.

 

Tel Hazorin raunioita.

3.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 7

Tel Hazor

Vuokrasin tänään 3.5.2016 Eldanilta henkilöauton päiväksi ja tein vaimoni kanssa 10 tunnin kiertomatkan läpi Pohjois-Galilean ja Golanin. Olisin halunnut manuaalivaihteisen auton, mutta koska vuokraamolla oli vain automaattiautoja, piti opetella sen ajamista, mikä menikin loppujen lopuksi hyvin, mitä nyt pari kertaa tökkäsin äkisti jarrua.

Kävimme ensiksi Jeesuksen vuorisaarnan Autuuksien vuorella, josta tein jo viime syksynä raportin, mutta halusin viedä Ritvan sinne. Paikka olikin koskettava, kun vaimoni rukoili itkien sen kiven kohdalla, jossa lukee: ”Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen.”

Ensimmäinen varsinainen tutustumiskohde oli Hulan laaksossa tien 90 varrella sijaitseva kansallispuisto Tel Hazor, joka on mukana vuodesta 2005 Unescon maailmanperintöluettelossa yhdessä Megiddon ja Beersheban kanssa.

Tel Hazorissa on kaivettu esiin sekä pronssikauden kanaanilaista (mm. temppeli ja palatsi) että rautakauden muinaisisraelilaista asutusta. Tel Hazorin kaivaukset ovat sikäli historialliset, että ne olivat ensimmäinen iso arkeologinen projekti itsenäisen Israelin aikana, joita johti 1950- ja 60 -luvuilla kuuluisa arkeologi Yigael Yadin (1917-1984), joka oli myös tunnettu poliitikko ja Israelin puolustusvoimien toinen pääesikunnan päällikkö.

Tel Hazor oli yli 3000 vuotta sitten hyvin merkittävä keskus ja välietappi Egyptin ja Mesopotamian välillä.

Raamatussa kerrotaan, miten Joosua valtasi Hazorin (Raamatussa muodossa Hasor), joka muinoin oli seudun kaupunkivaltioista mahtavin (Joos. 11:10).

Myöhemmin kuningas Salomo linnoitti Hazorin samoin kuin Geserin ja Megiddon (1. Kun. 9:15). Paikalla on esiinkaivettuna Salomon portin rauniot.

Yli 200 vuotta Salomon kuoleman jälkeen, Israelin kuninkaan Pekahin hallituskaudella, Assyrian kuningas Tiglat-Pileser III valloitti Hazorin v. 732 eKr. ja vei sen asukkaat pakkosiirtolaisuuteen (2. Kun. 15:29).

Kuten voimme nähdä, Tel Hazorilla on monia yhtymäkohtia Raamatun kertomuksiin.

 

Smuel Herskowitz ja Ariela Waizman.

2.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 6

Ariela Waizman – suomalainen valokuvaamoyrittäjä Tiberiaassa

Yksi suomalaisten kohtaamispaikkoja Tiberiaassa on Rabinin aukion varrella sijaitseva valokuvausliike Foto Herskov, jossa suomalainen v. 2007 Israeliin muuttanut Ariela Waizman ottaa iloisesti hymyillen vastaan kaikki satunnaiset kävijät, tutut ja tuttujen tutut.


Liike on alun perin Unkarin juutalaisen, nyt 94-vuotiaan Smuel Herskowitzin 1950-luvulla perustama. Herskowitz selvisi hengissä sekä Dachaun että Aushwitzin tuhoamisleireistä, oli Norjassa 10 vuotta ja muutti sen jälkeen Israeliin.

Ariela tutustui Herskowitziin tullessaan ostamaan v. 2009 hääkuviinsa kehyksiä. Pian alkoi molemminpuolinen auttaminen eri asioissa, mikä johti siihen, että Ariela toimi 1½ vuotta Herskowitzin apulaisena oppien samalla uuden ammatin.

Kun ikä alkoi painaa Herskowitzia, tehtiin 1.3.2011 vuokrasopimus, että Ariela jatkaa liikkeessä yrittäjänä, mistä on todistuksena seinällä näkyvä Tiberiaan Veroviraston antama yrittäjätodistus.

Yrittäjän työ on ollut vapaata, mutta samalla vastuullista. Joskus on ollut vaikeuksia tiukan byrokratian kanssa, mutta aina kaikesta on selvitty.

Viime aikoina lisääntynyt digitalisaatio on tuonut omat haasteensa, kun filmejä ei enää kehitetä kuten ennen. Nykyisin pääasiallisin tulolähde ovat passikuvat. Kun olin vaimoni kanssa tänään 2.5.2016 liikkeessä, siellä kävi parin tunnin aikana koko ajan uusia passikuvan tarvitsijoita.

Eläminen Israelissa ei ole siinä mielessä helppoa, että palkkataso on viisi kertaa Suomea alhaisempi, mutta elinkustannukset ovat samalla tasolla kuin Suomessa.

Kaikesta huolimatta Ariela kokee vahvasti, että Jumala on istuttanut hänet Israeliin ja siksi hänen paikkansa on miehensä, suomenjuutalaisen Mikhaelin kanssa täällä.

Välillä on mahdollisuuksia käydä mielenkiintoisia keskusteluja. Joitakin aikoja sitten eräs muslimimies tuli uskoon Arielan kanssa juteltuaan.

Kirjoitin viime syksyn Israel-raportissani nro 9, miten Ariela pääsi uskoontultuaan v. 2002 viinanhimosta irti. Nyt Ariela kertoi minulle, että hän on päässyt viimeinkin eli 10.4.2016 eroon häntä 33 vuotta vaivanneesta tupakanhimosta.

Ariela yritti kyllä monta kertaa lopettaa ja kokeili laastareita, nikotiinipurukumia, lääkkeitä ja vieroituskursseja, mutta täysin turhaan – hän ei voinut olla yhtä vuorokautta enempää ilman tupakkaa.

Kolme viikkoa sitten kaikki muuttui, kun kaksi uskovaa suomalaista sisarta rukoili Arielan puolesta. Ariela koki, että hänen sisältään lähti kuusi pahaa tupakkaan liittyvää demonia ulos.

Ilman Jeesuksen Nimeä ja paastoa tämä ei olisi ollut mahdollista.

Toisinaan on tullut kiusauksia polttamiseen, mutta ne halut eivät tule enää sisältä käsin, vaan ulkopuolelta ja ovat sen vuoksi vastustettavissa.

Jumala siunatkoon Arielaa edelleen niin, että hän saa loistaa kirkkaana valona tässä maassa!

 

Tuomas Levänen Ylä-Tiberiaan sefardisynagogassa.

1.5.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 5

Tuomas Levänen

Tapasin tänään Ylä-Tiberiaassa Suvi ja Tuomas Leväsen ja heidän kaksi Israelissa olevaa lastaan. Tein heistä jo viime syksynä raportin, joka on luettavissa Ihmeellinen Israel-kirjassani, mutta haluan nyt kertoa hiukan lisää.

Nelikymppinen Tuomas on ainutlaatuinen henkilö, entinen Kaarinan helluntaiseurakunnan työntekijä, joka on jo pitkään kääntänyt raamatullisia ja apokryfisiä tekstejä arameasta suomeksi, joita voi lukea Tuomaksen nettisivulla http://www.apokryfikirjat.com/ .

Kun Leväset asuivat viime syksynä Beit She’anissa, alkoi Tuomas käydä paikkakunnan synagogissa, koska siellä ei ollut kristillisiä seurakuntia. Näistä synagogavierailuista kehittyi Tuomaksen mielessä hyvin äkkiä uusi missio, että hänen tehtävänsä onkin olla kristittynä juutalaisten keskuudessa ja yrittää siellä tuoda esiin Jeesus Messiasta tilanteiden siihen avautuessa.

Ovia on tosiaan avautunut. Tuomas on otettu erittäin myönteisesti vastaan, vaikka kaikki tietävät, että hän uskoo hiukan eri tavalla kuin he. Siitä huolimatta Tuomasta pyydetään usein lausumaan arameankielisiä siunausrukouksia synagogissa. Jotkut ovat sanoneet, että he toivovat, että Leväset eivät koskaan palaisi Suomeen. Sekin on tehnyt myönteisen vaikutuksen, että Levästen kaksivuotias Maria osaa olla hiljaa synagogassa, mutta taitaa sitten sanoa aamenen ääneen aivan oikeassa kohdassa.

Tuomas käy joka päivä synagogassa, arkisin sefardisynagogassa ja sapattina jyrkemmän linjan ortodoksijuutalaisten synagogassa. Rukoushetkiä on kolme kertaa päivässä, kuten Daniel rukoili kolme kertaa Babylonin vankeudessa ollessaan, aamulla klo 7.45 ja illalla klo 18 ja 19.30.

Tuomas huomasi pian, että vaikka juutalaiset tietävät, että kristityillä on Uusi testamentti, he eivät tiedä sen sisällöstä mitään. Siksi Tuomas alkoi jakaa jo Beit She’anissa ja nyt täällä Tiberiaassa hepreankielisiä Uusia testamentteja kaikille halukkaille. Tähän mennessä jo noin 1000 juutalaista on saanut Tuomakselta Uuden testamentin.

Varmaan tämän Sanan kylvön takia, mutta myös Tuomaksen lämpimän ja viisaan uskovaisuuden johdosta, Tiberiaassa on useita kymmeniä ortodoksijuutalaisia tullut uskoon tunnustaen, että Jeshua on Messias. Koska Jeesus on kuitenkin edelleen varsin kiistanalainen henkilö Israelissa, nämä uskoontulleet juutalaiset pitävät yleensä uskostaan matalaa profiilia, kuten toimi hallitusmies Nikodemuskin Jeesuksen aikana.

Kaikkein merkillisin asia tapahtui muutama päivä sitten, kun eräs rabbiinikoulun opettaja, joka ei tiennyt, että Tuomas on kristitty, tuli Tuomaksen luo ja sanoi: ”Jumala käski tulla luoksesi kysymään Jeshuasta.” Tuomas kertoi miehelle Jeesuksesta ja heillä oli pitkä ja antoisa keskustelu.

Tuomas näyttää ulkoisesti aivan ortodoksijuutalaiselta. Hänellä on parta, mustat housut, valkoinen paita ja musta lierihattu. Tuomas selitti, että tällaisen pukeutumisen ideana on erottautuminen maailmasta. Yhdenmukainen asu ei ole kuitenkaan ehdoton pakko, josta on esimerkkinä paikallisen ääriortodoksisynagogan parraton rabbi, joka käyttää farkkuja ja värikkäitä paitoja.

Herra, siunaa Tuomasta ja hänen perhettään edelleenkin tässä arvokkaassa Sanan kylvötyössä, mitä he tekevät Pyhässä maassa! Anna vielä monien sinua kunnioittavien rabbien ja hurskaiden juutalaisten silmien avautua, että he ymmärtävät, että heidän Messiaansa tuli jo kerran Jumalan uhrikaritsana ja on pian tuleva uudestaan Messiaana ja Kuninkaiden Kuninkaana.

 

Maisema Jouko Pihon Tiberiaan vuokra-asunnon ikkunasta ulos Gennesaretin järvelle.

30.4.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 4

Maisema Tiberiaan asunnosta

Ohessa on kuva upeasta maisemasta, joka avautuu minulle täällä Tiberiaan asunnon työhuoneen ikkunasta. Eli kun naputtelen näitä rivejä ja muita tekstejä, niin edessäni on inspiroiva ja voimia antava näkymä Gennesaretin järvelle, Vapahtajamme Jeesuksen kotijärvelle, jonka päällä hän käveli ja jonka tuiman myrskyn hän tyynnytti.

On suuri Jumalan ihme ja kiitosaihe, että sain tämän asunnon käyttööni lähes kolmeksi kuukaudeksi.

Olin nimittäin menossa maaliskuun alussa asumaan erääseen Tel Avivin vuokra-asuntoon ja maksoin jo Western Unionin kautta ensimmäisen kuukauden vuokrankin, kun kävi ilmi, että minua oli jymäytetty, kun mitään luvattuja asunnon avaimia ei alkanutkaan kuulua ja asuntoa vuokraavan Philip Boultonin sähköpostit loppuivat kuin seinään.

Kun ihmettelin asiaa Facebookissa, niin eräs uskova lähetti minulle viestiä, että voisin kysyä tätä asuntoa, jossa nyt olen. Heti ensimmäisellä puhelulla asia selvisi ja sain vuokratuksi tämän todella hyvän asunnon edullisesti.

Joten jos sinä etsit netin kautta vuokrattavia asuntoja Israelista, niin on parasta olla varuillaan, koska aivan aidoilta näyttävät asunnonvälitysfirmat voivatkin olla huijareita.

Ilmoitin petkutuksesta Western Unioniin sekä Suomen ja Israelin poliisille, mutta asiasta ei ole tullut mitään selvyyttä.

Maksoin oppirahat ja koetan olla seuraavalla kerralla varovaisempi.

Toisaalta tässä kävi niin, että tämä vastoinkäyminen avasi minulle oven tähän mukavaan asuntoon – joten kiitos Herralle joka tapauksessa!
 

Pääsiäisen seder-lautanen, jonka keskellä lukee Pesach hepreaksi.

29.4.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 3

Pääsiäinen

Kun menimme Israeliin tultuamme seuraavana päivänä 27.4.2016 lähikauppaan, huomasimme heti, että nyt on meneillään yksi juutalaisuuden tärkeistä juhlista eli pesach, pääsiäinen, koska hyllyissä ei ollut leipätuotteita ollenkaan.

Juutalaiset viettävät pääsiäistä n. 3500 vuotta sitten tapahtuneen Egyptin orjuudesta vapautumisen eli exoduksen muistoksi. Sitä juhlitaan kahdeksan päivän ajan, joista ensimmäisenä iltana syödään seremoniallinen illallinen, seder-ateria, jossa on rouhittuja pähkinöitä, omenoita, kanelia ja viiniä - seos kuvaa laastia, jota juutalaisorjat käyttivät Egyptissä, persiljaa, joka on kastettu suolaveteen, joka kuvaa kevättä ja juutalaisten kyyneleitä, kananmuna, joka kuvaa kevättä, reisiluu, joka kuvaa uhrilammasta ja vasta raastettua piparjuurta, joka kuvaa orjuuden karvautta.

Kun israelilaiset lähtivät Egyptistä, he söivät edeltävänä yönä karitsan lihaa. Lisäksi teurastetun karitsan verta siveltiin suojelevaksi merkiksi ovenpieliin, jotta kuoleman enkeli kulkisi ohi, kun muutoin kaikki egyptiläisten esikoiset surmattiin, mikä oli viimeinen 10 vitsauksesta, jonka jälkeen faarao viimein taipui päästämään israelilaiset lähtemään. Pääsiäisen heprealainen nimi pesach tarkoittaakin ohikulkemista.

Pesachia kutsutaan myös happamattoman leivän juhlaksi ja kevään juhlaksi. Silloin ei saa syödä mitään hapatettua tai käymällä valmistettua ruokaa. Tämä on muistona israelilaisten kiireisestä Egyptistä lähdöstä, jolloin ei ollut aikaa kohottaa leipätaikinoita. Hapate symboloi ylpeyttä ja sydämen kovuutta, josta juutalaisen täytyy erottautua. Ainoa leipä, jota pesachina saa syödä, on vedestä ja vehnäjauhoista matalassa lämpötilassa valmistettu matsa-leipä. Muut viljatuotteet on kielletty. Koti tulee siivota ja puhdistaa erityisen huolellisesti, jottei siellä ole yhtään leivänmurusia.

Me kristittyinä tiedämme, että juutalaisten pääsiäislammas on esikuva todellisesta pääsiäislampaasta, Jumalan Karitsasta, Jeesuksesta Kristuksesta, joka ottaa pois maailman hapatuksen eli synnin. Toivon ja rukoilen, että mahdollisimman moni juutalainen voisi tulla ymmärtämään, että Jeesus tuli ensimmäisen kerran kärsivänä Herran palvelijana kuolemaan uhrilampaana kaikkien ihmisten puolesta, mutta että Jeesus tulee toisen kerran maan päälle Kuninkaana ja Messiaana, jota hekin hartaasti odottavat.

 

Ritva Piho ja mehumies Itsik Simhon.
Ritva Piho ja David Habler.

28.4.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 2

Jälleennäkemisiä

Kävin eilen tapaamassa David Hableria, viimesyksyisen majapaikkani David Hostelin tarmokasta isäntää, ja vein hänelle samalla lahjaksi kaksi kirjaani Ihmeellinen Israel ja Profetioita, jotka David laittoi oleskelutilan kirjahyllyyn hostelissa majoittuvien suomalaisten matkailijoiden luettaviksi. Davidhan toivoo nimenomaan, että hänen hosteliinsa tulisi paljon suomalaisia turisteja.

David selaili mielissään viime syksyn matkastani kertovaa Ihmeellinen Israel –kirjaani ja löysi sieltä ilokseen useita häneen liittyviä kuvia.

David Hostelissa oli ollut juuri vähää aikaisemmin useitakin suomalaisia, mutta nyt jäljellä oli enää yksi pariskunta, Tuomo ja Mirkka Vaarala, joihin oli hauska tutustua.

Tänään menin tervehtimään Davidia uudestaan Presidentti-kahvipaketin kera ja tällä kertaa vaimoni Ritva oli mukana. David ja Ritva olivat heti samalla aaltopituudella ja he sopivatkin siitä, että heidän pitää tavata paremmalla ajalla, jotta he voisivat puhua kunnolla kaikenlaisista asioista.

Toinen mukava jälleentapaaminen oli Tiberiaksen keskustassa, jossa suunnistimme kohti mehumies Itsik Simhonin Yohanan Ben-Zakai 7:ssä sijaitsevaa juomapaikkaa. Itsik oli yllättynyt ja hyvin iloinen nähdessään minut ja vaimoni. Itsik otti heti nettipuhelinyhteyden Suomeen ja kertoi suomalaiselle naisystävälleen Riitta Hartoselle, että nyt se Piho on täällä. Minäkin vaihdoin muutaman sanan Riitan kanssa.

Tilasimme sen jälkeen sitä samaa taivaallista nektaria, jota maistoin viime syksynä, eli erittäin virkistävää juomaa, jossa on omenaa, porkkanaa, sitruunaa ja granaattiomenaa. Kun tarjosin maksua, Itsik totesi: ”On the house!” (Talo tarjoaa!).

Sitten katsoimme kirjaani Ihmeellinen Israel, jossa on yksi raportti mehumiehestä. Vaimoni sanoi Itsikille, että sinä olet nyt kuuluisa mies Suomessa, ja Itsik nauroi hersyvästi. Itsik halusi ostaa kaksi kappaletta kirjaani, toisen mehupaikkaan ja toisen Riitalle Suomeen.

Itsik haluaisi kovasti muuttaa Suomeen Riittansa luo. ”Vielä on jonkin aikaa joitakin esteitä, mutta kohta olen vapaa mies lähtemään”, kertoi Itsik innoissaan. Toivon ja rukoilen, että näin tulee pian tapahtumaan.

Lopuksi tiedoksi, että minulla on nyt israelilainen puhelinnumero, joka on 055-9973539.
                                     

 

Ritva Piho saavuttuaan Tiberiakseen yöllä 26.4.2016
Jouko Piho saavuttuaan Tiberiakseen yöllä 26.4.2016.

 27.4.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 1

Jälleen Israeliin!

Tulin eilen 26.4.2016 jälleen Israeliin, toiseen kotimaahani, tälläkin kertaa noin kolmeksi kuukaudeksi kuten viime syksynäkin.

Viimeksi olin yksin, mutta nyt on vaimoni Ritva mukana ensimmäiset kolme viikkoa.

Oli ihmeellistä kävellä taas Tiberiaan katuja ja katso aina innoittavaa Gennesaretin järveä, jota en ikinä väsy ihailemaan.

Olemme majoittuneena erään uskovan suomalaisen omistamassa kauniissa ja tilavassa asunnossa, jossa on neljä huonetta, keittiö ja sauna.

Matka Turkish Airlinesin koneilla Istanbulin kautta Tel Aviviin meni hyvin.

Ben Gurionin lentokentällä alkoi monien ihmeiden sarja, kun Jumala lähetti meille enkeleitä auttamaan meitä.

Olimme olleet vähän aikaa pitkässä passintarkastusjonossa, kun eräs virkailija tuli sanomaan meille, että meidän ei tarvitse jonottaa siinä, vaan me voimme siirtyä luukulle 4, jossa oli meitä ennen vain yksi henkilö. Ensin ihmettelimme asiaa, mutta sitten selvisi, että mainittu paikka on varattu invalideille. Kumpikaan meistä ei ole varsinaisesti invalidi, mutta vaimoni käyttää molempien polvien leikkausten takia kävellessä sauvoja tuen saamiseksi.

Meillehän nopeampi jono sopi hyvin ja vielä joutuisammin pääsimme läpi passintarkastuksesta, jossa meiltä ei kysytty yhtä ainoaa kysymystä, kun yleensä tulijoilta kysytään useita varsin tiukkojakin maahantuloon liittyviä kysymyksiä.

Toinen ihme tapahtui Tel Avivin keskusbussiasemalla, jossa turvallisuusmies nähtyään meidät kahden painavan matkalaukun kanssa päätti tarjoutua auttamaan meitä, otti toisen laukun ja ohjasi meidät sokkeloisen bussiaseman läpi kauempana olevalle hissille, josta pääsimme 7. kerrokseen, josta Tiberiakseen menevät bussit lähtevät.

Kolmas ihme tapahtui seisottuamme ulkona jonkin aikaa bussia odottamassa paikassa, missä ei ollut minkäänlaisia tuoleja eikä penkkejä, että eräs nuori juutalainen poika tuli Ritvan luo ja tarjosi hänelle istuttavaksi jonkinlaista pakkilaatikkoa, jolla hän itse oli istunut vähää aiemmin. Ritva istahti tyytyväisenä, koska hänen polvensa olivat jo melko rasittuneet pitkästä matkasta.

Neljäs ihme tapahtui perillä Tiberiaassa, kun jäimme keskellä yötä pois bussista Ohel Ja’akov –kadulla. Otimme ensin pysäkin kohdalla muutamia valokuvia. Lähdimme sitten kävellen kohti 400 metrin päässä olevaa majapaikkaa. Koska alkumatka oli ylämäkeä, Ritva sanoi, että hän ei jaksa vetää matkalaukkuaan. No, mikäs siinä, minä vahva mies otin toiseen käteen hänen 25 kg painavan matkalaukkunsa, laitoin sen päälle 5-kiloisen attasealaukkuni, ja toisella kädellä aloin vetää 30 kg painavaa omaa laukkuani.

Pikku hiljaa puuskuttelin mäkeä ylöspäin. Pysähdyin vetämään henkeä David Hostelin kohdalla, jossa olin viime syksynä majoittuneena. Sitten jatkoin matkaa ja päätin oikaista erään kivisen ja epätasaisen hiekkakentän kautta, koska se lyhentäisi matkaa. Mentyäni vaivalloisesti noin 10 metriä, kuulin takaa huutoja, tarvitsemmeko apua. Kerroimme tilanteemme kahdelle juutalaisnuorelle, tytölle ja pojalle, jotka halusivat antaa meille autokyydin perille majapaikkaamme. Tarjosin heille avusta rahaa, mutta he kieltäytyivät ehdottomasti ottamasta mitään.

Olimme aivan ihmeissämme: lentokentältä lähtien olimme kohdanneet useita yllättäviä avuntarjouksia, jotka koimme Jumalan meille antamiksi siunauksiksi, joista kiitimme iloissamme Taivaan Isää.

25.4.2016

Jälleen Israeliin!

Lähden huomenna 26.4.2016 uudestaan Israeliin lähes kolmeksi kuukaudeksi eli tulen takaisin 21.7.2016.

Keskuspaikkani on jälleen Tiberias, josta käsin teen matkoja ympäri Israelia. Pyrin käymään sellaisissa paikoissa, missä en ole aikaisemmin ollut. Kirjoitan nytkin joka päivä raportteja kuvineen, jotka laitan nettiin ja koostan myöhemmin eli elokuussa 2016 kirjaksi, jonka nimeksi tulee Ihmeellinen Israel 2.

En asu tällä kertaa David hostelissa, mutta käyn kyllä tervehtimässä David Hableria ja vien hänelle lahjaksi viime syksyn Israel-matkani raporteista koostetun Ihmeellinen Israel –kirjan.

Odotan Jumalan ilmestyvän minulle tämän matkan aikana.

x 01.05.2016 18:59

Kun nyt kerran olet Israelissa niin tarkkaile myös josko näkisit tälläistä.
http://prophecy.org.il/2335-prophecy/

| Vastaa

Uusimmat kommentit

05.12 | 11:07

Melkoinen sananjulistaja tämä Nick . https://m.youtube.com/watch?v=tZ0nmxq9qnU

04.12 | 13:29

KIDS RECEIVED THE HOLY SPIRIT! God, He wants to be our Father

https://www.youtube.com/watch?v=SFEoQ4FCPUs

04.12 | 12:43

Neuroscience of Glossolalia

https://www.youtube.com/watch?v=rk7onhP6kCY

04.12 | 12:42

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1704ef89-dba2-4134-acd4-3fed9ab908c8

Elon Musk kehittää aivoimplanttia